Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ραλλία Χρηστίδου, βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ: / Ραλλία Χρηστίδου: Οι υποσχέσεις της Ν.Δ. καταρρέουν και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραλλία Χρηστίδου, βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ: / Ραλλία Χρηστίδου: Οι υποσχέσεις της Ν.Δ. καταρρέουν και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι υποσχέσεις της Ν.Δ. σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταρρέουν και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται» τονίζει στην «Αυγή» η Ραλλία Χρηστίδου αποτιμώντας τους πρώτους επτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό και κατηγορεί την κυβέρνηση για «συστηματική προσπάθεια εξυπηρετήσεων» προς τον επενδυτή που ακυρώνουν τα ανταλλάγματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατοχυρώσει «προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

Η Ρ. Χρηστίδου επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, και λόγω αμετροέπειας, αλλά κυρίως λόγω ανικανότητας, έχει αναγκαστεί να υπαναχωρήσει σχεδόν σε ό,τι έχει υποσχεθεί προεκλογικά», γι’ αυτό και καταφεύγει στην καταστολή προκειμένου «να δείχνει ότι παράγει έργο και ταυτόχρονα να χαϊδεύει τα αυτιά του ακροδεξιού της ακροατηρίου».

Σημειώνει σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ ότι και σε αυτό το ζήτημα «η κυβέρνηση, δέσμια των ιδεοληψιών της, επέλεξε να αγνοήσει τις συλλογικότητες και το συμφέρον του κλάδου στο σύνολό του, προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένων συμφερόντων».

Τέλος, σχετικά με την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι «είναι χρέος μας να ενισχύσουμε τη γείωσή μας στην κοινωνία, οργανώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα μελών» χωρίς «μονολιθική πειθαρχία», αλλά με «συσπείρωση γύρω από πολιτικές θέσεις και αρχές».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς σχολιάζουν οι πολίτες της εκλογικής σας περιφέρειας, του Νότιου Τομέα Αθηνών, τις επιδόσεις της κυβέρνησης αυτούς τους πρώτους επτά μήνες της θητείας της; Τί λένε ειδικά για τις υποσχέσεις της σχετικά με την οικονομία;

Η απογοήτευση των πολιτών από τόσο νωρίς στη συγκεκριμένη κυβερνητική θητεία, λόγω της διάψευσης των προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ., είναι, δικαιολογημένα πιστεύω, πιο έντονη στα νότια προάστια των Αθηνών. Ας μην ξεχνάμε ότι για το Ελληνικό η Ν.Δ. υποσχόταν ότι, ένα μήνα μετά την άνοδό της στην εξουσία, θα ξεκινούσαν τα έργα, οι διαβόητες πια, μπουλντόζες του κ. Γεωργιάδη. Οι μπουλντόζες βέβαια δεν ξεκίνησαν και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο να γίνεται σύντομα, αυτό όμως που ξεκίνησε είναι μια συστηματική προσπάθεια εξυπηρετήσεων, προς όφελος του -εναπομείναντος, πλέον- επενδυτή, μέσω τροπολογιών και επειγουσών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πρόκειται για «πρωτοβουλίες» που ακυρώνουν μεγάλο μέρος από όσα συμφωνήθηκαν με τη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Lamda Development, που όμως είναι σε βάρος των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα, σε βάρος των ανταλλαγμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατοχυρώσει προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Οι πολίτες στα νότια έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η εν λόγω επένδυση όχι μόνο δεν θα φέρει τις θέσεις εργασίας που με υπερβολή υπόσχονταν διάφοροι αλλά και ότι η συνεχιζόμενη διολίσθηση σε όφελος του επενδυτή θα επιβαρύνει και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της περιοχής.

Συνολικά πάντως οι υποσχέσεις της Ν.Δ. σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταρρέουν και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Η αύξηση της ανεργίας τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, και η πτώση του τζίρου στα μαγαζιά στις γιορτές είναι, φοβάμαι, τα πρώτα μόνο εμφανή σημάδια που έχουν αρχίσει και συζητούνται.

* Η κυβέρνηση έχει κάνει μια αντιδραστική στροφή στα ζητήματα καταστολής και δικαιωμάτων. Πού αποδίδετε τα κίνητρα της πολιτικής αυτής;

Η κυβέρνηση, και λόγω αμετροέπειας, αλλά κυρίως λόγω ανικανότητας, έχει αναγκαστεί να υπαναχωρήσει σχεδόν σε ό,τι έχει υποσχεθεί προεκλογικά. Στην εξωτερική πολιτική το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο, η οικονομία οπισθοδρομεί, η ανεργία αυξάνεται, τα εργασιακά δικαιώματα ολοένα και υποστρέφουν. Το μόνο λοιπόν πεδίο που της έχει απομείνει για να δείχνει ότι παράγει έργο και ταυτόχρονα να χαϊδεύει τα αυτιά του ακροδεξιού της ακροατηρίου είναι η καταστολή, που συμπυκνώνεται στο δόγμα «νόμος και τάξη» και εξαντλείται γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

Παράλληλα βέβαια, το κοινό έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών θερίζει -δυστυχώς- στις γειτονιές, καθώς δυνάμεις αλλά και προτεραιότητα δίνονται στην καταστολή «ιδεολογικού» -δηλαδή επικοινωνιακού- χαρακτήρα που γίνεται, λόγου χάρη, στις καταλήψεις. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να καταδείξουμε την κυβερνητική υποκρισία και τη διαστροφή της πραγματικότητας που συντελείται με αυτή τη μεθόδευση, στην οποία βέβαια συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις τα ΜΜΕ που στην πλειοψηφία τους πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

* Πώς βλέπετε τη στάση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών;

Και στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών η κυβέρνηση, δέσμια των ιδεοληψιών της, επέλεξε να αγνοήσει τις συλλογικότητες και το συμφέρον του κλάδου στο σύνολό του, προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένων συμφερόντων.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. δεν υλοποιήθηκαν ούτε εδώ, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες δημιουργοί ζητούσαν εδώ και μήνες άδεια για τον δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, την οποία, σύμφωνα με τον νόμο, ήταν υποχρεωμένο να τους παραχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού και την οποία είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Μενδώνη την αρνούνταν με διάφορες προφάσεις.

Τελικά, την Πέμπτη το βράδυ, με μια ανακοίνωση γεμάτη επικρίσεις για τους δημιουργούς, δόθηκε επιτέλους η άδεια για τον αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν -και πώς- θα εφαρμοστεί ο νόμος για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης στην ΕΔΕΜ. Θεωρώ ότι έχουμε ακόμη δρόμο για τη λύση του προβλήματος, αλλά γνωρίζω ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν θα ανεχθεί άλλο αυτή την αντιμετώπιση και θα παλέψει γι’ αυτά που δικαιούται.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία; Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες; Τι θα πρέπει να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος το 2015 στην εξουσία κάτω από τις πιο άσχημες συνθήκες που μεταπολιτευτικά γνώρισε ο τόπος μας, έκανε μια τεράστια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια χωρίς στην πορεία να χάσει την επαφή με την κοινωνία, χωρίς να ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το πιο αδύναμο τμήμα της. Και τα κατάφερε, αν και με κόστος. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία μπορεί να του καταλογιστούν λάθη αλλά όχι δόλος, αδυναμίες αλλά όχι λαθροχειρίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εξουσίας που επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω του τον προοδευτικό και τον δημοκρατικό κόσμο, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που υπόσχεται η Ν.Δ. Αυτό οι πολίτες το ξέρουν και γι’ αυτό θα μας εμπιστευθούν -πιστεύω- και πάλι στο εγγύς μέλλον ως κυβέρνηση. Έως τότε, είναι χρέος μας να ενισχύσουμε τη γείωσή μας στην κοινωνία, οργανώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα μελών, ως μια συλλογικότητα που δεν έχει ανάγκη τη μονολιθική πειθαρχία αλλά τη συσπείρωση γύρω από πολιτικές θέσεις και αρχές, πάντα με την οργανωτική μπαγκέτα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL