Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Άγκυρα και στο 4ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Άγκυρα και στο 4ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από την υπεύθυνη από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ράνια Σβίγκου και τον Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Ν. Λέσβου, και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, επισκέφτηκε την Άγκυρα, στις 22, 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Κατά την επίσκεψή τους ο Γιάννης Μπουρνούς και η Ράνια Σβίγκου πήραν μέρος στο 4ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν συναντήσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, μεταξύ των 100 ξένων προσκεκλημένων, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε θερμή υποδοχή, στο Συνέδριο του HDP, και μετέφερε το μήνυμα αλληλεγγύης του κόμματος και στήριξης της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την δύσκολη αυτή περίοδο. Το ίδιο μετέφερε και στους συμπροέδρους του HDP, την επανεκλεγείσα Pervin Buldan και τον νεοεκλεγέντα Mithat Sancar.

Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, ο Γιάννης Μπουρνούς και η Ράνια Σβίγκου συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο και υπεύθυνο εξωτερικών σχέσεων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AKP), κ. Burhan Kayatürk, καθώς και με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), υπεύθυνο εξωτερικών σχέσεων, Πρέσβη Unal Çeviköz.

Στην ατζέντα των συναντήσεων βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία, καθώς και η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο και το γεγονός ότι το Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Τόνισε ότι ο αναγκαίος διάλογος, η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα αν βασίζονται στον σεβασμό και την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

Απαντώντας, οι αντιπροσωπείες του AKP και CHP εξέφρασαν τις πάγιες θέσεις της χώρας και των κομμάτων τους.

Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην διατήρηση ανοιχτών διαύλων διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά σε περιόδους έντασης, καλωσόρισε την επανέναρξη του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να παραμείνει ζωντανή, αυτήν τη δύσκολη περίοδο, έστω και παγωμένη.

Επίσης, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιάννης Μπουρνούς τόνισαν την ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η φιλία και η αυξανόμενη έμπρακτη συνεργασία μεταξύ των δυο γειτονικών λαών, οφείλει να αποτελεί πυξίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του 21ου αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL