Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Βάφτισαν την ύφεση καταναλωτική κόπωση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάφτισαν την ύφεση καταναλωτική κόπωση!

ΟΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ. Αναπτυξιακή δυναμική θα εμφανιζόταν στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος. Πέρασαν επτά μήνες από τότε που ανέλαβαν, αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Η φούσκα των ψεμάτων και των υποσχέσεων σκάει. Και αυτοί; Προσπαθούν, έχοντας την αβάντα των ελεγχόμενων από τους χορηγούς τους ΜΜΕ, να κρύψουν την πραγματικότητα.

ΣΤΗΝ εγχώρια αγορά η απειλητική ύφεση έχει κάνει την εμφάνισή της. Δεν είναι όμως ύφεση, λένε. Είναι καταναλωτική κόπωση! Δηλαδή ψωνίζαμε συνεχώς, κάναμε χιλιόμετρα από βιτρίνα σε βιτρίνα για να βρούμε τα καλύτερα και κουραστήκαμε τόσο πολύ που αποσυρθήκαμε από την αγορά για να ξεκουραστούμε, παρότι έχουμε προς διάθεση χρήματα!

ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία αξιοποιεί και παραθέτει ο ΣΕΒ, το 68,3% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας. Ειδικότερα, το 12,9% έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και το 55,4% είναι οικονομικά ευάλωτο. Κινδυνεύει δηλαδή να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, μιας και δεν έχει αποταμιεύσεις που μπορούν να τον συντηρήσουν για πάνω από τρεις μήνες!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η ανεργία επανέρχεται σε ανοδική πορεία Είχαμε μετά από καιρό αύξηση της εγγεγραμμένης ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, καθώς οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.128.421, αυξημένοι κατά 129.000 άτομα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 (+14%). Μήπως να το πούνε εργασιακή κόπωση;

ΣΧΕΔΟΝ όλοι οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη δυναμική μιας οικονομίας χειροτερεύουν. Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 11,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Στην οικοδομή τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Οκτώβριος 2019) δείχνουν μείωση κατά 9,9% στον όγκο των οικοδομικών αδειών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο παρουσίασε μείωση κατά 8,1%! Παραγωγική κόπωση;

Η ΜΙΑ μετά την άλλη, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη εκπέμπουν σήμα κινδύνου και οι κεντρικές τράπεζες βάζουν στο φουλ τις μηχανές. Εδώ και μήνες οι αγορές ομολόγων αποκάλυπταν τους εντεινόμενους φόβους ύφεσης, με τον όγκο των ομολόγων αρνητικής απόδοσης στην Ευρωζώνη, να εκτινάσσεται σε επίπεδα-ρεκόρ! Αυτό οι φωστήρες το λένε εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά μόνο (!) την ελληνική οικονομία! Εκθέτουν τη χώρα απροστάτευτη σε νέους σοβαρούς κινδύνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL