Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Σήμερα, επτά μήνες μετά την άνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, το προσφυγικό έχει γίνει «γεωπολιτικό φαινόμενο» και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εγκαταλείπεται για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Ανίκανη να αποσυμφορήσει τα νησιά λόγω της άρνησης των “γαλάζιων” αιρετών στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κυβέρνηση προχωρά σε αναγκαστικές επιτάξεις για τη δημιουργία κλειστών κέντρων προκαλώντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Στέλνει καραβιές με ΜΑΤ για να επιβάλει τις αποφάσεις της. Και στρέφεται ακόμα και εναντίον των πολιτευτών που στήριξαν, όταν ήταν αντιπολίτευση, την ακροδεξιά λαϊκιστική της ρητορική, αποκαλώντας τους τώρα «πολιτικάντηδες».

Είναι μια εικόνα δραματικής αποτυχίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την Ν.Δ. διαρκώς στα κάγκελα και αντιμετωπίζοντας μια συνεχή εκστρατεία μίσους και διαστρέβλωσης, κατάφερε να διαχειριστεί το προσφυγικό, ακόμα και σε εξαιρετικά κρίσιμες φάσεις, πάντοτε με μέτρο τον ανθρωπισμό και το Διεθνές Δίκαιο.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης και αυτοδιασύρεται αλλάζοντας ανά είκοσι ημέρες συντονιστές και σχήματα, δαιμονοποιώντας τις ΜΚΟ και προωθώντας επιχειρησιακά σχέδια που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Η ακροδεξιά αντιπολιτευτική της εξαλλοσύνη και η ανικανότητά της έχουν εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε έναν φαύλο κύκλο οικτρών αποτυχιών. Ας συνέλθουν κι ας σοβαρευτούν όσο είναι καιρός. Χωρίς αποσυμφόρηση των νησιών και χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κάθε απόπειρα διαχείρισης του προσφυγικού μόνο καταστροφική μπορεί να είναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL