Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Κωσ. Στρατής: Τα ψέματα της κυβέρνησης έχουν κοντά ποδάρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωσ. Στρατής: Τα ψέματα της κυβέρνησης έχουν κοντά ποδάρια

Αυτό αναφέρει ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής για τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους για τη δωρεάν είσοδο στα μνημεία και τα μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε δήλωση του ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού τονίζει «Fake news που αποτελούν πλήγμα για τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας αποδεικνύονται οι αλαζονικές συνεντεύξεις και Δελτία Τύπου του ΥΠΠΟ για τους δικαιούχους ελεύθερης εισόδου στα μνημεία και τα μουσεία της χώρας.

Ανακοίνωσαν ότι οι γονείς των ατόμων με αναπηρία αποκτούν δικαίωμα δωρεάν εισόδου στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά αντίθετα η κυβέρνηση κατάργησε τη δωρεάν είσοδο ενός συνοδού για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας το όριο στο 80%.

Μια αδιανόητη απόφαση που αποτελεί μνημείο κοινωνικής αναλγησίας. Παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομοDown, που λαμβάνουν από τις αρμόδιες αρχές ποσοστό αναπηρίας 67%, για να επισκεφτούν ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο έχουν ανάγκη ένα συνοδό.

Από αυτά τα παιδιά και από άλλες κατηγορίες ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50-80%, η κυβέρνηση αποφάσισε να στερήσει τη δωρεάν πρόσβαση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, υποχρεώνοντας το συνοδό τους να πληρώνει εισιτήριο. Δικαίως, λοιπόν, φορείς των ΑμεΑ και των γονέων τους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτό τον αιφνιδιασμό.

Επίσης, ανακοίνωσαν δωρεάν είσοδο για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Και εδώ, όμως, οι ανακοινώσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες. Τελικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν ενδιαφέρεται καθόλου «να διατηρήσει την επαφή του συγκεκριμένου κοινού με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», ούτε έχει κανένα ευρύτερο σχεδιασμό «για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά», όπως διθυραμβικά αλλά ψευδώς, όπως αποδείχτηκε, ανέφερε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Συνεπώς, εμπαιγμός και για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.»

Και καταλήγει: «Εμείς, δουλεύοντας συστηματικά και τεκμηριωμένα, διασφαλίσαμε δωρεάν είσοδο στα μνημεία και τα μουσεία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για όλους μέχρι 25 ετών από την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τους άνω των 25 ετών που είναι μαθητές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προηγουμένως πάνω από τα 18 έτη η δωρεάν είσοδος ήταν μόνο για φοιτητές. Για τους άνεργους, που προηγουμένως δεν δικαιούνταν δωρεάν είσοδο. Για όλα τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καλύπτοντας με σημερινά δεδομένα 250 χιλ. φτωχά νοικοκυριά με 470 χιλ. μέλη, φτιάχνοντας μάλιστα ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για την αυτόματη έκδοση του σχετικού δικαιολογητικού με το πάτημα ενός κουμπιού. Για τα άτομα με αναπηρία πάνω από 50% και ένα συνοδό, αντί για 67% που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσθέτοντας σοβαρές παθήσεις που έχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ήδη με αυτό το ποσοστό αναπηρίας, όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, το HIV, οι νεφροπάθειες, η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Για τους γονείς πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Για τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία. Για τους πρόσφυγες. Και, τιμής ένεκεν, για τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.»

Η δήλωση του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού Κωσ. Στρατή

Fake news που αποτελούν πλήγμα για τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας αποδεικνύονται οι αλαζονικές συνεντεύξεις και Δελτία Τύπου του ΥΠΠΟ για τους δικαιούχους ελεύθερης εισόδου στα μνημεία και τα μουσεία της χώρας.

Ανακοίνωσαν ότι οι γονείς των ατόμων με αναπηρία αποκτούν δικαίωμα δωρεάν εισόδου στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά αντίθετα η κυβέρνηση κατάργησε τη δωρεάν είσοδο ενός συνοδού για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας το όριο στο 80%. Μια αδιανόητη απόφαση που αποτελεί μνημείο κοινωνικής αναλγησίας. Παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομοDown, που λαμβάνουν από τις αρμόδιες αρχές ποσοστό αναπηρίας 67%, για να επισκεφτούν ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο έχουν ανάγκη ένα συνοδό.

Από αυτά τα παιδιά και από άλλες κατηγορίες ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50-80%, η κυβέρνηση αποφάσισε να στερήσει τη δωρεάν πρόσβαση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, υποχρεώνοντας το συνοδό τους να πληρώνει εισιτήριο. Δικαίως, λοιπόν, φορείς των ΑμεΑ και των γονέων τους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτό τον αιφνιδιασμό.

Εμπαιγμός, λοιπόν, για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Επίσης, ανακοίνωσαν δωρεάν είσοδο για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Και εδώ, όμως, οι ανακοινώσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες.

Τελικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν ενδιαφέρεται καθόλου «να διατηρήσει την επαφή του συγκεκριμένου κοινού με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», ούτε έχει κανένα ευρύτερο σχεδιασμό «για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά», όπως διθυραμβικά αλλά ψευδώς, όπως αποδείχτηκε, ανέφερε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Συνεπώς, εμπαιγμός και για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.

Εμείς, δουλεύοντας συστηματικά και τεκμηριωμένα, διασφαλίσαμε δωρεάν είσοδο στα μνημεία και τα μουσεία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για όλους μέχρι 25 ετών από την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τους άνω των 25 ετών που είναι μαθητές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προηγουμένως πάνω από τα 18 έτη η δωρεάν είσοδος

ήταν μόνο για φοιτητές. Για τους άνεργους, που προηγουμένως δεν δικαιούνταν δωρεάν είσοδο. Για όλα τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καλύπτοντας με σημερινά δεδομένα 250 χιλ. φτωχά νοικοκυριά με 470 χιλ. μέλη, φτιάχνοντας μάλιστα ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για την αυτόματη έκδοση του σχετικού δικαιολογητικού με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για τα άτομα με αναπηρία πάνω από 50% και ένα συνοδό, αντί για 67% που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσθέτοντας σοβαρές παθήσεις που έχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ήδη με αυτό το ποσοστό αναπηρίας, όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, το HIV, οι νεφροπάθειες, η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.

Για τους γονείς πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Για τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία. Για τους πρόσφυγες. Και, τιμής ένεκεν, για τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.

Παράλληλα, έχοντας παραλάβει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ένα εντελώς ξεπερασμένο πλαίσιο τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων για τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, προχωρήσαμε στη συνολική αναδιάρθρωσή του με βάση στατιστικά δεδομένα επισκεψιμότητας και σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ ταυτόχρονα εισαγάγαμε μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, το διζωνικό σύστημα τιμών, με το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου να έχει μειωμένες τιμές για όλους τους επισκέπτες σε σχέση με το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου.

Έτσι, τη χειμερινή περίοδο, που δεν υπάρχει ο συνωστισμός του καλοκαιριού, μπορούν να επισκέπτονται με χαμηλότερες τιμές τα μνημεία και τα μουσεία μας τόσο οι κάτοικοι της χώρας όσο και οι ξένοι επισκέπτες. Ένα σημαντικό κίνητρο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με αιχμή την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί εθνικό αναπτυξιακό στόχο.

Αυτό το πετυχημένο πλαίσιο τιμολογιακής πολιτικής για τα μνημεία και τα μουσεία μας, με επικαιροποιημένες τιμές και διζωνικό σύστημα εισιτηρίων, το εφαρμόσαμε και στο Μουσείο Ακρόπολης, ο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας με σχεδόν 2 εκ. επισκέπτες ετησίως, που αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο.

Παράλληλα, με απόφασή μας θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση του Μουσείου Ακρόπολης να αποδίδει στο ΥΠΠΟ το 30% των εσόδων του από τα εισιτήρια, με σκοπό τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων των υπόλοιπων μουσείων του Υπουργείου.

Οι μεγάλες αλλαγές στα εισιτήρια των μνημείων και των μουσείων του ΥΠΠΟ σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από το 2015 μέχρι το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη ριζική μεταρρύθμιση της αναχρονιστικής πολιτικής εισιτηρίων που παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αφήσαμε κληρονομιά την επίτευξη ενός διπλού στόχου: καθολική πρόσβαση με δωρεάν είσοδο στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για τις ομάδες που χρειάζονται κοινωνική στήριξη και ταυτόχρονα σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων του ΥΠΠΟ, με τα οποία χρηματοδοτούνται δράσεις πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Η «συμφωνία αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη είναι γεμάτη ψέματα.

Ο καθένας με τον πολιτισμό του.

Αυτός με την αλαζονεία και τις κάλπικες μεγαλοστομίες.

Εμείς με την πραγματική αλήθεια και το έργο μας.

Τον καλούμε, ως ελάχιστη έκφραση συγγνώμης από την πλευρά της κυβέρνησής του, να κάνει άμεσα αποδεκτό το αίτημα των φορέων των ΑμεΑ και των γονέων τους που ζητούν να επανέλθει στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς η ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν είσοδο ενός συνοδού για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL