Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στο πρώτο iAsk&Watch του iSYRIZA / Αλ. Τσίπρας στο iAsk&Watch του iSYRIZA: Βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότερη δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στο πρώτο iAsk&Watch του iSYRIZA / Αλ. Τσίπρας στο iAsk&Watch του iSYRIZA: Βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότερη δικαιοσύνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ- ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Το πρώτο iAsk&Watch είναι γεγονός. Σε μια πρωτοποριακή διαδικασία του iSYRIZA, της πρωτοβουλίας που εγκαινιάζει μια νέα σχέση με τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στον πολυχώρο "Atractos" με τους 100 πρώτους που έγιναν μέλη της πλατφόρμας και απάντησε στις 20 δημοφιλέστερες ερωτήσεις από την τεράστια δεξαμενή των συνολικά 1.600 ερωτημάτων που του είχαν υποβληθεί το προηγούμενο διάστημα από τα "ψηφιακά" μέλη.

Τι ρώτησαν

Η θεματολογία των 20 ερωτήσεων που είχαν ψηφιστεί από τους περισσότερους χρήστες για να τεθούν προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωνε αγωνίες, προβληματισμούς και ενδιαφέροντα των μελών του iSYRIZA, ανάλογες με τη θεματολογία που κυριάρχησε και στη διήμερη απολογιστική συνεδρίαση της Κ.Ε. Ερωτήσεις για το κόμμα και τη διεύρυνση, τη Δικαιοσύνη, τη διαπλοκή, τι θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνει την επόμενη φορά.

Ερωτήσεις για τα ΜΜΕ, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ποδόσφαιρο, την εξωτερική πολιτική (ζήτησε επιστροφή στην ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική), τις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους, την αγροτική παραγωγή. Όλοι όσοι είναι μέλη του iSYRIZA είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απευθείας την εκδήλωση, στην οποία συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 Ν. Σβέρκος.

"Θα επαναφέρουμε ολόκληρη τη 13η σύνταξη"

"Το όραμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι ταυτόσημο με το όραμα για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, για μια Ελλάδα που μπορεί να καλύψει τα όνειρα της νέας γενιάς", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Ειδοποιός διαφορά ότι η συντηρητική παράταξη θέλει να εκφράσει τους λίγους, ενώ η προοδευτική τους πολλούς. "Βλέπετε ότι με τη Ν.Δ. τώρα δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών", είπε, ανακοινώνοντας ότι στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει επαναφορά ολόκληρης της 13ης σύνταξης για όλους.

"Να χτυπηθούν εστίες διαφθοράς"

"Το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι ένα: Περισσότερη δικαιοσύνη". Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για τη διαφθορά, εξήγησε ότι "οι κυβερνήσεις δεν τιμωρούν, δεν δικάζουν, οι δικαστές δικάζουν". Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στους δικαστές να προχωρήσουν και δεν κουκουλώνουν υποθέσεις. Υπογράμμισε ότι το βασικό είναι η πολιτική βούληση, όχι μόνο για μεγάλες τομές στη Δικαιοσύνη, αλλά και εμπιστοσύνη στους έντιμους δικαστές για να χτυπηθούν εστίες διαφθοράς μέσα στη Δικαιοσύνη. Σε ερώτημα για το αν η αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκούντως δυναμική, τόνισε ότι πρέπει να κάνεις δυναμική αντιπολίτευση αλλά εμπεριστατωμένη, ώστε όταν σηκώνεις τον τόνο να είναι κατανοητό γιατί το κάνεις.

"Κάτι ύποπτο"

Κατακεραύνωσε τον αυταρχισμό της Ν.Δ., τονίζοντας ότι "πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε εκδημοκρατισμό και επαγγελματισμό στην ΕΛ.ΑΣ.". Απηύθυνε το ερώτημα στον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί ενώ στο Μάτι έλεγε για την τεράστια ευθύνη της αστυνομίας, τώρα έκανε γ.γ. του υπουργείου τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που ήταν τότε υπεύθυνος. "Ποιο γραμμάτιο ξεπληρώνει; Δεν λέω ότι ο άνθρωπος είχε ευθύνη για τις φωτιές, λέω ότι υπάρχει κάτι ύποπτο και πρέπει να μας απαντήσει".

"Η αλήθεια μένει και καίει"

Μπορεί οι ερωτήσεις των μελών του iSYRIZA να κατατέθηκαν πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, εντούτοις μεγάλο μέρος των ερωτήσεων κινήθηκε γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της εξουσίας και των... αρμών. "Φάγαμε πολύ ξύλο γιατί είπαμε μια αλήθεια. Δεν πειράζει όμως, διότι η αλήθεια είναι που μένει και αυτή καίει", είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στα... εγκαίνια του iAsk&Watch.

"Διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία"

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, σε όλη την Ελλάδα ακούω ένα παρόμοιο ερώτημα: Πώς θα καταφέρουμε την άλλη φορά να μην κερδίσουμε μόνο τις εκλογές και να βρεθούμε στα υπουργεία αλλά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας".

"Παραλάβαμε ένα κομματικό κράτος. Μια δημόσια διοίκηση που είχε διορίσει ο Κ. Μητσοτάκης. Και είπαμε με την καλή μας την καρδιά ότι δεν θα προχωρήσουμε σε αλλαγές για να μην μας κατηγορήσουν", είπε σκωπτικά. "Πρέπει να επιβάλεις με βούληση διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία", σημείωσε και πρόσθεσε: "Όχι για να βάλουμε τους δικούς μας, αλλά τους άξιους". Σε άλλο σημείο τόνισε πως η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να έρθει μόνο "για να φύγουν οι κακοί" αλλά να έχει το σχέδιο και τον τρόπο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

"Αποφάσεις από τη βάση"

Μιλώντας για το κόμμα ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως η διαφορετική άποψη και η δημόσια έκφρασή της είναι πλούτος και όχι πρόβλημα. Επισήμανε εντούτοις ότι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημειώνεται ζωντανή λειτουργία των ιδεολογικών ρευμάτων. "Οι τάσεις, που ευλόγως υπάρχουν και πρέπει να λειτουργούν, ολοένα και λιγότερο παράγουν ιδέες και πολιτική, με αποτέλεσμα να φθείρονται" σημείωσε, επισημαίνοντας πως είναι "λίγο παρωχημένες", εκτιμώντας ότι τα ζητήματα θα λυθούν με συντροφικότητα, διάλογο και δημοκρατία και κάνοντας λόγο για προσπάθεια ανασύνθεσης των ιδεολογικών ρευμάτων "στο νέο μεγάλο κόμμα που χτίζουμε". Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την δική του στόχευση, οι κρίσιμες αποφάσεις και τα μεγάλα διακυβεύματα να αποφασίζονται στη βάση, ακόμα και με δεσμευτικό τρόπο, προαναγγέλλοντας πως θα καταθέσει σχετική πρόταση στο επερχόμενο συνέδριο.

"Κυβέρνηση - συνδυασμός διαπλοκής και ανικανότητας"

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών και για το ζήτημα των ΜΜΕ. "Δεν καταφέραμε να έχουμε δικό μας μιντιάρχη, ‘Συριζολιγάρχη’, ναι, δεν το επιδιώξαμε, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε", είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα στο ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης προσέκρουσε στην απόφαση του ΣτΕ. "Είχαμε μια αντιπολίτευση που εργαλειοποίησε το σύνταγμα μη συναινώντας στην εκλογή του ΕΣΡ".

"Το γεγονός ότι συγκρουστήκαμε με τα μεγάλα συμφέροντα 4,5 χρόνια αποδεικνύεται: Ανοίξτε τις τηλεοράσεις να δείτε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτίμησε πως "το λιβάνισμα που κάνουν στον Μητσοτάκη από το πρωί μέχρι το βράδυ θα του γυρίσει μπούμερανγκ". Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, καταλόγισε στην κυβέρνηση "συνδυασμό διαπλοκής και ανικανότητας". "Το πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι ξεπληρώνει γραμμάτια και δεν ξέρει ποιον να πρωτοευχαριστήσει", σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL