Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Η Φ. Γεννηματά σκοντάφτει απ' το κακό στο "χειρότερο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Φ. Γεννηματά σκοντάφτει απ' το κακό στο "χειρότερο"

Στη συνάντησή τους, στο πλαίσιο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στη Φ. Γεννηματά το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. του απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να το ψηφίσει, εκείνος φέρεται να σχολίασε: “Σε καταλαβαίνω, κι εγώ στη θέση σου το ίδιο θα έκανα”.

Αυτή ήταν η άρρητη παραδοχή πως όχι μόνο δεν υπολογίζει σε συναίνεση της Φ. Γεννηματά, αλλά πως ο εκλογικός νόμος που θα έφερνε αφορούσε μόνο τη Ν.Δ. και την ακόρεστη δίψα της να επιδιώξει ξανά μια αυτοδύναμη εξουσία, δηλαδή μια “επόμενη μέρα” χωρίς... συγκλίσεις, μια επόμενη μέρα που δεν χωρά το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Διπλό “άδειασμα”

Για τη Φ. Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο εκλογικός νόμος, σε συνδυασμό με την επιλογή που έκανε ο πρωθυπουργός για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτέλεσε την έμπρακτη απόδειξη ότι οι ελπίδες και οι επιδιώξεις τους για συναινέσεις με τη Ν.Δ. σε ζητήματα που θα μπορούσαν -μέσα από διαπραγμάτευση - να αποβούν αμοιβαία επωφελή, ήταν φρούδες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης άφηνε όλους αυτούς τους έξι μήνες να διαφαίνεται ότι ευελπιστούσε στη συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για μείζονα θεσμικά θέματα. Με αυτόν τον τρόπο “κέρδισε” και μια ανοχή ως προς τη γενικότερη πολιτική του. Η Φ. Γεννηματά έπαιξε το παιχνίδι της αναμονής. Δηλαδή το παιχνίδι των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια να στρέφει τα “πυρά” της και τον προβολέα προς την αξιωματική αντιπολίτευση αντί να αναδεικνύει την κριτική της προς την κυβέρνηση.

Η απαξιωτική στάση που επέδειξε απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο πρόεδρος της Ν.Δ., λειτούργησε σαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Χαρ. Τρικούπη. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφισε μεν ενθουσιωδώς την Αικ. Σακελλαροπούλου λέγοντας ότι καλύπτει τα κριτήρια που είχε θέσει, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν ικανοποιήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που η Φ. Γεννηματά έθετε επιτακτικά στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ως προς τον εκλογικό νόμο, φαίνεται ότι η Φ. Γεννηματά έκανε πίσω και πήρε την απόφαση να τον καταψηφίσει όταν συνειδητοποίησε ότι, αφού δεν συγκεντρώνονταν οι 200 ψήφοι που θα ακύρωναν την απλή αναλογική ήδη από τις επόμενες εκλογές, ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης χρειαζόταν τη συναίνεσή της ούτε η ίδια είχε κανένα όφελος να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στο κάτω - κάτω δεν ωφελεί το κόμμα της. Όμως, έως και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διεμήνυε ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ τους για ένα πιο αναλογικό σύστημα με μικρότερο μπόνους.

Αναπροσαρμογή στρατηγικής

Αν και ετεροχρονισμένα, φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι η ταύτιση με τη Ν.Δ. ή η ανοχή στην κυβέρνηση της προσθέτει μόνο πολιτικό κόστος ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, που, όπως εκτιμά μάλιστα, θα είναι πρόωρη. Έτσι, η Χαρ. Τρικούπη έχει υιοθετήσει στρατηγική “πρώτου γύρου”, ο οποίος και θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική, την κατάργηση της οποίας επεδίωξε από την πρώτη στιγμή και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τα πρώτα σημάδια αυτής της αναδίπλωσης είναι διακριτά εδώ και δύο εβδομάδες και αποτυπώνονται ως αποστάσεις από όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και ως ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι επί συγκεκριμένων κινήσεων του πρωθυπουργού. Ευδιάκριτο είναι και το γεγονός ότι ξαφνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι ο Νο1 εχθρός και ως τέτοιον αναγόρευσε με τις αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις της... την κυβέρνηση.

Πριν από τον εκλογικό νόμο, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψήφισε το άρθρο 50 του νομοσχεδίου Κεραμέως κάνοντας λόγο για “μαύρη σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης” και με τη Φ. Γεννηματά να δηλώνει ότι “η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα”. Επέκρινε την κυβέρνηση για “κοροϊδία” των εργαζομένων με τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού το 2023, ενώ έντονη κριτική άσκησε και για το περιβόητο νέο ασφαλιστικό Βρούτση που “δημιουργεί νέες αδικίες”. Εφόσον η κυβέρνηση δεν λάβει υπόψη τις προτάσεις που θα καταθέσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν θα προκαλέσει εντύπωση εάν τελικά, μέσα σε αυτό το κλίμα, το καταψηφίσει. Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά, στους όρους που έθετε η Φ. Γεννηματά για τις συνεργασίες ήταν και η κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, δείχνοντας έτσι ως μοναδικό εν δυνάμει “εταίρο” τη Ν.Δ. Αλλά και στα εθνικά, η ήπια στάση που κράτησε αρχικά μετατράπηκε, μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε υψηλούς τόνους απέναντι στην “προβλέψιμα δεδομένη” κυβέρνηση.

Αντίφαση

Η ανησυχία της Χαρ. Τρικούπη είναι έκδηλη. Όπως όμως και οι αντιφάσεις της. Στην τοποθέτησή της, στην ολομέλεια, για τον εκλογικό νόμο, η Φ. Γεννηματά επιτέθηκε στον σχεδιασμό Μητσοτάκη για “διπλές εκλογές”, τον οποίο και αποδίδει σε διαρροές του Μ. Μαξίμου.

Αφού είπε ότι το νέο εκλογικό σύστημα “απαντά στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. και είναι πρόταση αδυναμίας και όχι δύναμης”, αφού σχολίασε ότι “πιθανώς νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία”, τον προειδοποίησε ότι μπορεί να “φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική”, όμως αυτό “μπορεί να είναι η πρώτη αυταπάτη του”. Τον κατηγόρησε για την εξαίρεση των συνασπισμών από το μπόνους και είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εργάζεται συστηματικά για μια “πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας”, για να τον... προειδοποιήσει τελικά πως “στις εκλογές μόνον ο λαός θα καθορίσει τους ρόλους των κομμάτων και τότε οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ”.

Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι τα σενάρια διπλών εκλογών ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση “για να μην προλάβει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Η μεγάλη αντίφασή της έγκειται στο εξής: Αφήνει να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για διπλές εκλογές μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί μπορεί με τη δική της συμβολή να υπάρξει “προοδευτική διακυβέρνηση” από τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. Κάτι που είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αυτόν που η ίδια χαρακτηρίζει ως το “χειρότερο” (ακόμα κι απ’ τον Κυρ. Μητσοτάκη).

Εκτός αν, μετά από όλα αυτά, συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτή η “πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση” που ευαγγελίζεται θα γίνει με προοδευτική προγραμματική συμφωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL