Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Νίκος Φωτόπουλος: Δεν έχουν καμία δουλειά τα ΜΑΤ και η αστυνομία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Φωτόπουλος: Δεν έχουν καμία δουλειά τα ΜΑΤ και η αστυνομία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Του Νίκου Φωτόπουλου*


Ένα χρόνο τώρα όλοι έχουμε διαβάσει δεκάδες ανακοινώσεις της συνομοσπονδίας αλλά και παρατάξεων γύρω από το ποιος ευθύνεται που δύο φορές, παρ’ ότι επιχειρήθηκε (Καλαμάτα - Ρόδος), δεν έγινε το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Φταις εσύ λέει ο ένας... Όχι, εσύ φταις, ανταπαντά ο άλλος. Σίγουρα το γεγονός ότι δεν έγινε το συνέδριο επειδή οι συνδικαλιστές τσακωνόμαστε μεταξύ μας (μαζί με τις εικόνες που έφυγαν από την Καλαμάτα και τη Ρόδο) πρόσθεσε απαξίωση. Πρόσθεσε απέχθεια. Σίγουρα το γεγονός ότι δεν έχουμε εκλεγμένη διοίκηση δεν είναι καλό και την ευθύνη γι' αυτό την έχει το ΠΑΜΕ. Το αν έχει δίκιο σε όσα καταγγέλλει ή όχι, είναι ένα ζήτημα που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσπερνά χωρίς σοβαρή μελέτη.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τις όποιες καταγγελίες του με την αλαζονεία της πλειοψηφίας. Όμως το πώς διεκδικείς το δίκιο σου επίσης έχει πολύ μεγάλη αξία.

Επαναλαμβάνω, δεν είναι καλό που δεν έχουμε εκλεγμένη Διοίκηση. Όμως όσοι μιλούν μόνο γι’ αυτό καλό θα είναι έστω και τώρα να αντιληφθούν ότι το πρόβλημά μας είναι πολύ σοβαρότερο και είναι το ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας εδώ και αρκετά χρόνια μάς έχει γυρίσει την πλάτη.

Ένας πρόεδρος που δεν θέλουν οι εργαζόμενοι

Όμως, απ' ό,τι φαίνεται, την πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ αυτό δεν την απασχολεί διόλου, ούτε τώρα που δεν μπορούμε πλέον να κινητοποιήσουμε ούτε 300 ανθρώπους... Δεν έχει υπάρξει ίχνος συζήτησης, ίχνος προβληματισμού, ίχνος αυτοκριτικής πάνω στο τι έγινε και τι πρέπει να διορθώσουμε - αλλάξουμε.

Το ότι το οικοδόμημα έχει καταρρεύσει είναι φανερό ότι κάποιους δεν τους νοιάζει. Το μόνο που έχει αξία είναι οι καρέκλες. Άραγε γιατί;

Τι είδους συμπεριφορά, τι είδους λογική είναι αυτή, πόσο θράσος χρειάζεται να έχεις, ενώ ξέρεις ότι δεν σε θέλουν οι εργαζόμενοι, ενώ ξέρεις ότι δεν μπορείς να μπεις μπροστά, εσύ να επιμένεις ετσιθελικά να παραμένεις πρόεδρος και να σχεδιάζεις, όταν κάποια στιγμή φύγεις, να πας πρόεδρος στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ;

Τι είδους λογική είναι αυτή, ενώ δεν σε εκλέγουν σύνεδρο οι συνάδελφοι του εργασιακού σου χώρου, εσύ, προκειμένου ντε και καλά να είσαι (ώστε να ξαναπάρεις την καρέκλα), να τρέχεις γρήγορα - γρήγορα να εκλεγείς σύνεδρος από άλλη ομοσπονδία! Από ομοσπονδία που ποτέ δεν είχες περάσει την πόρτα των γραφείων της!

Πόσο μυαλό θέλει να αντιληφθείς ότι όταν κάνεις κάτι τέτοιο και μάλιστα, πολύ περισσότερο, όταν δεν είσαι τυχαίο πρόσωπο αλλά (ως εκ της θέσεώς σου ως οργανωτικός γραμματέας) ο καθ’ ύλην αρμόδιος να τηρείς το καταστατικό, σπέρνεις ανέμους και περνάς το μήνυμα της αδιαφάνειας και της μικροαστικής λογικής τού πάνω απ’ όλα η συνδικαλιστική επιβίωσή μας! Δηλαδή η καρέκλα!

Τι περιμένεις μετά απ’ αυτό να κάνουν οι παρακάτω και με τι ηθικό ανάστημα θα ελέγξεις τις εκλογές των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων; Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πλήρους απαξίωσης, δεν διστάζει να ρίξει λάδι στη φωτιά διοργανώνοντας ένα συνέδριο, παρωδία. Ένα συνέδριο φαστ τρακ. Ένα συνέδριο, μαϊμού. Χωρίς εισηγήσεις, χωρίς συζήτηση, χωρίς προβληματισμό, χωρίς τοποθετήσεις. Ένα «συνέδριο» φαστ τρακ ενισχύει την άποψη ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι άρον άρον να στηθεί μια κάλπη, να ξαναεκλεγούν και από δω παν και οι άλλοι...

Πολιτική αντιμετώπιση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, που δεν είναι άμοιρο ευθυνών, δεν αντιμετωπίζεται κατά αυτό τον τρόπο. Δεν αντιμετωπίζεται με τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ και η αστυνομία δεν έχουν καμιά δουλειά στα εργατικά συνέδρια. Ούτε μέσα ούτε έξω. Η παρουσία των ΜΑΤ (εάν και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο) θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα οξύνει πιο πολύ τα πνεύματα. Θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ την πόλωση που υπάρχει.

Το ΠΑΜΕ με έναν τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πολιτικά. Αυτή είναι η αντιμετώπιση που πρέπει να επιλεγεί. Αυτή είναι η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί. Να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Να αναδειχθούν οι ευθύνες του. Να χρεωθεί ως υπεύθυνο που έστω και τυπικά δεν έχουμε ΓΣΕΕ. Να χρεωθεί ότι εξαιτίας του δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Να αναδειχθούν οι δικές του τεράστιες ευθύνες στο ότι, την ώρα που καταγγέλλει την πλειοψηφία για νοθεία (και πράγματι έχει δίκιο σε πάρα πολλές περιπτώσεις), το ίδιο όπου μπορεί κάνει και αυτό. Να αναδειχθεί το γεγονός ότι ακόμα και σε χώρους που υπάρχουν μαζικά σωματεία δημιουργεί δικά του. Να αναδειχθεί ότι η λαθεμένη στρατηγική του να διασπάσει εδώ και 20 χρόνια την κοινή δράση των εργαζομένων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον κάθετο ιδεολογικό και κομματικό διαχωρισμό τους δεν το οδήγησε στα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τέλος, όσον αφορά τις καταγγελίες του περί συμμετοχής εργοδοτών στα σωματεία. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει δίκιο. Όσο δεν γίνεται αυτό, περνά μια λογική για μια σειρά σωματεία ότι όλοι όσοι ψηφίζουν είναι εργοδότες ή ενεργούμενα των εργοδοτών. Αποτέλεσμα: χιλιάδες εργαζόμενοι να μην εκπροσωπούνται ή να τρέχουν στα δικαστήρια.

Αυτή η στάση (και μάλιστα εάν συνοδευτεί από διορθωτικές κινήσεις από τη μεριά της πλειοψηφίας σε θέματα που οφθαλμοφανώς έχει δίκιο το ΠΑΜΕ) είναι που θα βοηθήσει να πέσουν οι τόνοι. Η εκλογή «νέας» διοίκησης με τσαμπουκάδες, με τη συμβολή των ΜΑΤ και χωρίς να έχει ληφθεί τίποτα υπ’ όψιν απ’ όσα εντοπίζει το ΠΑΜΕ ένα είναι σίγουρο: θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Σε αυτή τη φάση, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Χρειάζεται όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω.

Για όσους είναι ανυπόμονοι και βιάζονται να «καθαρίσουν» με το ΠΑΜΕ πιέζοντας να εκλεγεί «νέα» Διοίκηση με κάθε τρόπο, θα συμφωνήσω μαζί τους ότι δεν είναι καλό να μην έχουμε εκλεγμένη Διοίκηση, θα συμφωνήσω ότι δεν είναι καλό να είναι διορισμένη, όμως τους συνιστώ να μην βιάζονται τόσο πολύ, γιατί και με εκλεγμένη Διοίκηση επί της ουσίας και πάλι δεν θα έχουμε ΓΣΕΕ. ...Τέλος, για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι πάνε να κάνουν και είναι αποφασισμένοι για ρήξη με το ΠΑΜΕ, ας μην φωνάξουν τα ΜΑΤ να τους βοηθήσουν να γίνει συνέδριο. Μια και είναι η πλειοψηφία, ας φωνάξουν τους χιλιάδες εργαζόμενους που, υποτίθεται, τους εκτιμούν και τους στηρίζουν. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, δεν μπορούν να κινητοποιήσουν ούτε έναν.

Πρόκληση η παρουσία Μητσοτάκη στο συνέδριο

Σέβομαι τον θεσμό του πρωθυπουργού. Όμως σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την απαξιωτική και εχθρική αντιμετώπιση του συνδικαλιστικού κινήματος, με δεδομένο ότι μόλις κατέθεσε το αντισφαλιστικό νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι την άλλη εβδομάδα εξαγγέλλει και νέα μέτρα ενάντια στα συνδικάτα, είναι ή δεν είναι πρόκληση και απαράδεκτο να καλείται στο συνέδριο; Είναι ή δεν είναι ντροπή να δίνετε βήμα στον κ. πρωθυπουργό και να μην δίνετε βήμα στους συνέδρους; Προσωπικά, δεν εκπλήσσομαι γι' αυτή την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν εκπλήσσομαι, γιατί αφενός η λέξη "ντροπή" έχει διαγραφεί από το συναισθηματικό τους πεδίο, αφετέρου γιατί αντιλαμβάνομαι ότι κλήθηκε στο συνέδριο προς βοήθεια διεξαγωγής του. Αυτό όμως δεν είναι κατάντια; Δεν είναι ξεπεσμός;

* Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο ΕΑΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL