Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής:

Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων. Η ανάγκη να συγκρατήσει τον κόσμο που προεκλογικά αφιόνιζε την απομακρύνει ολοένα από το Διεθνές Δίκαιο και την στρέφει σε λύσεις που θα απομονώσουν τη χώρα.

Στην εξωτερική πολιτική υπάρχει απόλυτη ακινησία και αδυναμία να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Η αδυναμία αυτή φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη όσο συνοδεύεται από επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής χρήσης. Οι γκέλες διαδέχονται η μία την άλλη και μόνο η απόλυτη στήριξη των ΜΜΕ στον Κ. Μητσοτάκη κρατάει τα πράγματα σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Θεσμικά, η προσπάθεια της Προανακριτικής να μπλοκάρει τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis έχει γίνει πλέον μανιώδης, απροκάλυπτη και σχεδόν γραφική. Όσο η Δικαιοσύνη υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, τόσο η πλειοψηφία της Προανακριτικής εκφωνεί αντιθεσμικές βλακείες και ο Άδωνις Γεωργιάδης αφρίζει. Το ολοκληρωτικό φιάσκο έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και με ανεξέλεγκτες πολιτικές συνέπειες για όσους σκηνοθέτησαν αυτή την αισχρότητα.

Τέλος, στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να στερήσει από τους επισφαλείς εργαζόμενους κάθε στήριξη και κάθε δυνατότητα να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, ενώ κάνει τη μία παραχώρηση μετά την άλλη στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις που δεν αφορούσαν τους πλούσιους έχουν μετατεθεί στο αόριστο μέλλον.

Αυτή είναι η κατάσταση τους πρώτους επτά μήνες. Γκέλες παντού. Και μόλις αρχίσαμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL