Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.6°C20.9°C
3 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C23.7°C
4 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.8°C20.4°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.1°C
2 BF 59%
Κήρυξαν τον «πόλεμο» στα θύματα – Καλλιεργούν τη βία και το διχασμό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κήρυξαν τον «πόλεμο» στα θύματα – Καλλιεργούν τη βία και το διχασμό (Video)

«Σωσίβιο» ψάχνει η Ν.Δ. στην ακροδεξιά πολιτική και τις πρακτικές της καταφεύγοντας σε έναν «πόλεμο» με άμαχους, πρόσφυγες, μετανάστες και οικογένειες με παιδιά. Εξάπτοντας τον εθνικισμό με κάθε τρόπο οδηγεί την κοινωνία σε εκφασισμό με τη βαρβαρότητα έτοιμη να κυριαρχήσει.

Η κυβέρνηση στοχοποίησε κατατρεγμένους ανθρώπους και περιμένει το νόμο της ζούγκλας να επιβληθεί αρχής γενομένης με την αυτοδικία, τις εθνικιστικές αντιδράσεις, το κυνήγι προσφύγων μεταναστών με απαράδεκτες εικόνες να καταγράφονται στη Λέσβο, στη θάλασσα καθώς και στον Έβρο.

Ένα παιδί ανασύρθηκε νεκρό σήμερα από τη θάλασσα ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης μετά από ανατροπή βάρκας στην οποία επέβαιναν 48 πρόσφυγες και μετανάστες. Σοκαριστικό βίντεο με push back στη θάλασσα δημοσιοποιήθηκε στα σόσιαλ μίντια από Τούρκο δημοσιογράφο.

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1234467816687968257?ref_src=twsrc^tfw

Εκδίωξε τις ΜΚΟ για να «υποφέρουν» όσο γίνεται περισσότερο οι πρόσφυγες στο νησί. Φτάνουν στη Συκαμνιά με τις βάρκες και αναγκάζονται να μένουν βρεγμένοι στο κρύο άνθρωποι με μωρά παιδιά «οι εισβολείς» για την κυβέρνηση, χωρίς ούτε μια κουβέρτα. Απάνθρωποι και επικίνδυνοι.

Ανατριχιαστική η κυβερνητική απόφαση να θεωρούνται συλλήβδην κρατούμενοι οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Στον Έβρο πετούν μπλε μπογιά με «αύρα» της ΕΛΑΣ για να μπορούν να εντοπιστούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρήσουν να περάσουν το φράχτη.

Την ίδια ώρα Ν. Τραμπ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της και τα ευρωπαϊκά σύνορα.Την Τρίτη Κυρ. Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθούν τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

Ενώ την αντίθεσή της με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις αιτήσεις ασύλου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα Δικαιώματα – Σάλο έχει προκαλέσει βίντεο με επαναπροώθηση βάρκας από το Λιμενικό και πυροβολισμούς εκφοβισμού.

Σε σύσκεψη στη Χίο ο Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στη νέα κατάσταση όπως έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από εδώ και στο εξής οι νεοεισερχόμενοι μέσω θαλάσσης Μετανάστες – πρόσφυγες θεωρούνται κρατούμενοι και θα προωθούνται στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ήδη οι 1000 περίπου που εισήλθαν το διήμερο στα νησιά θα μεταφερθούν με πλοίο εντός τριημέρου.

Απορρίπτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Ούτε η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου», αναφέρει  χαρακτηριστικά η Ύπατη Αρμοστεία.

Την ίδια ώρα, απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της συνεχόμενης αύξησης ανθρώπων, και την αποφυγή υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας και ζητά η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο.

Άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

"Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όπου χιλιάδες ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι μεταξύ των συνόρων χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια ή τη δυνατότητα να ζητήσουν διεθνή προστασία, είναι μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση", αναφέρει η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Ν. Σαντορινιός: Ενάντια στις Διεθνείς Συμβάσεις οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από το Λιμενικό

«Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και blogs, βίντεο που δείχνουν σκάφη του λιμενικού να απωθούν βίαια βάρκες μεταναστών. Στις εν λόγω σκηνές, φαίνεται μάλιστα να γίνεται χρήση βολών εκφοβισμού.»

Οι πρακτικές αυτές, σημειώνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νεκτάριος Σαντορινιός, "είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και τις Διεθνείς Συμβάσεις.»

«Οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσουν αν τηρούνται οι κανόνες έρευνας, διάσωσης και ασφάλειας ή αν έχουμε επιστρέψει στις σκοτεινές εποχές των παράνομων επαναπροωθήσεων»

"Στη Λέσβο αλλά και στα άλλα ακριτικά νησιά μας, ομάδες ακροδεξιών έχουν αφεθεί να αλωνίζουν και να βιαιοπραγούν ανεξέλεγκτα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα είναι τεράστιες" υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης προσθέτοντας: 

"Ο @syriza_gr θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί ο διχασμός και η εξάπλωση της βίας που μόνο δεινά θα επιφέρει στη χώρα μας. Η κρίση θα επιλυθεί με την αξιοποίηση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της η δημοκρατία.Η συμμετοχή όλων των δημοκρατικών πολιτών είναι απαραίτητη".

Με επιστολές που απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Martin Schirdewan και Manon Aubry (Ευρωομάδα της Αριστεράς), Ιratxe Garcia-Perez (Σοσιαλιστές), Ska Keller και Philippe Lamberts (Πράσινοι) και Dacian Ciolos (Renew Europe), ζητά να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, να συζητηθεί εκτάκτως το ζήτημα της κρίσης στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και οι ευθύνες της ΕΕ, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, 9 – 12 Μαρτίου 2020.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL