Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Μπρακουμάτσου και Τουλουπάκη γωνία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρακουμάτσου και Τουλουπάκη γωνία...

Δύο (παραδοσιακά συντηρητικοί) πυλώνες απέρριψαν την απαίτηση της Ν.Δ. να καταργηθεί στην πράξη ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, δηλαδή να αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους. Και αύριο το απόγευμα ο Μάξιμος Σαράφης θα καταθέσει στη ΓΑΔΑ με όλα τα μέσα προστασίας που θα ζητήσει ο ίδιος...

Τρικλοποδιά Μητσοτάκη

Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήθελαν να στείλουν το πολιτικό μήνυμα πως όποιος καταθέτει εναντίον πολιτικών θα βρίσκει τον μπελά του. Το μήνυμα επεστράφη στους αποδέκτες από τη Δικαιοσύνη και τις αστυνομικές αρχές. Και αυτό παρόξυνε το πολιτικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκχώρησε την Προκαταρκτική Επιτροπή στον Αντώνη Σαμαρά. Οι περισσότεροι βουλευτές - μέλη της Προκαταρκτικής ανήκουν στον πολιτικό κύκλο του πρ. πρωθυπουργού (Θάνος Πλεύρης, Κώστας Κυρανάκης, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαερκόπουλος). Και έτσι έβαλε άλλη μία τρικλοποδιά στον εαυτό της, καθώς ο Αντ. Σαμαράς (δηλαδή η Ν.Δ.) «έτρεχε» την Επιτροπή στη γραμμή τού «θα τους πάω μέχρι τέλους». Τώρα έμεινε από καύσιμα...

Απόκρυψη γεγονότων από τον Άρειο Πάγο!

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την Πέμπτη. Παρά τις επικοινωνιακές πιέσεις των συνεχών δηλώσεων και συνεντεύξεων Γεωργιάδη, που απαιτούσε τη σύλληψη και την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων, διαφαινόταν ότι η «εντολή» δεν προχωρούσε. Τα φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά κανάλια «φωτογράφιζαν» τον μάρτυρα και ο υπουργός έλεγε δήθεν κατά λάθος ονόματα που μετά τα μάζευε.

Όμως η Προστασία Μαρτύρων της ΓΑΔΑ, αντί να συλλάβει τους προστατευόμενους μάρτυρες, ήρθε σε επικοινωνία με έναν από αυτούς, τον Μάξιμο Σαράφη. Και μάλιστα δύο φορές, μία το μεσημέρι και μία το απόγευμα. Από το περιεχόμενο της επικοινωνίας διασφαλίστηκε ότι δεν υπάρχει άρνηση να καταθέσει, αλλά άρνηση να αποκαλυφθεί το όνομά του. Η ΓΑΔΑ ενημέρωσε την Επιτροπή και για την πρώτη και για τη δεύτερη επικοινωνία.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στην Επιτροπή την απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει την Εισαγγελία Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ο οποίος ξεκαθάριζε ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, δηλαδή με χρήση ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς την αποκάλυψη της ταυτότητας όπως ζητούσαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής γνώριζε την επικοινωνία της ΓΑΔΑ με τον Σαράφη, αλλά επιχείρησε επικοινωνιακό «ρεσάλτο» στον Άρειο Πάγο. Συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και δεν του είπε λέξη για την επικοινωνία του Σαράφη - απέκρυψε δηλαδή πραγματικά περιστατικά από την κορυφή της Δικαιοσύνης. Το μόνο που έκανε η πλειοψηφία της Επιτροπής ήταν να απαιτήσει από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό της χώρας να παρέμβει στον αντεισαγγελέα προκειμένου να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς προστασία και να αρθεί το ειδικό καθεστώς που τους έχει αποδοθεί.

Με ευγενικό τρόπο ο Β. Πλιώτας τούς υπέδειξε ότι πρέπει να απευθυνθούν στον Π. Μπρακουμάτσο, τις απόψεις του οποίου πλέον όλοι γνώριζαν.

Η στάση της ΓΑΔΑ

Η Παρασκευή άρχισε με συνέχιση των πιέσεων, με ενδοκυβερνητικό πόλεμο και με αποκαλύψεις. Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορούσε σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα την αστυνομία εκφράζοντας την «πλήρη διαφωνία» του αναφορικά με τη στάση της, επειδή δεν συλλαμβάνει τους προστατευόμενους μάρτυρες. «Δεν είμαι ακόμα σε θέση να πω ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Όπως ξέρετε, έχω διαχρονική αδυναμία στην αστυνομία. Αλλά θέλω να είμαι καθαρός, επειδή στην υπόθεση αυτή έχω και έννομο συμφέρον», έλεγε αφήνοντας και αιχμές για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι οποίες έμεναν αναπάντητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βουλή ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου δεν είπε τίποτε, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης τον προκαλούσε να απαντήσει. «Ώς εδώ και μη παρέκει. Η Ελλάδα δεν θα γίνει σικελικό κράτος», υπογράμμισε ο Γ. Ραγκούσης.

Όμως από την Πέμπτη το κλίμα ήταν βαρύ για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και οι φωνές του Άδ. Γεωργιάδη στα κανάλια ακούγονταν σαν τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Σαντάμ Χουσεΐν την ώρα που έμπαιναν οι Αμερικανοί στη Βαγδάτη.

Στη συνέχεια, δημοσιοποιήθηκαν τα δύο έγγραφα της ΓΑΔΑ, με τα οποία η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις επικοινωνίες του Μάξιμου Σαράφη, την διάθεσή του να καταθέσει με ηχητικά μέσα και ξεκαθαρίστηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με βάση τις εντολές της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Άρειος Πάγος: Έτσι καταθέτουν οι μάρτυρες

Αυτό όμως που έκρινε τα πάντα ήταν η απάντηση του Αρείου Πάγου στο αίτημα της πλειοψηφίας της Επιτροπής να καταθέσουν διά ζώσης ο Μάξιμος Σαράφης και η Αικατερίνη Κελέση. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Μπρακουμάτσος, στο έγγραφό του προς την Επιτροπή, έβαλε τέλος στο κυνήγι των προστατευόμενων μαρτύρων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ίδιοι θα καθορίσουν τον τρόπο κατάθεσης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

1. Τον νόμο 2928/2001.

2. Το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία αναφέρει ότι «τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα».

3. Την υπ’ αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση.

Η ήττα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν εντυπωσιακή. Από εκείνη την ώρα και μετά, η Ν.Δ. τόσο με τις δηλώσεις «πηγών» της Επιτροπής όσο και με δηλώσεις του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη άρχισε να μιλά για την ανάγκη να εξεταστούν οι μάρτυρες και να λέει ότι αυτό επεδίωκε πάντα. Το «θα τους βγάλουμε τις κουκούλες» το ξέχασαν!

Αργά το βράδυ της Παρασκευής και καθώς το σκηνικό είχε αποσαφηνιστεί, ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ και αποφασίστηκε ότι θα καταθέσει το απόγευμα της Δευτέρας - με πλήρη προστασία, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα. Όπως εκείνος θέλει και όχι όπως επιθυμούσαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL