Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Το προσφυγικό, οι φωνές του μίσους και οι ευρωπαϊκές ευθύνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το προσφυγικό, οι φωνές του μίσους και οι ευρωπαϊκές ευθύνες

 Οφείλει να πιέσει για μια νέα συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Για ριζική αλλαγή του Δουβλίνου. Για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οφείλει να πιέσει τους Ευρωπαίους με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και όχι να αναλάβει εθελοντικά τον ρόλο του αναχώματος με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια και λίγα χτυπήματα στην πλάτη. Και τρόπους να πιέσει διαθέτει πολλούς. Διότι η Ευρώπη λειτουργεί με ομοφωνίες. Κι αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν θα υπάρχουν ομοφωνίες.

Την ίδια ώρα που η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη κινούνται δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση, στην Ελλάδα φουντώνει ο ακροδεξιός παραλογισμός.

Εθνοπατριωτικά προσκλητήρια από τα ΜΜΕ, φασιστικές επιθέσεις εναντίον προσφύγων, οχετός εθνικιστικού μίσους στα κοινωνικά δίκτυα.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα και να χαράξει μια στρατηγική για τη διαχείριση του ζητήματος, χαϊδολογάει το ακροδεξιό της ακροατήριο. Αυτό που ψοφάει για push - backs στη θάλασσα και σφαίρες στους «λαθροεισβολείς».

Ολόκληρος ο προοδευτικός κόσμος έχει υποχρέωση να υψώσει τη φωνή του απέναντι στον ρατσισμό, στην ακροδεξιά ρητορική, στο μίσος, στην πατριδοκαπηλία.

Γιατί οι άναρθρες ακροδεξιές πολεμικές κραυγές οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση και αποτελούν οπισθοδρόμηση για την κοινωνία μας. Μόνο η δραστική πίεση προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη διαχείριση του προσφυγικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL