Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στα ψιλά / Εκκλησία και Πολιτεία κατώτερες των περιστάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Εκκλησία και Πολιτεία κατώτερες των περιστάσεων

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ - COPD) είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της σύγχρονης εποχής. Πρόκειται για την τέταρτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων προβλέπεται να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα οι στατιστικές δείχνουν πως από ΧΑΠ πάσχουν περίπου 700.000 άτομα, τα μισά από τα οποία αγνοούν ότι νοσούν.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ με τις εξάρσεις ακόμη και της γρίπης αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς ακόμη και το παραμικρό κρύωμα μπορεί να τους προκαλέσει λοίμωξη του αναπνευστικού με επικίνδυνες συνέπειες. Σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει και ένας άνθρωπος που πάσχει από ΧΑΠ και δεν είναι λίγες οι οικογένειες που χάνουν ανθρώπους τους κάθε χειμώνα από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Μέσα σε αυτό λοιπόν το κοινωνικό περιβάλλον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βρίσκεται σήμερα εκτεθειμένο μπροστά σε μια νέα επιδημία που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες ευπαθείς ομάδες πολιτών, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Την ώρα λοιπόν που απαιτείται το μέγιστο της εγρήγορσης και της υπευθυνότητας για την προστασία ανθρώπινων ζωών η Εκκλησία της Ελλάδος επιδεικνύει μια πρωτοφανή αδιαφορία και η συντεταγμένη Πολιτεία σιωπά φοβικά.

Την ώρα που αναβάλλονται συνέδρια και ακυρώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την ώρα που κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια. Την ώρα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή με άγνωστες ακόμη συνέπειες. Την ώρα που η κοινωνική ζωή του τόπου κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα. Την ώρα που ένας ιός απειλεί να ανατρέψει τα πάντα, η Εκκλησία της Ελλάδος χάνει μια μοναδική ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτοβυθιζόμενη στη θρησκοληψία και τον σκοταδισμό.

Η Ιερά Σύνοδος με τη χθεσινή της απόφαση αποδεικνύει την αδιαφορία της για τη δημόσια υγεία και ευλογεί τον πολιτικό θίασο των λαϊκιστών που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι στον ναό της ιερής ψηφοθηρίας.

Και αν η μισή ευθύνη βαραίνει την Εκκλησία της Ελλάδος και τον αρχιεπίσκοπο προσωπικά, η άλλη μισή ευθύνη πέφτει πάνω στην Πολιτεία, που δεν τολμά να επιβάλει κανόνες και απαγορεύσεις στις συγκεντρώσεις πολιτών σε λατρευτικούς χώρους.

Οι στιγμές απαιτούν το μέγιστο της υπευθυνότητας από όλες και όλους. Και από τους πολίτες φυσικά, που δεν επιτρέπεται να αδιαφορούν για τη ζωή του διπλανού τους, αλλά και από αυτούς που υποτίθεται πως φέρουν την ευθύνη για τη δημόσια υγεία και τους εκατοντάδες χιλιάδες ευπαθείς συνανθρώπους μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL