Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.6°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.3°C
1 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
21.0°C24.3°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
0 BF 40%
Νίκος Μωραΐτης: Έχουμε μηντιακή δικτατορία σήμερα- Ο ΣΥΡΙΖΑ ακατάλληλος να κάνει διαπλοκή (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Μωραΐτης: Έχουμε μηντιακή δικτατορία σήμερα- Ο ΣΥΡΙΖΑ ακατάλληλος να κάνει διαπλοκή (ηχητικό)

Συνέντευξη στη Ντίνα Μπατζιά

Μιλάει για το νέο δίσκο «Αυτό Που Θέλεις Στη Ζωή Το Καταφέρνεις», σε μουσική Νίκου Μερτζάνου, με τη Γιώτα Νέγκα, και στίχους δικούς του, για τη μηντιακή δικτατορία και τις μαύρες λίστες, τον Μητσοτάκη και την διαπλοκή, τον ΣΥΡΙΖΑ και την διεύρυνση. Από τους στίχους και τις συνεργασίες μέχρι την κριτική στην υπουργό Πολιτισμού ή στην απεριόριστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Τσίπρα, μπορεί κανείς να βρει σημεία διαφωνίας, όμως ο Μωραΐτης τα λέει όπως τα γράφει στα άρθρα του στο altsantiri.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/757870078&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Ο στιχουργός του «Σβήσε το Φεγγάρι» σπούδασε Νομική και μετά ΜΜΕ,  εργάζεται στα ΜΜΕ, διευθύνει τον μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό Μέντα 88, γράφει στίχους από τα 24 του, τα «Χάρτινα» με τη Γαλάνη ήταν η πρώτη του δουλειά, έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς καλλιτέχνες, όλους τους λεγόμενους μεγάλους, πάρα πολύ υλικό και … τα υπόλοιπα στην συνέντευξη:  

Τελευταίο άλμπουμ «Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις». Ισχύει; Το καταφέρνεις; αν και το τραγούδι «Σε λάθος μάτια» που περιέχει τον στίχο, έχει μία αντίφαση.

Δεν ξέρω τελικά αν καταφέρνουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή. Έχει αντίφαση, μα ειρωνικά το χρησιμοποιώ. Αλλά έλα που η Γιώτα, μία πολύ μεγάλη τραγουδίστρια, άργησε να κάνει δισκογραφία και άργησε να γίνει γνωστή στο κόσμο, τα τελευταία χρόνια άρχισε να εισπράττει πολλών χρόνων το κόπο, οπότε για κείνην ισχύει το ότι θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις και για αυτό μας ζήτησε να μπει τίτλος του δίσκου. Ο Νίκος Μερτζάνος είναι ένα νέο παιδί, νέος συνθέτης, εξαιρετικός. Είχαμε κάνει μαζί το «Κάτι Ελλάδες». Τώρα θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο για τη Γιώτα που να έχει όλα της τα χρώματα που διαθέτει η φωνή της. Όχι μόνο το λαϊκό χρώμα. Η Γιώτα είναι μία σπουδαία τραγουδίστρια, όχι μόνο λαϊκή, οπότε θέλαμε να φωτιστούν διάφορες πλευρές της. Αυτό είναι μόνο η αρχή, της το είπα. Αν την ακούσεις σε πιο ηλεκτρικά πράγματα, έχει μία απίστευτη δύναμη η οποία είναι ακόμη αναξιοποίητη στο δισκογραφικό της κομμάτι.  

Κόπηκε το «τώρα» από το  «Διάρκεια μιας ζωής; Το τραγούδι περιέχει την σοφία της ζωής «κάνε σήμερα ότι έχεις αύριο  κανείς μας δε ξέρει τι του ξημερώνει», κι απευθύνεται μάλλον στους δειλούς και φοβισμένους αυτής της ζωής. Είναι βιωματικά τα κομμάτια;

Τα πες όλα, τι να πω; Όχι δεν έκοψε ο Νίκος Μερτζάνος κανένα τώρα από το στίχο μου (γελάει) Βιωματικά δεν είναι , αλλά σίγουρα ο στιχουργός έχει ανοιχτές κεραίες και πιάνει συναισθήματα, θα μπει κι εκείνος μέσα στο τραγούδι σε ένα μικρό σημείο χωρίς καν να το σκεφτεί. Απολύτως βιωματικό τραγούδι μου ήταν το «Λυόμενο» της Αλεξίου, για ένα σπίτι της θείας μου που πηγαίναμε μικρά παιδιά, υπάρχει απώλεια μέσα, είναι όλο μαύρο.

Γράφεις βασικά για τον έρωτα που δίνει ερεθίσματα στους  περισσότερους δημιουργούς στον κόσμο, ωστόσο δεν έχεις αποφύγει να θίξεις και κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα όπως το Προσφυγικό με το «Περιπλανώμενο» της Αντριάνας Μπάμπαλη και του Στάμου Σέμση μουσική.

Και ο νέος δίσκος έχει ένα τραγούδι, τους «Κυνηγημένους». Στη Γιώτα άρεσε πάρα πολύ το «Κάτι Ελλάδες» και ήθελε ένα τέτοιο χρώμα μες στο δίσκο. Το περίμενε καιρό, της έλεγα ότι θα βγει όταν θα λέει μία αλήθεια. Κι έτσι την κατάλληλη στιγμή ένα βράδυ γεννήθηκαν οι «Κυνηγημένοι».

Την ίδια ώρα που ακούγαμε το αγαπημένο «Κάτι απογεύματα» συζητούσαμε για Μητσοτάκη και Μαρινάκη.

Είναι η πραγματικότητα αδυσώπητη, για αυτό.

Να ξεκινήσουμε το πιο πολιτικό μέρος της συνέντευξης με την άδεια που δόθηκε επιτέλους στην ΕΔΕΜ από την υπουργό Πολιτισμού, μετά από την κινητοποίηση των δημιουργών κι έχουμε ίσως την πρώτη περίπτωση όπου δεν κερδίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν παίρνει ο ιδιώτης την ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Κάτσε να δούμε, εγώ κρατάω μικρό καλάθι. Τον ιδιώτη τον έχει βάλει, είναι μες στο παιχνίδι, απλώς η υπουργός αναγκάστηκε να δώσει την άδεια διότι πολύ προβεβλημένοι καλλιτέχνες βγήκαν μπροστά. Και πια δεν μαζευόταν το πράγμα. Έγιναν τόσο σοβαρές κινήσεις, από τη μία ο Ξαρχάκος , από την άλλη η οικογένεια του Μικρούτσικου που είπε πάρτε τα χρήματα πίσω για την κηδεία εδώ δεν επιτρέπετε στους δημιουργούς να υπάρχουν τα δικαιώματά τους, πιέστηκε πάρα πολύ. Κι επειδή οι καλλιτέχνες έχουν αναγνωρισιμότητα, όχι  η ίδια η Μενδώνη -νομίζω η ίδια δεν κατάλαβε πάρα πολλά από όλο αυτό αν δείτε και την απάντησή της στην οικογένεια Μικρούτσικου που είχε απαράδεκτα και προσβλητικά σημεία για την οικογένεια Μικρούτσικου και για τους δημιουργούς- αλλά οι από πάνω την πίεσαν να δώσει την άδεια.

Προφανώς κατάλαβαν ότι εδώ υπάρχει μία φθορά οπότε πρέπει να τους δώσεις αναγκαστικά την άδεια. Να δούμε τώρα τι θα γίνει, γιατί πρέπει όλα αυτά τα ρεπερτόρια να μεταβιβαστούν στην ΕΔΕΜ, αν θα γίνουν σωστά όλα, αν θα γίνουμε ένα κανονικό κράτος γιατί σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη δεν υπάρχουν ανώνυμες εταιρείες για την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά υπάρχει το αυτοδιοίκητο των καλλιτεχνών.  

Το ζήτημα το στηλίτευσες στα σόσιαλ, στο τουιτερ κυρίως που είσαι πολύ καυστικός, όπως και στα άρθρα σου. Έχεις στοχοποιηθεί πριν λίγους μήνες για ανάρτησή σου κι έχασες δουλειά από αυτό.

Ναι, αυτό το χιούμορ με το Μητσοτάκη στα Μετέωρα και τον παπά από πίσω του που έγραψα «Σπρώξτον ν’ αγιάσεις» που το πήραν ότι θέλω τη δολοφονία του πρωθυπουργού. Αν είναι δυνατόν.

Ναι , αλλά μπήκες στη μαύρη λίστα …

Στη μαύρη λίστα έχω μπει από πιο νωρίς. Εγώ αποκλείστηκα από μία εκπομπή καναλιού όπου θα πήγαινα ως κριτής. Έχασα μία δουλειά, αλλά εγώ έχω άλλη δουλειά. Θα μπορούσα να μην έχω και να εξαρτάται η οικογένειά μου από αυτό . Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να υπάρχει μονοφωνία στα ΜΜΕ. Δεν τους ενδιαφέρει να πετάξουν έναν άνθρωπο, ούτε μία οικογένεια. Δεν είδες τις απολύσεις πρόσφατα σε πολύ αξιόλογους συναδέλφους σου; Με πολιτικό κίνητρο. (ΣΣ στο Έθνος). Στην ΕΔΕΜ μπορούν να δώσουν άδεια, εκεί δεν το διαπραγματεύονται. Βασίζονται στη μονοφωνία, βγήκαν εξαιτίας αυτής της μονοφωνίας.  

Αυτές τις μέρες είχαμε και την επίθεση στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο Documento. Φαίνεται πως ότι δεν είναι στη γραμμή …

… Θα πρέπει να το πατάξωμεν όπως έλεγαν σε άλλα χρόνια. Δεν διστάζω να το πω, έχουμε συνθήκες μηντιακής δικτατορίας. Και μη πει κανείς μα πως, αφού βγάζουν και τον τάδε βουλευτή και το τάδε κόμμα. Η μηντιακή δικτατορία σήμερα δεν σημαίνει να εμφανίζεις μόνο τους δικούς σου, αλλά να εμφανίζεις και τους άλλους μέχρι εκείνο το σημείο που είναι ανώδυνοι.  

Επειδή οι πολίτες ενημερώνονται βασικά από την τηλεόραση, είναι πιο αποτελεσματικός ο μηντιακός αποκλεισμός εννοείς;

Αυτό. Το είδαμε άλλωστε. Πόσα fake news, πόσο η διαστρέβλωση της πραγματικότητας πέρασε ως πραγματικότητα στο κόσμο. Ακόμη και σε ζητήματα που είναι υπεράνω κομμάτων, της κοινής λογικής. Κι όμως κι εκεί υπήρξε και υπάρχει τρομερή προπαγάνδα. Γιατί λοιπόν να αφήσουν να μπει στο σύστημά τους ένας άνθρωπος που ξέρουν ότι τάσσεται εναντίον τους; Γιατί να του δώσουν λόγο και φωνή; Από την άλλη, διαλέγεις μα ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις στη ζωή σου.

Σε όλους δεν μπορούμε να αρέσουμε ούτως ή άλλως, ας επιλέξουμε σε ποιον θέλουμε να αρέσουμε. Εγώ όταν έζησα το Σεπτέμβριο όλο αυτό το πράγμα με τις ύβρεις και τις απειλές, πριν μπλοκάρω κόσμο, έμπαινα στα προφίλ τους κι έβλεπα σταυρούς, αγκυλωτούς, Μακονίες, ποδόσφαιρο και Θάτσερ. Δε θέλω φυσικά τη στήριξη αυτών των ανθρώπων. Από την άλλη αυτοί που με στήριζαν έβλεπα πως ήταν υπέρ των προσφύγων, υπέρ των παιδιών που πεινάνε. Λοιπόν διαλέγεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.  

Είσαι ο φιλοσυριζαίος όπως σε ονόμαζαν, συριζαίος και στην ΚΕΑ σήμερα. Άρθρα, δηλώσεις ή αναρτήσεις σου στο τουίτερ, θα μπορούσαν να σου κοστίσουν την καριέρα σου, και σαν στιχουργός και στα ΜΜΕ. Και καλά για τα ΜΜΕ ούτε λόγος αλλά και ο καλλιτεχνικός χώρος δεν είναι αθώος , ούτε μη κατευθυνόμενος. Πως ισορροπεί ένας τσιπρικός εκεί μέσα ;

Εγώ αυτός είμαι, με αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αυτά πιστεύω. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει, όποιος δε θέλει δεν με απασχολεί καθόλου.  Έχει συμβεί και να μην θέλουν στίχους μου, και να διακοπεί συνεργασία. Η απάντησή μου ήταν «Οκ θα γυρίσει». Τόσο απλά.  Σε μία κατάσταση όπως αυτή που ζήσαμε μία ολόκληρη δεκαετία, νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του. Δηλαδή όλα αυτά τα προφίλ καλλιτεχνών που όλοι και όλα είναι μία χαρά, ή κάτι αριστερούληδες που έκαναν καριέρα όταν ήταν και λίγο cult να είσαι Συνασπισμός και μόλις είδαν ότι είναι επικίνδυνο να ανήκεις εδώ, άρχισαν να θεωρητικολογούν, να λένε τι ωραία που είναι η φύση, ο άνθρωπος , τα λουλούδια. Αυτά είναι εύκολα πράγματα.  

Βλέπω πως έχεις καταφέρει να εκνευρίσεις στα σόσιαλ εκτός από δεξιούς και ΚΚΕδες,  και συριζαίους…

Δεν βάζω τους ΚΚΕδες με τους δεξιούς, δεν απαντάω όταν βρίζουν, έχω έναν σεβασμό και κρατάω τις οικογενειακές παραδόσεις και τους βλέπω πάντα με μία μεγάλη εκτίμηση. Τους Συριζαίους μερικούς ναι μπορεί να τους έχω εκνευρίσει. Εγώ διατηρώ την αυτοτέλειά μου, δεν είμαι «κομματόσκυλο» (ΣΣ χιούμορ). Επικαλούμαι την ιδιότητα του καλλιτέχνη για να μιλήσω για αυτοτέλεια.  Στο altsantiri γράφω όποτε θέλω, αν έχω κάτι να πω, όχι γιατί πρέπει να γράψω. Γράφω όταν θέλω να τα πω. Για αυτό είναι πολύ αυθόρμητα. Και στο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, για μένα είναι ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο κομμάτι του 4% του οργανωμένου μέχρι πρότινος ΣΥΡΙΖΑ και του 30-40% που είναι η εμβέλεια του Τσίπρα. Και δεν καταλαβαίνω ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Τσίπρας, η εμπιστοσύνη σε αυτό το πρόσωπο, φέρνει αυτές τις ψήφους.

Ενδεχομένως έτσι ξεκινά, αλλά ο ρόλος, η ηγεμονία της Αριστεράς στην κοινωνία δεν είναι αυτό τον κόσμο να τον φέρει σιγά σιγά κοντά στα αριστερά προτάγματα, να τον ριζοσπαστικοποιήσει κλπ;

Μα τα έχουν αποδεχθεί για να έρχονται, αλλά τα αποδέχονται εκφρασμένα από ένα πρόσωπο στου οποίου την καθαρότητα πιστεύουν. Του έχω εμπιστοσύνη και δεν την έχει διαψεύσει. Και στις πιο δύσκολες στιγμές ο Τσίπρας δεν μας πρόδωσε. Ακόμη και στην «κωλοτούμπα» που τον κατηγόρησαν, τρεις φορές βγήκε πριν το δημοψήφισμα και ξεκαθάρισε ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και μετά τη συμφωνία πήγε και σε εκλογές. Ποιος άλλος πήγε σε εκλογές δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες από την νίκη του Ιανουαρίου; Το έχουμε ξαναδεί αυτό στην Ελλάδα; Έχει αποδείξει ο άνθρωπος τη σχέση του με την καρέκλα, μη κοροϊδευόμαστε τώρα.

Το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πως το βλέπεις; Είσαι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Δεν με φοβίζει το να γίνουμε περισσότεροι απέναντι σε όλο αυτό που ζούμε. Από τη μία έχεις τη μηντιακή παντοκρατορία, ένα σύστημα ολόκληρο το οποίο βλέπει τον πρωθυπουργό να μη μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία δημόσια συνάντηση. Οπουδήποτε πάει γίνεται ρεζίλι των σκυλιών και τα ΜΜΕ λένε τι καταπληκτικός διαπραγματευτής, τι κερδίσαμε. Τίποτα δεν κερδίσαμε, πηγαίνει έξω ο άνθρωπος και είναι ασόβαρος, η χώρα δεν έχει σοβαρή παρουσία. Πήραν πίσω όλα τα εργασιακά με νομοσχέδια. Στο Προσφυγικό που το έπαιξαν προεκλογικά επικοινωνιακά, ότι θα τους γύριζαν τις βάρκες πίσω. Τώρα θέλουν να βάλουν φράχτη 2,5 χλμ στο Αιγαίο , αυτό είναι κόμικ, αν δεν ήταν τόσο τραγικό. Λοιπόν απέναντι σε αυτό, κάποιος που θα χτυπήσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει μέλος, θα του πεις «για πες μου εσύ το 1980 που ήσουν; Τι έκανες; Το 1990; Α, ήσουν με αυτόν; Όχι, αποκλείεσαι». Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Μήπως οι περισσότερες επιφυλάξεις δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική καταγωγή των νέων μελών, όσο με την είσοδο σωρηδόν από βουλευτές που επιθυμούν να ελέγξουν οργανώσεις και ενδεχομένως να εξασφαλίσουν τους επόμενους σταυρούς τους;  

Αυτά δεν τα ξέρω, και δεν με ενδιαφέρει. Πιστεύω ότι όταν ανοίξεις τις πόρτες θα έρθουν εκατό χιλιάδες. Άστους να μπουν. Το πρόβλημα είναι αν έρχονται γιατί είναι διεφθαρμένοι και μυρίστηκαν εξουσία; Εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Η απάντηση είναι πως οι διεφθαρμένοι που μυρίστηκαν εξουσία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους έχουν πάει στη ΝΔ , έχουν βρει τη δίοδο, διότι ξέρουν πολύ καλά που είναι ο πυρήνας της διαφθοράς.

Δε λέω ότι άλλα κόμματα δεν έχουν διαφθορά, όταν είσαι ένα τόσο μεγάλο κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχουν και άνθρωποι με κάποιες σκοτεινές σκέψεις. Αλλά το που ανθεί η διαφθορά, ο καθένας το ξέρει και πάει προς τα κει. Η άποψή μου είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να επιχείρησε να κάνει κάποια στιγμή τη δική του διαπλοκή.

Το πόσο άγαρμπα και κακά το επιχείρησε , αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει διαπλοκή. Αυτό λοιπόν εμένα ως ψηφοφόρο του, με ικανοποιεί απόλυτα. Από τη μία βγάζεις τη χώρα από τα μνημόνια και δείχνεις απόλυτη ετοιμότητα στα οικονομικά, κι από την άλλη δεν μπορείς να κάνεις διαπλοκή για τον εαυτό σου. Αυτό εμένα μ αρέσει, ότι έχεις μία αθωότητα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL