Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Στέλιος Κούλογλου: Ο Κεν Λόουτς τα είπε όλα σε μια ταινία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Στέλιος Κούλογλου: Ο Κεν Λόουτς τα είπε όλα σε μια ταινία

 Αναδεικνύει επίσης της "ουμπεροποίηση της εργασίας", την οποία περιγράφει ανάγλυφα στη νέα ταινία του ο Κεν Λόουτς, που προβλήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Την περασμένη Τετάρτη είχατε καλέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον διάσημο Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς για να προβάλει τη νέα του ταινία “Sorry we missed you”. Τι μας δείχνει η ταινία και τι συζητήθηκε μετά την προβολή της;

Ο Κεν Λόουτς τα είπε όλα σε μια ταινία. Σαν τους αρχαίους τραγωδούς μας, καταπιάνεται και αυτός με τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης έχει σκοπό να χτυπήσει στην καρδιά του νεοφιλελευθερισμού. Θέτει ένα δίλημμα στον ήρωά του, το οποίο όμως επί της ουσίας δεν δίνει επιλογές. Αυτή είναι εξάλλου και η πραγματικότητα με τον νεοφιλελευθερισμό: Δεν σου αφήνει καμία επιλογή. Δεν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή εργαζόμενος, αλλά σκλάβος των ρυθμών με τους οποίους λειτουργεί η οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση έκλεισε μόνο γιατί έπρεπε να παραδώσουμε τον χώρο! Ο Κεν Λόουτς, απαντώντας στις ερωτήσεις μας, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. Οι σύγχρονες μορφές επισφαλούς εργασίας -τις οποίες πραγματεύεται και η ταινία- ενισχύονται από τις μεγάλες εταιρείες και τους πολιτικούς που τις εκπροσωπούν.

Αναζητούν νέους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα -ακόμη και εις βάρος της υγείας τους- είτε γιατί είναι εγκλωβισμένοι στα χρέη είτε γιατί φοβούνται να μην εγκλωβιστούν σε αυτά. Και θα τους εκμεταλλευτούν στο έπακρο, γιατί έτσι βγάζουν το κέρδος τους.

* Η Ε.Ε. δείχνει να έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, όμως οι πολίτες της νιώθουν ότι αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στις συνθήκες ζωής τους. Ποια είναι η στάση της Ε.Ε. σε σχέση με το ζήτημα της εργασιακής επισφάλειας και της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας;

Η ψηφιοποίηση και η uberοποίηση της αγοράς εργασίας αποτελεί μια μεγάλη και βαθιά κοινωνική κρίση, που είδαμε στη Βρετανία την εποχή της Θάτσερ και τώρα βλέπουμε και στην Ε.Ε. και αλλού. Οι άνθρωποι με εργασιακή ασφάλεια γίνονται όλο και λιγότεροι μέρα με τη μέρα. Οι περισσότεροι βγάζουν τα προς το ζην κάνοντας πολλές ευκαιριακές δουλειές. Στις ΗΠΑ έχουν φτάσει να βγάλουν και ορισμό για τους νέους ανθρώπους που τώρα ξεκινούν να εργάζονται μέσα σε αυτές τις συνθήκες: “εργασιακοί νομάδες”. Πρέπει, λοιπόν, να λάβουμε μέτρα. Άμεσα και αποφασιστικά. Γιατί η προσέγγιση που έχει η Κομισιόν απέναντι στην ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας, δυστυχώς, δεν είναι αρκετή.

Ο Λόουτς στην εκδήλωση το έθεσε καταπληκτικά: Πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτές τις σύγχρονες μορφές επισφαλούς εργασίας. Το σύστημα είναι μια Κόλαση για τους εργαζόμενους και ένας Παράδεισος για τους καπιταλιστές. Μέσα σε μια περίοδο σαράντα ετών οι εργαζόμενοι πέρασαν από την εργασιακή ασφάλεια, το οκτάωρο, την ασφάλιση και τη συλλογική εκπροσώπηση στην ανασφάλεια, στην “ευέλικτη” εργασία, στο μπλοκάκι, στο να είναι σκλάβοι των επενδυτικών σχεδιασμών της εταιρείας, στην απώλεια κεκτημένων που είχε χρειαστεί ένας αιώνας για να κερδηθούν.

Μέχρι να διαπιστώσουμε ότι η ουσία είναι στα θεμέλια της ελεύθερης οικονομίας, όπου οι μεγάλες εταιρείες ανταγωνίζονται η μια την άλλη για το ποια θα εκμεταλλευτεί περισσότερο το δυναμικό της, δεν θα φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος και δεν θα αλλάξουν τα πράγματα. Επομένως, ναι, πρέπει να παλέψουμε για κανονισμούς στις συνθήκες εργασίας, για απαγορεύσεις και για συλλογικά δικαιώματα. Μέχρι να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η διεθνής οικονομία, αυτό θα είναι το πεδίο της μάχης.

* Έχετε κάνει προσπάθεια να αναδείξετε το ζήτημα της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας;

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από την πρώτη μου θητεία, και τώρα στη δεύτερη, μάχομαι για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την αναγνώριση του έργου τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι ήρωες της εποχής μας, που βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και σε δοκιμασία τις ζωές των οικείων τους αποκαλύπτουν σκάνδαλα προς όφελος όλων μας.

Από αυτούς έχουμε μάθει για τα Panama Papers, για τα Paradise Papers, για τα Luxleaks, ότι δηλαδή το Λουξεμβούργο ήταν ένας φορολογικός παράδεισος εις βάρος των άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε., για τα Football Leaks, για την διαφθορά στο ποδόσφαιρο -των οποίων παρεμπιπτόντως ο μάρτυρας, ο Ρούι Πίντο, βρίσκεται στη φυλακή στην Πορτογαλία και θα πάμε τις προσεχείς εβδομάδες να τον επισκεφθούμε.

Την προσεχή Τετάρτη θα βρίσκομαι στο Λονδίνο, όπου θα εκδικάζεται το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή των WikiLeaks. Στο τέλος του Μαρτίου ετοιμάζω ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στον παραδοσιακό κινηματογράφο και κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Στρασβούργου “Odyssée”, όπου έχω καλέσει και την Κάθριν Γκαν, τη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, πρώην εργαζόμενη των υπηρεσιών πληροφοριών της Μ. Βρετανίας, που διέρρευσε ένα άκρως απόρρητο ηλεκτρονικό μήνυμα των αμερικανικών αρχών, το οποίο ζητούσε από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη - μέλη του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν μία θετική ψήφο από τις χώρες αυτές για την εισβολή στο Ιράκ. Η ιστορία της έχει γίνει ταινία, ενώ και εγώ την είχα συμπεριλάβει στο ντοκιμαντέρ μου “Whistleblowers: οι σύγχρονοι ήρωες”. Και τα δύο αυτά φιλμ θα προβληθούν στο αφιέρωμα.

Τέλος, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που έχει θεσπιστεί ύστερα από δική μου πρωτοβουλία στο όνομα της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL