Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Κάλλιο πρώτος στο στρουμφοχωριό, παρά δεύτερος στο Βερολίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλλιο πρώτος στο στρουμφοχωριό, παρά δεύτερος στο Βερολίνο

Κατ' αρχάς δεν αναγνωρίζουν την τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης να απομονώσει τον Ερντογάν στο Βερολίνο, που δεν έχει ούτε ένα χιονοδρομικό κέντρο της προκοπής. Αφήνει τον τούρκο ηγέτη να ασχολείται με ανούσια γεωπολιτικά και, όπως κάνει κάθε νοικοκυραίος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν δεν κάνει το ντεκόρ στον Τραμπ, μένει στην πατρίδα του, στο στρουμφοχωριό, και φροντίζει σημαντικότερα θέματα, ασκώντας πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική απλώς με ανακοινώσεις.

Στρουμφομεροληπτικός, καθώς είναι, ο επιτελικός πρωθυπουργός, στα διαλείμματα από τις διακοπές του, παράγει «γαλάζιο» έργο. Αφού αύξησε τον αριθμό και τους μισθούς των μετακλητών, βολεύοντας τα «γαλάζια στρουμφάκια», φροντίζει, συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτσης, να κατατεθεί τροπολογία ώστε να βολευτούν και οι «γαλάζιοι στρουμφοπαππούδες». Οι Παπαστρούμφ συνταξιούχοι του δημοσίου, όπως αποκάλυψε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αυγής», θα μπορούν έτσι να στελεχώνουν θέσεις συμβούλων υπουργικών γραφείων, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, συνέβη κάτι το απίστευτο: η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε στο στρουμφοχωριό αδιόριστη «γαλάζια» δημοσιογράφο! Ευτυχώς -άγιο είχαμε- η δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Αριστοτελία Πελώνη, διορίζεται αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Άλλωστε, όπως λέει και μια παλιά κινέζικη παροιμία, ένας Πέτσας δεν φέρνει την επιτελική άνοιξη.

Ταυτόχρονα, το επιτελικό κράτος θριαμβεύει και στο προσφυγικό, παρά τις γκρίνιες των συριζοδρακουμέλ περί ολιγωρίας και ανεπάρκειας. Σε μια εξαιρετική κίνηση που αποδεικνύει ότι πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν πανέτοιμη να αναλάβει τα ηνία της χώρας, επανιδρύθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είχε καταργηθεί από την ίδια δύο εικοσιτετράωρα μετά την εκλογική της νίκη. Με τον τρόπο αυτό, γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα επιτυχίας, που δεν θα είχε επιτευχθεί, αν η κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει να προηγηθεί μια αποτυχία.

Ήταν τέτοια η αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους στο ζήτημα αυτό, που χρειάστηκαν μόνο έξι μήνες, δέκα συσκέψεις, τέσσερις υπουργοί, ένας εθνικός συντονιστής, δυο «υποσυντονιστές», ένας ειδικός γραμματέας, δεκάδες εξοργισμένοι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί και μόλις ένα παρ' όλιγον λιντσάρισμα του Νότη Μηταράκη στη Χίο!

Υπάρχει, βέβαια, ένα μικρό... αγκαθάκι στο στρουμφοχωριό που προκλήθηκε από τις ακροδεξιές κορώνες που εκτόξευαν προεκλογικά, για κάτι συριζαίους που έφερναν τους πρόσφυγες και δεν διαχειρίζονταν σωστά τα πράγματα, αλλά στην στρουμφοκυβέρνηση ελπίζουν ότι αυτά τα προβληματάκια μπορούν να λυθούν με συχνούς εκκλησιασμούς, όπως εισηγείται η κ. Κεραμέως. Υπάρχει επίσης πάντα στο τραπέζι η πρόταση της κ. Μανωλίδου για συλλογική προσευχή, που, όπως λέει και η ίδια, είναι αδιαμφισβήτητη ακόμη και από την επιστήμη (που σηκώνει τα χέρι ψηλά...).

Μαρία Λυκούρα


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL