Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν. Φίλης: Κοντόφθαλμη, κομματικοποιημένη η αντίληψη της Ν.Δ. στο προσφυγικό (Video)

Στο ψέμα που αναπαράγει η Ν.Δ. δια των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών ότι δεν μπορεί να γίνει αποσυμφόρηση από τα νησιά στην ενδοχώρα απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης - Το προσφυγικό χρειάζεται ρεαλισμό και ανθρωπισμό.

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του απέδειξε ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημαγωγούμε. Έδωσε πολιτική διέξοδο. Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τρεις πράξεις. Πρώτον, να αποσύρει τα ΜΑΤ. Αντιμετωπίζοντας τους κατοίκους της Μυτιλήνης ως εσωτερικό εχθρό, δεν λύνεις κανένα πρόβλημα. Το παροξύνεις. Δημιουργείς καταστάσεις που δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας.

Δεύτερον να προχωρήσει σε κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτής που προβλέπει στην ουσία κατασκευή στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από τα νησιά, με στόχο να φυλακίσουν εκεί τους πρόσφυγες. Όμως φυλακισμένους, εγκλωβισμένους, 20 και 30 και 50 χιλιάδες ανθρώπους σε στρατόπεδα, δεν μπορείς να διατηρήσεις επί μακρόν. Τα χιλιάδες προσφυγόπουλα δεν πάνε καν σχολείο -πώς θα ενσωματωθούν στην κοινωνία αύριο μεθαύριο;

Χρειάζεται, τρίτον, διασπορά προσφύγων σε μικρούς αριθμούς και αναλογικά, σε όλη την Ελλάδα, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Και όχι δημαγωγία, όπως έκανε η ΝΔ στην αντιπολίτευση, που έλεγε ότι τους πρόσφυγες τους τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διεθνές θέμα, που αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην «κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας». Αυτό δεν το κάνει η κυβέρνηση, γιατί έχει τη λογική της αποτροπής. Δήθεν, να δουν απέναντι ότι εδώ περνάνε απάνθρωπα και να μην έρθουν. Θα έρχονται! Όσο άσχημα κι αν περνάνε -ελπίζω να μη ζήσουμε και εγκληματικές ενέργειες εις βάρος τους- περνάνε χειρότερα απέναντι, και θα ‘ρθουν στην Ελλάδα για να φύγουν Ευρώπη.

Ίσως δε, έχει και ποταπά εκλογικά κίνητρα η κυβέρνηση: «Ας έχω εκλογικές απώλειες σε τρία νησιά, αρκεί να μην δυσαρεστήσω το εκλογικό μου ακροατήριο στην υπόλοιπη Ελλάδα». Είναι μια κοντόφθαλμη, κομματική προσέγγιση σε ένα μείζον κοινωνικό και γεωπολιτικό ζήτημα, που προειδοποιώ, θα φέρει τα χειρότερα αποτέλεσμα. Πρέπει αντίθετα να προσεγγίσουμε το προσφυγικό ρεαλιστικά και ανθρωπιστικά.

Όσο για τη δημαγωγία με τις επιστροφές, ξεχνάτε την αποτυχία του επιτρόπου Αβραμόπουλου να τις προωθήσει; Όλο αυτό τον καιρό η ΝΔ πουλάει λόγια του αέρα, με μοναδικό στόχο το κοινό της. Για να γίνουν επιστροφές πρέπει να τους δεχθεί και η άλλη πλευρά. Τώρα ξύπνησε ο κ. Κουμουτσάκος και το κατάλαβε.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στρατός και «ανοσία της αγέλης»

Στην τηλεόραση βγήκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, για να απαντήσει στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» από το οποίο τεκμηριώνεται ότι στον στρατό υπάρχει σοβαρή έλλειψη μέσων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις