Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Στα ψιλά / Κάντο όπως ο Μούσα, κάντο όπως ο Καντονά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Κάντο όπως ο Μούσα, κάντο όπως ο Καντονά

Με αυτά τα λόγια ο ποδοσφαιριστής της Πόρτο, Μούσα Μαρεγκά, απάντησε στους ρατσιστές της κερκίδας που τον αποδοκίμαζαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τη Βιτόρια Γκιμαράες λόγω του χρώματος του δέρματός του. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής από το Μαλί σημείωσε το γκολ της νίκης στο 60ό λεπτό και γιόρτασε το γκολ δείχνοντας το δέρμα του σε ορισμένους οπαδούς της «οικοδέσποινας» που τον αποδοκίμαζαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ποδοσφαιριστής παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα για την αντίδρασή του, προσπάθησε να φύγει από το γήπεδο κάνοντας κίνηση προς τα κάτω των αντιχείρων του προς το πλήθος, αλλά συγκρατήθηκε από τους συμπαίκτες του για μερικά λεπτά και τελικά ο προπονητής της Πόρτο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ένας αφρικανικής καταγωγής παίκτης μιας γαλλικής ομάδας βόλεϊ που είχε δεχθεί ρατσιστική επίθεση από Έλληνες φιλάθλους στο κλειστό του Ρέντη αποφάσισε αηδιασμένος να αποχωρήσει από το γήπεδο, είχε επίσης τιμωρηθεί από τους διαιτητές του αγώνα. Το γεγονός, παρότι απασχόλησε μέχρι και τη γαλλική κυβέρνηση, που στάθηκε στο πλευρό του αθλητή, στην Ελλάδα αποσιωπήθηκε μην τυχόν και λεκιαστεί το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο.

Κατά τ’ άλλα όλες οι διεθνείς ομοσπονδίες βγάζουν ντιρεκτίβες, τυπώνουν μπλουζάκια και ανακοινώνουν καμπάνιες κατά του ρατσισμού στα γήπεδα και τους αγωνιστικούς χώρους. Μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες ανακοινώσεις, αλλά επί του πεδίου ουδέν, με τους διαιτητές να τιμωρούν τον Μούσα και τον κάθε Μούσα που λέει στην πράξη όχι στον ρατσισμό. Στον ρατσισμό που κρύβεται στις κερκίδες, που πετάει μπανάνες και κάνει τους ήχους της μαϊμούς για να μειώσει και να προσβάλει. Στον ρατσισμό που καλά κρατεί στα γήπεδα του πλανήτη και χρειάζονται τελικά πολλοί Ερίκ Καντονά για να τον κλωτσήσουν κατάμουτρα και να τον στείλουν εκεί που του αξίζει. Γιατί από τη FIFA και την UEFA μόνο μπλουζάκια και σποτάκια βλέπουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL