Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ο πρωθυπουργός αγνοεί ή υποβαθμίζει το "Βρείτε τα" της Ουάσιγκτον / Μόνο ο Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τις δηλώσεις Ο Μπράιεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωθυπουργός αγνοεί ή υποβαθμίζει το "Βρείτε τα" της Ουάσιγκτον / Μόνο ο Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τις δηλώσεις Ο Μπράιεν

Από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις... νουθεσίες που απηύθυνε μέσω συνέντευξής του στην “Καθημερινή” ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν προς την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία, η προπαγάνδα της Ν.Δ. προσπάθησε να εμφανίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ψεύτη, προκειμένου ακόμη μια φορά να καλύψει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να αγνοεί ή να υποβαθμίζει συνειδητά τις σημαντικές δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου.

Εξηγώντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, που πράγματι η δική του κυβέρνηση ξεκίνησε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διασφάλισε την εγγύηση ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εάν η προκλητικότητα της γείτονος κλιμακωθεί περαιτέρω. Εξήγησε ότι, όταν η κυβέρνησή του ξεκίνησε τις συνομιλίες για τη συμφωνία οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ο Ντ. Τραμπ είχε άλλη στάση και ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Προκειμένου να δείξει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ αναγκάστηκε -από όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του- να παραπέμψει τόσο στη διαρροή Τραμπ μετά την επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και στη συνέντευξη του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Δηλώσεις που περιγράφουν το σημερινό κλίμα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εξισώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας με την ανύπαρκτη προκλητικότητα εκ μέρους της Ελλάδας.

Η Ν.Δ. “ανέβασε” στον λογαριασμό της στο Twitter βίντεο με σχόλιο: “Αδιόρθωτος. Πάλι ψέματα από τον κ. Τσίπρα”, με αποσπάσματα της δευτερολογίας και της τριτολογίας του Αλ. Τσίπρα επί των δηλώσεων Ο' Μπράιεν. Στο διαδικτυακό παιχνίδι εντυπώσεων που προσπάθησε να στήσει η Ν.Δ., η “κατηγορία” είναι ότι το νόημα των δηλώσεων του Ρ. Ο' Μπράιεν που μετέφερε κατά τη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας, δηλαδή το να μην είναι η Ελλάδα τόσο επιθετική με την Τουρκία γιατί σπρώχνει τη σημαντική αυτή χώρα εκτός ΝΑΤΟ, δεν προκύπτει από τις δηλώσεις καθεαυτές, τις οποίες διάβασε “mot a mot” κατά την τριτολογία του.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα (σ.σ.: η ιστοσελίδα του οποίου αναπαρήγαγε το εν λόγω βίντεο, και μάλιστα με τίτλο: “Δύο ψέματα μέσα σε πέντε λεπτά από τον Τσίπρα”), ο Αλ. Χαρίτσης σχολίασε πως "αναπαρήχθη από ΜΜΕ με στρεβλό τρόπο αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, ότι είδαμε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να λέει επί λέξει: 'Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τη σχέση της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ'”.

Δηλαδή ο κ. Χαρίτσης διάβασε από την “Καθημερινή” ακριβώς το ίδιο απόσπασμα που διάβασε στη Βουλή και ο κ. Τσίπρας και το οποίο φιλουξενούσαν και άλλα ΜΜΕ, όπως τα “Νέα” και το "in.gr".

“Όπως το διαβάσατε προκύπτει...” σχολίασαν οι δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον να σημειώνει επιπρόσθετα πως “αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, το είδαμε και από τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λ. Οίκο”. Υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρείται από κανέναν δεδομένη και προβλέψιμη” και πως “στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το δούναι και λαβείν”. Εξήγησε εκ νέου ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου “δυστυχώς είναι η Τουρκία που πετυχαίνει την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ”, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας.

Επισημαίνεται ότι στην επίμαχη συνέντευξή του ο Ρ. Ο' Μπράιεν αναφέρει επιπλέον πως οι ΗΠΑ "έχουν καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις”.

Αφενός πρόκειται για ρητορική ίσων αποστάσεων, που όμως αποβαίνει εις βάρος της χώρας που δεν επιδεικνύει προκλητικότητα. Παρεμπιπτόντως, ως “ίσες αποστάσεις” εξέλαβαν αυτή την αποστροφή και τα “Νέα” στο ρεπορτάζ τους για τη συνέντευξη του Αμερικανού αξιωματούχου. Αφετέρου, σε συνδυασμό με την επίμαχη αναφορά του με την οποία “ενθαρρύνει” την Ελλάδα (και όχι την Τουρκία) να διαχειριστεί τη σχέση της με τη γείτονα με συγκεκριμένο τρόπο, φαίνεται πως το νόημα των λεγομένων του Ρ. Ο' Μπράιεν και η ερμηνεία που τους απέδωσε ο Αλ. Τσίπρας μόνο από τη Ν.Δ. και το Μαξίμου θα μπορούσαν να "παρερμηνευθούν"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL