Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης" / Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή η ψήφος στην Αικ. Σακελλαροπούλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης" / Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή η ψήφος στην Αικ. Σακελλαροπούλου

Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα στα στελέχη του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συμμετείχαν στην άτυπη σύσκεψη της Κουμουνδούρου για να καταλήξουν στο "Ναι" του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. "Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως δεν θα ακολουθήσει τον "ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας" του Κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει η νέα Πρόεδρος να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με σκοπό τον καθορισμό "μιας μίνιμουμ κοινής πολιτικής πάνω στα εθνικά θέματα, σε αυτά της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής", όπως τόνισε ο Δ. Βίτσας.

"Μητσοτάκης δεν θα γίνω"

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή επικοινωνίας, ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για τη "μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία προεδρικών καλλιστείων", υπογραμμίζοντας ωστόσο: "Μητσοτάκης δεν θα γίνω. Δεν θα κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για "μέγα ατόπημα" του Κ. Μητσοτάκη, που "επί μήνες διέσυρε τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας", και "μέγα σφάλμα" τη μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου "σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα".

"Θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη -όπως το σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της δημοκρατίας μας" διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας.

Υποτάσσουν τα πάντα στην επικοινωνία

Κοινή πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πως ο πρωθυπουργός προχώρησε εσπευσμένα στην ανακοίνωση της Αικ. Σακελλαροπούλου "για λόγους επικοινωνίας, έξω από τον σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για την κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει".

"Δεν είναι μόνο οι υψηλές προσδοκίες που μέρα με τη μέρα παταγωδώς διαψεύδονται στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εθνικής κλίμακας, όπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό. Αλλά είναι και μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς. Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Κάνει ντρίμπλα στον εαυτό του ο Μητσοτάκης

Επιπλέον, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μαλακό υπογάστριο της Ν.Δ., αφού η πορεία της στο δικαστικό σώμα έχει συνδυαστεί με μια στάση σε κρίσιμα κοινωνικά και δικαιωματικά ζητήματα που βρίσκονται στον αντίποδα της κυρίαρχης ιδεολογίας, αλλά και της πρακτικής της Ν.Δ.

"Ο Κ. Μητσοτάκης με την πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα. Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ιδεών που έχει υιοθετήσει" επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου πρόκειται για μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η Αικ. Σακελλαροπούλου η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, η οποία καταψηφίστηκε το 2018 από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. "Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται έστω και με καθυστέρηση δύο ετών" σχολίαζε σκωπτικά κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι θέσεις της Σακελλαροπούλου που πολέμησε η Ν.Δ.

Μελετώντας κανείς τη διαδρομή της Αικ. Σακελλαροπούλου, συμπεραίνει εύκολα πως αυτή έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες και τελικά τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Ν.Δ. υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

* Ενώ η μισαλλοδοξία και ο δεξιός λαϊκισμός χαρακτηρίζουν τη Ν.Δ. -πρόσφατο παράδειγμα τα γελάκια Γεωργιάδη πάνω στους πνιγμένους πρόσφυγες-, η Αικ. Σακελλαροπούλου είχε συνταχθεί με τη μειοψηφία του ΣτΕ υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια. Την ίδια ώρα η Ν.Δ. καταψήφιζε στη Βουλή τον νόμο για την ιθαγένεια.

* Την ώρα που στελέχη της Ν.Δ. εξαπέλυαν... σταυροφορίες κατά της συμφωνίας για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, αρνούνταν να καθιερωθεί συνταγματικά ο πολιτικός όρκος και έφταναν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για... κατάργηση των Χριστουγέννων, η Αικ. Σακελλαροπούλου, τιμώντας το αξίωμα της ανώτατης δικαστικού, στήριζε τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

* Στο πεδίο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όταν η Ν.Δ. καταψήφιζε -με τη... συμβουλή των εξωγήινων- όλα τα νομοσχέδια για τη διεύρυνσή τους, από το σύμφωνο συμβίωσης έως την ταυτότητα φύλου, όταν αρνούνταν να μπουν στο σύνταγμα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και την πρόταση να μπει στο σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία» ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας τασσόταν με τη δικαστική κρίση της υπέρ της ενίσχυσης όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

* Η ίδια απέρριπτε την αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που υποστήριζαν οι "μακεδονομάχοι" και οι ακραίοι της Ν.Δ.

* Εκτός των άλλων, ήταν εισηγήτρια στην απόφαση για τη διατήρηση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και των διατηρητέων της οδού Δ. Αρεοπαγίτου.

* Ήταν εισηγήτρια στην απόφαση εναντίον της εκτροπής του Αχελώου.

* Είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των ταυτοτήτων και της μη αναγραφής του θρησκεύματος.

Πιρουέτες έκανε ο Μητσοτάκης

Για "πιρουέτα υψηλών ντεσιμπέλ" έκαναν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι. "Θα συμφωνήσουμε πάντως σε μία και μόνη διαπίστωση του κ. Τσίπρα: ότι Μητσοτάκης δεν θα γίνει".

"Καμία πιρουέτα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εξαρχής αρνήθηκε να μπει στην ονοματολογία που διέρρεε το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να απαξιώσει τον θεσμό και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης με αλλεπάλληλες πιρουέτες έβαζε τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να 'ζυγίζει' τον ΣΥΡΙΖΑ στα ονόματα που πραγματικά ήθελε να προτείνει" σχολίαζαν πηγές της Κουμουνδούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL