Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο East Med και το Ιταλικό «Green New Deal»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο East Med και το Ιταλικό «Green New Deal»

Του Στάθη Λουκά

Από το Εθνικό Ιταλικό Πρόγραμμα Ενέργειας Περιβάλλοντος (ΕΙΠΕΠ), που θα είναι ο άξονας του Ιταλικού «Green New Deal» έως το 2030: «Δεν προβλέπονται εξελίξεις για υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από το εξωτερικό, μα μόνον μια προσωρινή αύξηση της κατανάλωσης».

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Ιταλία επιδιώκει, για το 2030, να έχει 10 δισ. κυβ. μέτρα βιομεθανίου, αυξάνοντας τις επενδύσεις 4,7 δισ. (2019-2022), ενώ η πειραματική διαδικασία με το υδρογόνο είναι αρκετά προωθημένη. Που σημαίνει, στα απλά ιταλικά, και ότι, αν αφαιρέσουμε τον ΤAP -που, παρά τα έξι χρόνια, το φυσικό αέριο δεν έφθασε ακόμα στη Απουλία- δεν διαφαίνονται για το ορατό μέλλον νέοι αγωγοί φυσικού αερίου να καταλήγουν στην Ιταλία και κατά συνέπεια στο Ότραντο της Απουλίας.

Μετά το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές της Emilia Romagna -που επιβεβαίωσε τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος- απέτυχε η προσπάθεια του Σαλβίνι για οριστική επιδείνωση της κυβερνητικής ασάφειας. Κατά συνέπεια η προοπτική της σημερινής κυβέρνησης προβάλλεται προς το 2023, που συμπίπτει με την πλήρωση της πενταετίας και την ενδιάμεση εκλογή του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ελπίζω να γίνεται κατανοητό και στους πιο φανατικούς τραμπικούς οπαδούς -του ελληνικού πολιτικού φάσματος, μη εξαιρουμένων ραβδώσεων της Αριστεράς- ότι ο δρόμος για τον EastMed γίνεται εξαιρετικά ανηφορικός. Αν λάβουμε δε υπόψη ότι φέτος θα έχουμε περιφερειακές εκλογές και στην Απουλία, όπου το θέμα του ΤΑΡ έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και θα χαρακτηρίσει και την εκλογική αντιπαράθεση σε συνδυασμό με τον EastMed. Η ανηφόρα γίνεται ορθή γωνία: σχεδόν αδύνατον να την υπερβεί, για να φθάσει μετά κολυμπώντας στο Ότραντο.

Μόνο μια περίπτωση υπάρχει, να αυξήσουν τις παρακλήσεις τους και τα τάματά τους να καταρρεύσει η σημερινή κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος - Πέντε Αστέρια, παρ’όλο που άντεξε το μεταρρυθμιστικό Σταλιγκράντ της Emilia Romagna, όπως γράφουν πολλοί δημοσιογράφοι.

Δηλαδή να προκύψει σαν συνέπεια μια κυβέρνηση με τον Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL