Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ψηφίστηκε η μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφίστηκε η μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Video)

Με τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών της κυβέρνησης ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση των αλλαγών της δωρεάς του ΙΣΝ.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η μετατροπή για 1η φορά στην ιστορία της χώρας του νομικού καθεστώτος που διέπει το δημόσιο νοσοκομείο της Κομοτηνής, μετατρέποντας το σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όπως επίσης και η ακύρωση της εγκατάστασης και λειτουργίας 4 μηχανημάτων Κύκλοτρον για την παραγωγή ραδιοφαρμάκου για τα PET-CT που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Κρήτης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας καθώς και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F345324598921301%2Fvideos%2F196784528373422%2F&width=640&show_text=false&height=360&appId

Η κυβέρνηση τόσο μέσα από τον εισηγητή της τον κ Λιούπη και κυρίως διαμέσου του υφυπουργού υγείας κ Κοντοζαμάνη  αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, επέμεινε στην επιχειρηματολογία της, ότι με τη μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ  που προβλέπει η σύμβαση, εξασφαλίζεται απλώς ο πιο ευέλικτος και καλύτερος τρόπος λειτουργίας του και σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται».

Αναφορικά δε με την ακύρωση της αγοράς των Κύκλοτρον, ο κ Κοντοζαμάνης επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι η εγκατάσταση και λειτουργία τους είναι ασύμφορη οικονομικά για το δημόσιο.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει εργαλειοποίηση της δωρεάς προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ, μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και εκχώρησή τους στους ιδιώτες.

Κατηγόρησε τους υπουργούς υγείας ότι με την μετατροπή των νοσοκομείων σε Ιδιωτικού Δικαίου υλοποιούν σχέδιο για να μην ελέγχονται οι πράξεις της διοίκησης για προμήθειες και προσλήψεις και να εξαιρούνται από το δημόσιο λογιστικό και τους ελέγχους.

«Θέλετε να έχετε την ευελιξία να ξαναφέρετε πίσω τους εργολάβους στα νοσοκομεία και να ακολουθήσετε άλλους κανόνες προμηθειών και διορισμών ή ανανέωσης του προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Πολάκης στηλίτευσε επίσης την επιλογή της κυβέρνησης να ασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου όπως υπογράμμισε τα Νοσοκομεία. «Ποιος είναι ο λόγος για να πληρώνουμε ασφαλιστήριο συμβόλαιο» ρώτησε, τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο αφ εαυτού αναλαμβάνει αν γίνει οτιδήποτε να το διορθώσει ή να το αντικαταστήσει.

Αναφορικά με τα μηχανήματα Κύκλοτρον, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι η ακύρωσή της προμήθειάς τους «επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τα δώσει όλα στους ιδιώτες» αδιαφορώντας για την ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και την μείωση της ανεργίας και του brain drain.

Επίσης, ο Παύλος Πολάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος, ανέφερε άλλη μια περίπτωση ακύρωσης διαγωνισμού, αυτού της προμήθειας μονάδων παραγωγής οξυγόνου στα πέντε νοσοκομεία του Πειραιά (Νίκαιας, Τζάνειου, Μεταξά, Ασκληπιείου Βούλας και Αττικού)

Πρόκειται για διαγωνισμό που ήταν ενταγμένος σε Πρόγραμμα Επενδυτικό της περιφέρειας Αττικής με προυπολογισμό 2.5 εκατομμυρίων ανέφερε που παρά τις τρείς δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ζητούν να προχωρήσει η εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής οξυγόνου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ αναιτιολόγητα τον ακυρώνει.

Είναι ακριβώς η ίδια λογική με αυτή που ακύρωσε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να μπορούν να παράγουν ραδιοφάρμακα προς όφελος του εργολάβου ιδιώτη, τόνισε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ότι υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.       

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL