Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Α ΛΑ ΚΑΡΤ / Good Fellas
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α ΛΑ ΚΑΡΤ / Good Fellas

Το ποδόσφαιρο κάποτε το θεωρούσαμε όπιο του λαού, και όσο κι αν σήμερα δεν πάμε τόσο μακριά, το κοιτάζουμε πάντα με μισό μάτι. Ως εκ τούτου, η διαβόητη σύσκεψη των Big 4 (Μαρινάκη, Σαββίδη, Αλαφούζου, Μελισσανίδη) με εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ, τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τον Αυγενάκη, μάλλον πέρασε χαμηλά στο αριστερό ραντάρ.

Δεν θα έπρεπε όμως. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος καθρέφτης για το Σύστημα από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και όταν λέμε Σύστημα, εννοούμε σύστημα εξουσίας, οικονομικής δύναμης, κοινωνικής επιρροής, ΜΜΕ, διαπλοκής.

Όλος ο καλός ο κόσμος δηλαδή εκπροσωπείται στις ιδιοκτησίες των ποδοσφαιρικών ομάδων, κυρίως των μεγαλύτερων, αν και οι μικρότερες δεν πάνε πολύ πίσω. Και η σύσκεψη αυτή, με τα μεγάλα ονόματα, έδειξε ανάγλυφα πώς καταλαβαίνουν οι επώνυμοι του Συστήματος και οι γύρω τους όχι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το ήθος του διαλόγου, τις σχέσεις μεταξύ τους, την ανάγκη να δρουν με κάποιους κανόνες.

Ε, από όσα διέρρευσαν, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Ειπώθηκαν πράγματα που είναι ξένα προς την κουλτούρα μου, είπε ο Ουέφας εξ Αυστρίας. Και ξένα προς τη γλώσσα του, θα προσθέταμε, μιας και τα γαλλικά πήραν κι έδωσαν. Ενώ οι αμοιβαίες κατηγορίες, οι απειλές φυλάκισης, οι προσωπικές προσβολές, τα εμπρηστικά κατηγορητήρια, βρέθηκαν στο κέντρο της όμορφης συζήτησης.

Κολώνες του Συστήματος συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο σαν... Good Fellas του Τσιμίνο. Και ανατριχιάζεις στη σκέψη τι θα πάθει αν βρεθεί απέναντι σε κάποιους από αυτούς, ένας φτωχούλης του Θεού - δικαστής, εισαγγελέας, δημοσιογράφος.

Σώφρων ο του Μητσοτάκη Αυγενάκης, βρήκε τη σύσκεψη θετική. Έχει δίκιο, αφού η κλοτσοπατινάδα δεν πήρε πιο υλική, ας πούμε, μορφή. Και οι Ουέφες ευχαριστημένοι - φτηνά τη γλίτωσαν. Ούτε ένας πάντως δεν βρέθηκε να πει μια απλή αλήθεια: Ότι με τέτοια μυαλά, τέτοιο χάλι, τέτοια γλώσσα, τέτοιο ήθος, τέτοιον μόνο -εγώ-έχω- δίκιο ταλιμπανισμό, όχι μπάλα δεν θα δούμε. Αλλά ούτε άσπρη μέρα, όσο περνάει από το δικό τους χέρι...

Θανάσης Καρτερός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL