Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Κερκ Ντάγκλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Κερκ Ντάγκλας

Έχει γίνει κατάχρηση του όρου «ο τελευταίος" -ο τελευταίος μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης, ο τελευταίος εραστής-, μα ο Κερκ Ντάγκλας ήταν πραγματικά ο τελευταίος των μεγάλων του Χόλιγουντ. Ο άνθρωπος που έκανε 40 δουλειές μέχρι να βρει σταθερή απασχόληση ως ηθοποιός, που δούλευε σαν μανιακός αποστηθίζοντας τις ατάκες όλων, διακρίθηκε στον ρόλο του καουμπόι αλλά ταυτόχρονα έπιασε ρόλους όπως αυτόν του Lust for life -όταν έπαιζε τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ- ή τον Σπάρτακο (1960). Ήταν αυτή η δεύτερη συνάντησή του με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με τον οποίο είχε πρωτοσυνεργαστεί στους «Σταυρούς στο μέτωπο» (Paths of glory) το 1957 - μια έξοχη αντιπολεμική ταινία.

Ο Κερκ Ντάγκλας διακρίθηκε στον αγώνα κατά του Μακαρθισμού και ειδικά στην αντιμετώπιση της «μαύρης λίστας», με βάση την οποία αποκλείονταν ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που συνδέονταν εν τοις πράγμασι ή κατά φαντασίαν με το κομμουνιστικό κίνημα. Είχε εξομολογηθεί μάλιστα πως αισθανόταν μεγαλύτερη υπερηφάνεια γι' αυτό, παρά για κάθε άλλο ρόλο της καριέρας του.

Ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα, αλλά αναμφίβολα το εμβληματικό έργο του ήταν ο «Σπάρτακος». Η μεγάλη αυτή εξέγερση των δούλων στην αρχαιότητα, που έδωσε το όνομά της στη σύγχρονη εποχή στους «Σπαρτακιστές» της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπνεχτ, είχε αφήσει εποχή στην κοινή συνείδηση. Όταν ο μέσος όρος της ζωής των σκλάβων ήταν 5-6 χρόνια, οι εξεγέρσεις τους ήταν συνηθισμένες και συνέβαιναν παντού. Παραδείγματος χάρη στην Ελλάδα ήταν γνωστή η μαζική διαφυγή των σκλάβων το 413 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες εισέβαλαν στη Δεκέλεια, ή η αποστασία των Μεσσήνιων σκλάβων επί εποχής Επαμεινώνδα, κι ακόμη οι εξεγέρσεις που έγιναν στα ορυχεία του Λαυρίου το 132 και 102 π.Χ. αντίστοιχα.

Στον «Σπάρτακο» θα μείνει αξέχαστη η τελευταία σκηνή του έργου -μάλλον επινόηση του σκηνοθέτη-, κατά την οποία οι Ρωμαίοι ζητούν από τους συλληφθέντες δούλους να μάθουν ποιος είναι ο Σπάρτακος και σαν αντάλλαγμα θα τους χαρίσουν τη ζωή. Ο Σπάρτακος, για να σώσει τους συναγωνιστές του, βγαίνει από τη γραμμή και λέει "Ι am Spartacus", όμως όλο το στρατόπεδο αρχίζει να βοά "Ι am Spartacus", οπότε όλοι οδηγούνται στη σταύρωση κατά μήκος της Απίας οδού...

Ο Κερκ Ντάγκλας είχε ένα λακάκι στην κάτω σιαγόνα και αυτό (υποθέτω) τροφοδότησε επί χρόνια τα λαϊκά ρομάντζα για τους εραστές περιωπής: «Το θεληματικό του πηγούνι...» Τελικά ο Κερκ έμεινε πιστός στην ίδια γυναίκα επί 60 και βάλε χρόνια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL