Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Στα ψιλά / Fast track φυλακές χωρίς σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Fast track φυλακές χωρίς σχέδιο

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο αριθμός των κρατουμένων που βρίσκονται στο σύνολο των ελληνικών φυλακών δεν φαίνεται να ξεπερνά τις 10.000 και ουδείς μπορεί να πει πως οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων πλησιάζουν έστω και στο ελάχιστο το κατώτατο επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και όλα αυτά σε ένα, υποτίθεται, οργανωμένο σωφρονιστικό σύστημα ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Με αυτό το δεδομένο εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις συνθήκες διαβίωσης των σαράντα και πλέον χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτίθεται να «φυλακίσει» στα νέα κλειστά κέντρα κράτησης, που, όπως ανακοίνωσε, θα έχει έτοιμα το καλοκαίρι του 2020 σε κάποια βοσκοτόπια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση fast track εγκλεισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να καταθέτει δημοσίως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα λειτουργίας για το πώς ακριβώς αυτά τα κέντρα κράτησης θα «φιλοξενούν» πρόσφυγες και μετανάστες, με τι προσωπικό θα στελεχωθούν και φυσικά με ποιες απαραίτητες υποδομές θα ενισχυθούν - εάν φυσικά κάτι τέτοιο έχει προβλεφθεί.

Εκτός από τα συρματοπλέγματα και τα κάγκελα που θα χρειαστούν για να φυλακίσουν πρόσφυγες και μετανάστες, τίποτα άλλο δεν μας λένε οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, γιατί προφανώς και τίποτα άλλο δεν τους ενδιαφέρει στο επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες.

Η «είδηση» είναι τα συρματοπλέγματα, οι νέες «Αμυγδαλέζες» και ως εκεί. Μετά ακολουθούν το επικοινωνιακό σκοτάδι και η επιτελική αδιαφορία. Τα ερωτήματα πολλά, οι απαντήσεις ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα δοθούν.

Για παράδειγμα, πόσοι ανθρωποφύλακες και με ποιες διαδικασίες θα προσληφθούν ώστε να λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα κράτησης; Άγνωστο. Ιατρικές μονάδες για την περίθαλψη των δεκάδων χιλιάδων εγκλείστων έχουν προβλεφθεί ή θα αφεθούν στην τύχη τους; Άγνωστο κι αυτό. Οι φιλοξενούμενοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα ζουν σε κοντέινερ ή σε αντίσκηνα; Άγνωστο. Οι διεθνώς αναγνωρισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις θα έχουν πρόσβαση στα κλειστά κέντρα ή θα δαιμονοποιηθούν κι αυτές μένοντας στο περιθώριο; Επίσης άγνωστο.

Λεπτομέρειες”: αυτή είναι η πιθανή απάντηση των κυβερνώντων, καθώς το μόνο που αυτή τη στιγμή τους ενδιαφέρει είναι η προβολή της επιτελικής λύσης των κλειστών κέντρων και πέραν τούτου ουδέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL