Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Γκέραλντ Κνάους / Γκέραλντ Κνάους: Πάρτε τα παιδιά τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκέραλντ Κνάους / Γκέραλντ Κνάους: Πάρτε τα παιδιά τώρα

Τον Μάρτιο του 2020 ήταν λιγοστοί αυτοί που έμαθαν -και αυτοί που έκλαψαν- για τον χαμό ενός άλλου παιδιού στ’ ανοιχτά της Λέσβου. Η Ευρώπη και η Ελλάδα άλλαξαν πολύ αυτά τα  πέντε χρόνια -προς το πολύ χειρότερο.

Αίφνης, ο Γκέραλντ Κνάους, ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό του 2016, από “πραγματιστής” που αναζητούσε τις λύσεις για λογαριασμό της τότε ολλανδικής προεδρίας, φαντάζει σήμερα ως ένας από τους τελευταίους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τότε ο 50χρονος ερευνητής για θέματα μετανάστευσης, κάτοικος Βερολίνου με αυστριακή υπηκοότητα, προσπαθούσε να απαλλάξει τους Ευρωπαίους από το βάρος του προσφυγικού, φροντίζοντας να πείσει την Τουρκία να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της, με αντάλλαγμα χρήματα, την προοπτική της κατάργησης της βίζας -και στο... πολύ βάθος της ένταξης στην Ε.Ε. Σε πολύ μεγάλο βαθμό το κατάφερε, καθώς οι αιτήσεις για άσυλο στην κεντρική Ευρώπη -σ’ αυτούς που είχαν ζητήσει τις υπηρεσίες του- μειώθηκαν εντυπωσιακά μετά τη συμφωνία.

Σήμερα, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο επικεφαλής της ESI (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας) δίνει τη μάχη για τα θεμελιώδη δικαιώματα -και για μια νέα συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Και φαίνεται ότι η γνώμη του και οι υπηρεσίες του έχουν και πάλι ζήτηση, αφού δεν υπάρχει εφημερίδα και τοκ σόου στην κεντρική Ευρώπη αυτές τις μέρες που να μην τον φιλοξενεί στις σελίδες της ή στα στούντιο του.

Εξαιρετικά επικίνδυνο

Λέει, λοιπόν, ο Κνάους ότι αυτό που έκανε η Ελλάδα, να παγώσει τις διαδικασίες ασύλου για ένα μήνα, είναι “εξαιρετικά επικίνδυνο”. Όταν περικόπτει κανείς θεμελιώδη δικαιώματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος “στη συνέχεια να αρθεί και το δικαίωμα στην έκφραση”. Βέβαια, για τον Κνάους, το μείζον πρόβλημα εκπορεύεται από την Ευρώπη: “Η Ελλάδα στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο και πρέπει να εισακουστεί”. Ζητά, “εδώ και τώρα” να πάρουν οι Ευρωπαίοι τουλάχιστον τα παιδιά από τα νησιά, κάτι που είναι και εύκολο και... ασφαλές: “Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα δεν στέλνει πίσω στην Τουρκία παιδιά, και καλά κάνει. Με το να μένουν στη Μόρια αυτά βασανίζονται, ενώ και οι αντοχές του πληθυσμού στη Λέσβο έχουν εξαντληθεί. Είναι κάτι παραπάνω από εφικτό να τα μοιράσουμε τώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη”.

Ο Κνάους ξέρει καλά τον Ερντογάν, μαζί του έκανε τη συμφωνία το 2016. Και βλέπει ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως “όπλα” για να εκβιάσει την Ευρώπη. Ωστόσο, επιμένει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. δεν μπορεί να καταργεί τις αρχές και τις αξίες της, ούτε η βοήθεια προς την Ελλάδα να περιορίζεται στη φύλαξη των συνόρων και να μην επεκτείνεται στην αποσυμφόρηση των νησιών. Επιπλέον, θεωρεί ότι. εάν η Ε.Ε. δεν ανανεώσει τη συμφωνία της με την Τουρκία, εάν δεν βοηθήσει οικονομικά τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται εκεί, εάν δεν συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των παιδιών τους και την περίθαλψή τους, ένα πραγματικό νέο προσφυγικό κύμα θα είναι αναπόφευκτο. Κι όχι επειδή θα το συνδαυλίσει ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL