Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Η Ν.Δ. του σήμερα, το ΛΑΟΣ του χθες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. του σήμερα, το ΛΑΟΣ του χθες (Video)

Για παράδειγμα, έλεγαν στον ελληνικό λαό ότι προτίθενται να φυλακίσουν «ισόβια», όπως δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ελεύθερους ανθρώπους, όπως οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες ή μη παραβατικοί μετανάστες;

Ή μήπως έλεγαν ότι η αναστολή ασύλου ενδέχεται να κρατήσει για πάντα για όσους «εισέρχονται παράνομα στη χώρα», όπως λέει σήμερα ο Μάκης Βορίδης; Μήπως είχαν ενημερώσει προεκλογικά ότι θα εγκλώβιζαν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, με αποτέλεσμα από 5.000 να γίνουν 25.000 οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι στη Μόρια και οι νησιώτες να επιβαρύνονται αποκλειστικά από ένα παγκόσμιο πρόβλημα και χωρίς καμία βοήθεια από την κυβέρνηση εκτός από την πρόταση για κλειστά κέντρα και τα ξερονήσια;

Ή είχαν ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι θα έκαναν push backs, παράνομες δηλαδή επαναπροωθήσεις βαρκών στη θάλασσα, με κίνδυνο οι ανθρώπινες δυστυχίες να μετατραπούν σε καθημερινές τραγωδίες, με τη θάλασσα να γεμίζει πτώματα τις όμορφες παραλίες του Αιγαίου;

Μήπως έλεγαν ότι με αφορμή την ένταση στον Έβρο θα άνοιγαν πόλεμο στα θύματα θριαμβολογώντας για τη μεγάλη νίκη σε έναν ανύπαρκτο πόλεμο που εξυψώνει, όπως πιστεύουν, το «μεγαλείο» του Κυρ. Μητσοτάκη και απομονώνει τη χώρα συγκαταλέγοντάς την στην παρέα των ακραίων του Βίζεγκραντ - και θα κατάφεραν να απαλλάξουν την Ε.Ε. από τις ευθύνες της περιορίζοντας ένα πρόβλημα διεθνές σε θέμα διμερές Ελλάδας - Τουρκίας;

Ή ότι η χώρα μας θα γινόταν τόπος θελκτικός για κάθε φασιστοειδές που θέλει να «κυνηγήσει» κεφαλές προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης; Ότι τάγματα εφόδου και πολίτες με όπλα θα φύλαγαν τον φράχτη στον Έβρο; Ότι πολίτες θα αυτοανακηρύσσονταν φρουροί των συνόρων και θα ξυλοκοπούσαν πρόσφυγες και μετανάστες; Ότι κυνηγετικοί σύλλογοι θα οργάνωναν πογκρόμ στα σύνορα;

Τα είπαν προεκλογικά, λένε. Ναι, περίπου... 10 χρόνια πριν. Όταν ήταν βουλευτές στο ΛΑΟΣ... Και η ρητορική του μίσους, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στη Ν.Δ. τού σήμερα.

Η Ν.Δ. εφαρμόζει πιστά την πολιτική του ΛΑΟΣ στο προσφυγικό

Όσα εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχονται από το όχι και τόσο μακρινό 2011. Γι’ αυτό σπεύδουν να της συμπαρασταθούν οι Γερμανοί νεοναζί που εκδράμουν «ακτιβιστικά» σε νησιά και Έβρο.

Ήταν στην “3η γιορτή Patria... με εθνοπάθεια” του φασιστικού περιοδικού “Patria” πραγματοποιήθηκε το 2011, όταν τα κορυφαία στελέχη, σήμερα, της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, βουλευτές τότε του ΛΑΟΣ ανακοίνωναν το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε η Ν.Δ. στο προσφυγικό 10 χρόνια μετά.

Εμφανείς οι εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της Ν.Δ. και του ακροδεξιού χώρου, μια και τα κορυφαία στελέχη της σημερινής Ν.Δ. είχαν δεσπόζουσα θέση στο πάνελ της εκδήλωσης.

Ο Μ. Βορίδης δεν καταδίκαζε τη βία απ’ όπου και αν προερχόταν

«Ακούω καμιά φορά την περίφημη, ξέρετε, συζήτηση να καταδικάσουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Εγώ θα πω το εξής: Η αντίσταση μιας κοινωνίας κρίνεται από το τι υπηρετεί κάθε φορά η κάθε πράξη. Που σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να έχω μια γενική τοποθέτηση απέναντι σε αυτό. Να το πω πολύ απλά: Εάν η αντίσταση εξυπηρετεί ένα ηθικό αίτημα, δεν μπορεί να καμφθεί αυτό το ηθικό αίτημα από την επίκληση της νομιμότητας» δήλωνε ο τότε υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης Παπαδήμου και νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στα γεγονότα στον Άγιο Παντελεήμονα. Μπορεί λοιπόν εύκολα να κατανοήσει κανείς τις απόψεις του σήμερα «περί αναγκαστικότητας του ξύλου» καθώς και την πολιτική κάλυψη των «ταγμάτων εφόδου» από τη Ν.Δ. στον Έβρο.

Θ. Πλεύρης: «Η φύλαξη των συνόρων θέλει νεκρούς»

Το δόγμα της «αποτροπής», που θέλει να εφαρμόσει σήμερα η Ν.Δ. στο προσφυγικό, είναι η πολιτική της ακροδεξιάς ρητορείας του ΛΑΟΣ, την οποία ο τότε βουλευτής του Θάνος Πλεύρης παρουσίαζε με γλαφυρό τρόπο και καταχειροκροτούμενος από ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες στην εκδήλωση του περιοδικού “Patria”.

https://www.youtube.com/embed/1TSQwsmYZ3U?rel=0

«Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και, για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί» «Η φύλαξη των συνόρων θέλει νεκρούς και όσοι πλέον μπουν εδώ θα έχουν τη λογική των αντικινήτρων. Δεν πιστεύω στο Δουβλίνο (...) Το θέμα είναι να τους κόψουμε, να μην έρχονται. Συνεπώς, όταν βρίσκεσαι εδώ πέρα, όχι κοινωνική παροχή θα έχεις αλλά δεν θα μπορείς να φας, δεν θα μπορείς να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο και θα λες στους άλλους στο Πακιστάν ότι εδώ περνάμε χειρότερα από το Πακιστάν. Πρέπει να περνάνε χειρότερα. Η κόλαση να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ πέρα» δήλωνε ο Θάνος Πλεύρης και δεν απέχει καθόλου από τις «ισόβιες φυλακές» που προαναγγέλλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στο Open στις 3 Μαρτίου 2020.

Πολιτική που δεν απέχει και πολύ από τη στέρηση του δικαιώματος ασύλου διά παντός για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα, όπως έλεγε στην ΕΡΤ1 ο Μάκης Βορίδης στις 5 Μαρτίου, ή από το γεγονός ότι βγαίνουν οικογένειες από τις βάρκες και αναγκάζονται να κοιμούνται τρεις νύχτες βρεγμένοι και παγωμένοι σε παραλία της Μυτιλήνης, χωρίς ούτε μια κουβέρτα, αφού εκδιώχθηκαν οι ΜΚΟ που βοηθούσαν και άγνωστοι ακροδεξιοί έκαψαν τη δομή στη Συκαμνιά.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Θάνος Πλεύρης προχωρά σε μια ωμή αμφισβήτηση του «νόμου και της τάξης» που σήμερα υποτίθεται ότι προασπίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη: “Θέλουμε τη νομιμότητα στον βαθμό που υπερασπίζεται το ελληνικό έθνος. Αν δεν το υπερασπίζεται θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί...”.

Και φτάσαμε, το 2020, να συμβαίνουν όσα κανείς δεν θεωρούσε πιθανά, ούτε στους χειρότερούς του εφιάλτες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL