Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τα εργασιακά φέρνει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας με ερώτηση στον Κυρ. Μητσοτάκη / "Δώσατε σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα εργασιακά φέρνει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας με ερώτηση στον Κυρ. Μητσοτάκη / "Δώσατε σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας"

Τη βεντάλια της αντιπολιτευτικής ατζέντας ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας στο επίκεντρο, και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, την εργασία, κάτι που συζητήθηκε εκτενώς και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνει το γάντι στον πρωθυπουργό αναγκάζοντας τον να τοποθετηθεί με τον πιο επίσημο τρόπο, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ζητάει από τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία, "που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες", καθώς και εάν θα προχωρήσει στην "ανεπαρκή" αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6% όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. "Ή υιοθετείτε τη δήλωση του υπουργού σας κ. Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019 ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία;" προσθέτει. Επιπλέον καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει για το εάν θα παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain, "ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου" ή εάν θα οδηγηθούν "χιλιάδες εξ αυτών" στη μετανάστευση.

"Επιστροφή στην 'κανονικότητα' των Μνημονίων"

Στο κείμενο της ερώτησής του ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για "επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ των Μνημονίων" τονίζοντας ότι μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνησή έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά "που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν οδηγήσει στην αποδιάρθρωση της εργασίας και ανοίγουν την πόρτα για επιστροφή στην πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική, χωρίς όμως Μνημόνιο. "Τα μέτρα και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης διαμορφώνουν, πάρα την έξοδο από τα Μνημόνια, εκ νέου ένα περιβάλλον συμπίεσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Το περιβάλλον αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας" υπογραμμίζει.

Ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας

Υπενθυμίζει ειδικότερα την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και την κατάργηση της αυτονομίας του, κάτι που, όπως τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, ενθάρρυνε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας."Στη συνέχεια, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, καταργήσατε την αιτιολόγηση των απολύσεων, όπως και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων" προσθέτει. Αναφερόμενος στον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο αποδιαρθρώθηκε εκ νέου το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τον Αύγουστο του 2018.

"Με τον νόμο αυτόν ο υπουργός Εργασίας εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μειώνουν μισθούς επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Ολική επαναφορά στα πλήγματα του δευτέρου Μνημονίου"

Παράλληλα σημειώνει ότι κατ’ εφαρμογήν του ίδιου νόμου τοπικές συμβάσεις μπορούν να δημιουργούν ζώνες φθηνότερης εργασίας, ενώ τονίζει πως τέθηκαν περιορισμοί που καταργούν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία. "Ενέργεια που είναι αντίθετη στο σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ. Πρόκειται για μια ολική επαναφορά στα πλήγματα του δεύτερου Μνημονίου" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. κατεγράφησαν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας: "Ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας, τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 2013, μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 13.500 σε σχέση με πέρυσι, αλλά και αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης" υπογραμμίζει. Εκτιμά δε ότι η πολιτική της κυβέρνησης "έχει δώσει ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας".

Αναφέρεται συγκεκριμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΤΕ, τα Λιπάσματα Καβάλας, οι οποίες, όπως τονίζει, προχωρούν σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, σε ελαστικοποίηση της εργασίας και εργολαβοποίηση. "Στη ΔΕΗ η ίδια η κυβέρνησή σας κατήργησε με νόμο τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων" προσθέτει.

"Θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό;"

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 11% και 27% για τους νέους καταργώντας τον υποκατώτατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη πως ακόμη δεν έχει απαντήσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διπλάσια της ανάπτυξης αύξηση, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. "Μια αύξηση που θα ήταν αναιμική, αλλά που ακόμη και αυτή στελέχη της κυβέρνησής σας αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μην συμβεί" αναφέρει, ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση πως δεν επέκρινε, "έστω και λεκτικά", την προσφυγή του ΣΕΒ για την ακύρωση της αύξησης μισθών λόγω των τριετιών.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει την άρνηση της κυβέρνησης να ανανεώσει τις συμβάσεις του προγράμματος κατά του brain drain "που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση".

Αλ. Χαρίτσης:

Μνημονιακή πολιτική εκτός Μνημονίων

Για "μνημονιακή πολιτική εκτός Μνημονίων στην οικονομία και στα εργασιακά” έκανε λόγο ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στο Κόκκινο. "Όλα όσα συμβαίνουν είναι η κατάληξη της πολιτικής για τα εργασιακά που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόσο με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όσο και με την κατάργηση του ΣΕΠΕ”, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως αυτές οι παρεμβάσεις ενέτειναν τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό καταλόγισε κυνισμό και αλαζονεία στον υπουργό Οικονομικών, για την τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού οι προβλεπόμενες αυξήσεις έγιναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL