Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής / Καταφύγιο στον Σ. Μιωνή ψάχνουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής / Καταφύγιο στον Σ. Μιωνή ψάχνουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σαν καρυδότσουφλο σε κυματισμένη θάλασσα μοιάζει να κινείται η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής. Αρχικά οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” καταρράκωσαν το κύρος της επιβάλλοντας στην ουσία τους όρους υπό τους οποίους θα εξεταστούν.

Στη συνέχεια κατέρριψαν τη θεωρία της σκευωρίας επιμένοντας σε όσα έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς για το σκάνδαλο της Novartis και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Και την Πέμπτη η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη επέπληξε την Επιτροπή ότι «άλλη μία φορά» την κάλεσε εκπρόθεσμα και αρνήθηκε να καταθέσει...

Η συνολική εικόνα είναι η αδυναμία της Επιτροπής να στοιχειοθετήσει παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis. Έτσι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στρέφονται σε άλλες υποθέσεις (όπως οι δικογραφίες Βγενόπουλου). Ήδη έχουν ρωτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής πώς μπορούν να επεκτείνουν την έρευνά τους και για άλλες κατηγορίες, ενώ ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας έχει αποστείλει το σχετικό έγγραφο και αναμένει την απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη περίπτωση για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου υπήρξε νέα απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής προς την Προκαταρκτική, όμως εδώ ο χρόνος εκπνέει στις 17 Μαρτίου και για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν υπάρχει η πολυτέλεια των δικονομικών εγγυήσεων…

Πλήττοντας τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις

Ταυτόχρονα στην Επιτροπή εμφανίσθηκε ο Σάμπι Μιωνής, ο οποίος είναι φίλος του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου. Ο Σ. Μιωνής «εισέφερε» άλλη μία υπόθεση άσχετη με τη Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στην διαμάχη που έχει με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη. Για τη λήξη της διένεξης υπήρξαν δύο μεσολαβήσεις. Η μία μεσολάβηση έγινε με προτροπή του Α. Σαμαρά και υπήρξε συμφωνία τον Νοέμβριο του 2013. Ο Σ. Μιωνής φέρεται να είπε πολλές φορές στην κατάθεσή του ότι ο Στ. Παπασταύρου του ξεκαθάρισε ότι ενεργεί ύστερα από εντολή του Α. Σαμαρά.

«Τον Νοέμβριο του 2013 έγινε συμβιβασμός. Και είχε γίνει διότι ο Σαμαράς είχε ζητήσει από τον Σταύρο Παπασταύρου να με πείσει να το κάνω» φέρεται να είπε απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.

Η δεύτερη μεσολάβηση έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ύστερα από αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης Νετανιάχου, στην οποία πιθανότατα είχε αποταθεί ο Σ. Μιωνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στο Μαξίμου, εκτός του επιχειρηματία και του εκδότη, ήταν ο πρ. υπουργός Νίκος Παππάς και ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ο Σ. Μιωνής φέρεται να κατέθεσε ότι ο Ν. Παππάς ζήτησε να υπάρξει συμβιβασμός και ο Δ. Παπαγγελόπουλος να συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει και αποζημίωση του Γ. Φιλιππάκη για τα δικαστικά έξοδα που είχε κάνει (περίπου 350.000 ευρώ).

Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφάσισαν να ερευνήσουν μόνο τη μία μεσολάβηση, εννοείται αυτή που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ με την παρότρυνση του Ισραήλ! Έτσι την Τρίτη θα καταθέσει στην Προκαταρκτική ο Ν. Παππάς, ενώ ο Α. Σαμαράς και ο Στ. Παπασταύρου, που επίσης μεσολάβησαν, δεν θα κληθούν ποτέ!

Ν. Παππάς: Εγώ μεσολάβησα λόγω Ισραήλ. Ο Σαμαράς γιατί μεσολάβησε;

Το ότι η Ν.Δ. αποκάλυψε μία τέτοια πτυχή των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων δείχνει και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται στο πλαίσιο της Επιτροπής. Μάλιστα ο Ν. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι η συνάντηση «έγινε κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης» και πρόσθεσε με νόημα: «Φαντάζομαι το ίδιο είχε γίνει και επί Σαμαρά, όταν, όπως αποκαλύφθηκε, είχε γίνει και πάλι προσπάθεια διαμεσολάβησης».

«Η δική μας παρότρυνση, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της Ελλάδας και τις διμερείς σχέσεις με μια χώρα της περιοχής, ήταν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών» συνέχισε για να επισημάνει αμέσως μετά: «Ο Σαμαράς προσπάθησε επίσης. Εύχομαι και εκείνη η προσπάθεια να έγινε κατόπιν αιτήματος της άλλης πλευράς και όχι από ‘ελατήρια’ δικά τους, διότι και ο Παπασταύρου και ο Μιωνής ενέχονταν στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ».

Ο «δικομανής» και η ανοχή του προέδρου

Πάντως, κατά την εξέταση του Σ. Μιωνή, προκάλεσε εντύπωση η επιθετικότητα και η εριστικότητά του προς τους βουλευτές. Από την πλευρά της Ν.Δ. την εξέταση ανέλαβε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, καθώς απουσίασε ο εισηγητής Θανάσης Πλεύρης...

Όταν επισημάνθηκε στον μάρτυρα από τη Δώρα Αυγέρη ότι σε μήνυσή του χρησιμοποιεί πρακτικά της Προκαταρκτικής τα οποία είναι απόρρητα, εκείνος απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Να ρωτήσεις τον δικηγόρο μου».

Τόσο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μπιάγκης συμφώνησαν ότι «είναι απαράδεκτο» να χρησιμοποιούνται απόρρητα πρακτικά σε δικόγραφα. «Υπάρχει περίπτωση, με βάση αυτά που σας ρωτάω, να βρεθώ στο άμεσο μέλλον ή στο απώτερο να με καλέσετε ως μάρτυρα ως κατηγορούμενη σε υπόθεσή σας;» φέρεται να ρώτησε η Δ. Αυγέρη. «Δεν ξέρω» απάντησε «ξερά» ο Σ. Μιωνής.

Και στη συνέχεια, με τη συνέργεια του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Μπούγα, ο μάρτυρας επιτέθηκε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απαιτώντας να ανακαλέσει γιατί τον είπε δικομανή. Ο Σ. Μιωνής έκανε στην κατάθεσή του λόγο για «μαφία» στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Πόσες υποθέσεις χάσατε στην Ελλάδα;» ρώτησε η Δ. Αυγέρη. «Μόνο μία» απάντησε ο Σ. Μιωνής και στο εύλογο ερώτημα «επειδή χάσατε μόνο μία υπόθεση, μιλάτε για μαφία» απάντησε: «Έπρεπε όμως να πάω στον Άρειο Πάγο».

Η Δ. Αυγέρη του επεσήμανε ότι, αφού έχασε την υπόθεση στην Ελλάδα, πήγε στα δικαστήρια της Βρετανίας. «Γιατί πάτε στα ξένα δικαστήρια; Γιατί είστε δικομανής;» φέρεται να ρώτησε. Η απάντηση του μάρτυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν: «Θα μου ζητήσεις συγγνώμη, αλλιώς θα δεις. Να ανακαλέσετε. Δικομανής είναι ψυχιατρικός όρος και θα δείτε τι θα πάθετε».

«Θα μου κάνετε μήνυση γι’ αυτό που σας ρωτάω;» ρώτησε η βουλευτής. «Θα δω» της είπε ο μάρτυρας. Στο σημείο εκείνο φέρεται να παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας καλώντας τη βουλευτή, που απειλούνταν έως και με μήνυση, «να ανακαλέσετε»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL