Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Το Άουσβιτς δεν έπεσε από τον ουρανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Άουσβιτς δεν έπεσε από τον ουρανό

Ο Μάριαν Τούσκι ήταν από τους τυχερούς. Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 οι φαντάροι του Κόκκινου Στρατού που πέρασαν την πύλη του Άουσβιτς τον βρήκαν ζωντανό. Ήταν 17 χρονών, 32 κιλά και δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, αλλά κατάφερε να ξαναρχίσει τη ζωή του, να κάνει παιδιά κι εγγόνια. Σε αντίθεση με τα εκατομμύρια των Εβραίων -αλλά και των ομοφυλοφίλων, των Σίντι και Ρομά, των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο Τρίτο Ράιχ- που εξοντώθηκαν από τη Γερμανία του Χίτλερ.

Η 11η εντολή

Χθες ο 92χρονος Πολωνός ήταν ένας από τους ομιλητές στην τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του θανάτου. Μίλησε μπροστά σε επιζήσαντες και επιζήσασες από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, μπροστά σε προέδρους και πρωθυπουργούς, μπροστά σε παιδιά και εγγόνια αυτών που δολοφονήθηκαν μαζικά στα κρεματόρια. Και επέλεξε να μη μιλήσει για τη φρίκη των στρατοπέδων, για τα βάσανα αυτών που εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων και την οδύνη αυτών που αναγκάστηκαν να τους αποχαιρετήσουν, περιμένοντας τη σειρά τους. Θέλησε να απευθυνθεί στα παιδιά και στα εγγόνια, να τους θυμίσει πώς άρχισαν όλα για να καταλήξουν στο Άουσβιτς. Να τους ζητήσει να σεβαστούν την 11η εντολή, όπως είπε: “Μην αδιαφορείτε, μην κλείνετε τα μάτια”.

Ο Τούσκι πήρε τους προσκεκλημένους στην τελετή -κι όσους την παρακολουθούσαν από την τηλεόραση- από το χέρι και τους πήγε σε μια καλή γειτονιά του Βερολίνου στη δεκαετία του 1930. Εκεί που στην αρχή εμφανίστηκε η πρώτη ταμπέλα σε παγκάκι που έλεγε “απαγορεύεται στους Εβραίους να κάθονται”. Και μετά στο κολυμβητήριο: “απαγορεύεται η είσοδος στους Εβραίους”. Και μετά στα σχολεία: “απαγορεύεται στα μη άρια παιδιά να παίζουν με τα άρια”. Και μετά έφτασε στους φούρνους η διαταγή να μην πουλάνε ψωμί στους Εβραίους πριν από τις 5 το απόγευμα.

“Αγαπημένα μου εγγόνια, έτσι έμαθαν σιγά σιγά οι άνθρωποι, θύτες, θύματα και παρατηρητές, να συμφιλιώνονται με την ιδέα του αποκλεισμού, να θεωρούν αυτονόητες τις διακρίσεις. Κανείς δεν μίλησε όταν απαγόρευσαν στους Εβραίους να δουλεύουν, όταν τους έκλεισαν στα γκέτο. Κι έτσι φτάσαμε στο Άουσβιτς, που δεν έπεσε από τον ουρανό”, είπε με τρεμάμενη φωνή ο Τούσκι. “Γι' αυτό, εάν δεν υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αν δεν υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, θα είναι κούφιο σύνθημα το 'ποτέ ξανά'”.

Πού ήταν ο κόσμος;

Το ίδιο τρεμάμενη -κι όμως ηχούσε βροντερή- ήταν η φωνή της Μπατ - Σεβά Ντάγκαν, του αριθμού 45554, που βγήκε ζωντανή - νεκρή στα 15 της από το Άουσβιτς: “Πού ήσασταν όλοι, πού ήταν ο κόσμος, που έβλεπε και δεν έκανε τίποτε”; Ακούγοντας τη γηραιά ψυχολόγο που ζει σήμερα έξω από το Τελ Αβίβ, ήρθαν στον νου οι συγκλονιστικοί στίχοι από το “Μαουτχάουζεν” του Καμπανέλλη: "Μην είδατε την αγάπη μου”. Έλεγε η Ντάγκαν ότι “είναι αδύνατον να πω τι με βασάνισε περισσότερο, το ξύλο, η βάρδια στις τσουκνίδες, η πείνα, το κρύο, η εικόνα των ανθρώπων όταν τους έσερναν στα κρεματόρια. Ίσως περισσότερο με βασάνισε το είδωλό μου σ’ ένα βρόμικο τζάμι, κουρεμένη γουλί. Δεν ήμουν εγώ - μαζί με τα μαλλιά μου, το καμάρι μιας χαρούμενης έφηβης, μου έκλεψαν και τη θωριά μου”.

Αυτές τις λίγες ώρες στο Άουσβιτς, μπροστά στην πύλη της κόλασης, εκεί που “η εργασία απελευθερώνει”, το μήνυμα της τελετής ήταν εκκωφαντικό: “Ποτέ ξανά”. Και η υπόσχεση του οικοδεσπότη Προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα: “Θα καλλιεργήσουμε τη μνήμη, θα προστατεύσουμε την αλήθεια”. Το χρωστάμε σε όσους επέζησαν - και στις επόμενες γενιές.

Αλέξης Τσίπρας: Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι πιο επίκαιρος και πιο αναγκαίος από ποτέ

Την αναγκαιότητα του αντιφασιστικού αγώνα στο σήμερα υπογράμμισε με ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. "Θυμόμαστε τη πιο μαύρη σελίδα στην Iστορία της ανθρωπότητας. Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στεκόμαστε με δέος μπροστά σε όσες και όσους έσωσαν, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους, τους διωκόμενους από τους ναζί και τους συνεργάτες τους", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

"Στις μέρες μας, που η Ακροδεξιά και οι υμνητές των ναζί επιδιώκουν να σηκώσουν ξανά κεφάλι, οδηγώντας την παγκόσμια κοινότητα σε καταστροφικά μονοπάτια, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της ίδιας της Ιστορίας", τόνισε και πρόσθεσε: "Ενισχύοντας την ιστορική μνήμη και αλήθεια, απέναντι στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και το μίσος, απέναντι στις θεωρίες και τις πρακτικές των διακρίσεων. Ο αντιφασιστικός αγώνας δεν είναι μόνο πιο επίκαιρος από ποτέ, αλλά και πιο αναγκαίος από ποτέ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL