Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Μπαλάφας: Στα εργασιακά και τα κοινωνικά ζητήματα η κυβέρνηση ακολουθεί καθαρά αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαλάφας: Στα εργασιακά και τα κοινωνικά ζητήματα η κυβέρνηση ακολουθεί καθαρά αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική

Μιλώντας στο WebRadio της ΕΡΤ, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η συζήτηση στη Βουλή, έγινε μετά από δύο επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Επικεντρώνουμε στα εργασιακά και τα κοινωνικά ζητήματα γιατί σ΄ αυτά η κυβέρνηση ακολουθεί μία καθαρά αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των μεγάλων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

Αυτό που επιζητούμε είναι να φωτιστεί το γενικότερο πλαίσιο των νέων εργασιακών δεδομένων και να πιέσουμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρότασή μας οδηγεί στην επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2013, δηλαδή πριν από τις τραγικές μειώσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.»

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και την συνολική διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπογράμμισε «Οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι αδιέξοδες.

Ξεκινώντας από μία ιδεοληπτική σύλληψη ότι για τις ροές ευθύνεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα λύσουν το ζήτημα “δια της πυγμής”, ακολούθησαν μια σειρά από σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες ενέργειες που όξυναν το πρόβλημα. Τελευταία ενέργεια η δημιουργία κλειστών κέντρων – τύπου “φυλακής”, τις οποίες μετονομάζουν σε “ελεγχόμενα” ή “πολυλειτουργικά” κέντρα, προκειμένου να υπερβούν τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα τους.

Με αλχημείες, δηλαδή, προσπαθούν να μην αποκλειστούν από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενώ, επί της ουσίας, παραβιάζουν όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.

Οι εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου συνοδεύονται -και σωστά- με την απαίτηση για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά στην ενδοχώρα, και την άρνηση κατασκευής ‘’φυλακών’’ για τους μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο κλπ.»

Αναφορικά με την Εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε «Μία σωστή εξωτερική πολιτική συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο ψυχραιμία- ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας – αποφασιστικότητα. Η προκλητικότητα της Τουρκίας αποτελεί μείζον πρόβλημα εθνικής διάστασης.

Η κυβέρνηση χωρίς ενδοιασμούς πρέπει να προτάξει το ζήτημα της προκλητικότητας με όλα τα μέσα και να μην προσδίδει στη χώρα την εικόνα του προβλέψιμου και δεδομένου. Δεν πρέπει να πέφτει σε αντιφάσεις, όπως είδαμε με την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν για συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με τα Ίμια. Δήλωση που έμεινε αναπάντητη.

Η αλλαγή στάσης της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις αραβικές χώρες και η ανάμειξή μας σε ενδο-αραβικά ζητήματα αποτελεί, επίσης, σημαντική αρνητική έως επικίνδυνη εξέλιξη. Διαχρονικά, από την μεταπολίτευση και μετά, είχαμε οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης που αυτή την στιγμή εξαιτίας ανιστόρητων δηλώσεων και πολιτικών ενεργειών του κ. Μητσοτάκη “ματώνουν”.

Δυστυχώς, μία σειρά ενεργειών και δηλώσεων της κυβέρνησης φέρνουν την χώρα σε δύσκολη θέση. Η δήλωση για παράδειγμα του κ. Ντόκου, συμβούλου στην εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, σχετικά με συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο, που εντάσσεται; Μήπως είναι “λαγός” και προετοιμάζει το έδαφος; Και εν πάση περιπτώσει, αν ο κ. Ντόκος εξέφρασε προσωπική άποψη γιατί δεν έχει απομακρυνθεί;»

Σε σχέση με την απουσία του κ. Μητσοτάκη από την 56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια (MSC) στο Μόναχο, τόνισε «Πρέπει να τονιστεί ότι η εικόνα απομόνωσης της Τουρκίας που η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει στο εσωτερικό της χώρας μας είναι δυστυχώς εσφαλμένη. Αυτή η εκτίμηση δεν αποτυπώνεται στα διεθνή φόρα, αντίθετα επιβεβαιώνεται από τη μη πρόσκληση της χώρας μας στην Συνάντηση στο Βερολίνο για το Λιβυκό ζήτημα.

Η παρουσία του κ. Δένδια στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια αντί για τον κ. Μητσοτάκη δείχνει μία αμηχανία από πλευράς κυβέρνησης σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και αποκαλύπτει έναν ερασιτεχνισμό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL