Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το προσφυγικό, οι φωνές του μίσους και οι ευρωπαϊκές ευθύνες

ICON

Θα είναι ολέθριο λάθος αν αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα γίνει αντιληπτό ως ελληνοτουρκικό θέμα. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να αναλάβει να το διαχειριστεί μόνη της για λογαριασμό της υπόλοιπης Ευρώπης.

 Οφείλει να πιέσει για μια νέα συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Για ριζική αλλαγή του Δουβλίνου. Για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οφείλει να πιέσει τους Ευρωπαίους με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και όχι να αναλάβει εθελοντικά τον ρόλο του αναχώματος με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια και λίγα χτυπήματα στην πλάτη. Και τρόπους να πιέσει διαθέτει πολλούς. Διότι η Ευρώπη λειτουργεί με ομοφωνίες. Κι αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν θα υπάρχουν ομοφωνίες.

Την ίδια ώρα που η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη κινούνται δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση, στην Ελλάδα φουντώνει ο ακροδεξιός παραλογισμός.

Εθνοπατριωτικά προσκλητήρια από τα ΜΜΕ, φασιστικές επιθέσεις εναντίον προσφύγων, οχετός εθνικιστικού μίσους στα κοινωνικά δίκτυα.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα και να χαράξει μια στρατηγική για τη διαχείριση του ζητήματος, χαϊδολογάει το ακροδεξιό της ακροατήριο. Αυτό που ψοφάει για push - backs στη θάλασσα και σφαίρες στους «λαθροεισβολείς».

Ολόκληρος ο προοδευτικός κόσμος έχει υποχρέωση να υψώσει τη φωνή του απέναντι στον ρατσισμό, στην ακροδεξιά ρητορική, στο μίσος, στην πατριδοκαπηλία.

Γιατί οι άναρθρες ακροδεξιές πολεμικές κραυγές οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση και αποτελούν οπισθοδρόμηση για την κοινωνία μας. Μόνο η δραστική πίεση προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη διαχείριση του προσφυγικού.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις