Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Επάνοδος στην εξουσία όσο γίνεται γρηγορότερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επάνοδος στην εξουσία όσο γίνεται γρηγορότερα

Από 14 έως 17 Μαΐου του 2020 συγκαλείται το συνέδριο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την ιδρυτική πράξη του νέου φορέα, που φιλοδοξεί να εκφράσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς.

Στις 17 Μαΐου θα υπάρχει προγραμματικά έτοιμο προς δράση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής ένα νέο σχήμα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Πρόκειται για τη συνομολόγηση της ίδρυσης του πόλου που θα εκφράσει τις κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού στην αντιπαράθεσή τους με τον συντηρητικό πόλο που στη χώρα μας συγκροτείται από τη συμμαχία Δεξιάς - Ακροδεξιάς. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που αποτελεί ένα αναχρονιστικό μοντέλο - συνδυασμό της ΕΡΕ του πάλαι ποτέ Κ. Καραμανλή με την πιο αντιδραστική Δεξιά που γνώρισε ο τόπος στο παρελθόν. Τη Δεξιά του αστυνομικού κράτους και της βίας.

Ποιος θα γίνεται μέλος του διευρυμένου σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;

Το νέο σχήμα δεν θα είναι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίσαμε, με την προσθήκη κάποιων προσώπων εκ μετεγγραφής. Θα είναι μια ευρεία παράταξη της Αριστεράς, που θα καλύπτει κάθε πολίτη που επιθυμεί να ανοίξει πάλι ο δρόμος που άνοιξε το 2015 με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία. Κάθε πολίτη που αρνείται να εκχωρήσει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που κατέκτησε με τιτάνιους αγώνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους λοιπούς εκ δεξιών και "αριστερών" εταίρους του. Στόχος, η επάνοδος στη διακυβέρνηση του τόπου -όσο γίνεται γρηγορότερα- για να συνεχιστεί η πορεία αναγέννησης της χώρας και κυρίως της οικονομίας της. Πέντε μεγάλα διακυβεύματα προκύπτουν για τον νέο διευρυμένο ΣΥΡΙΖΑ:

α. Η έμφαση στα ζητήματα της καθημερινής ζωής, κυρίως των απλών ανθρώπων, που δεν έπαψαν να ταλαιπωρούνται κάθε φορά που ήταν υποχρεωμένοι να έλθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Δημοσίου (Υγεία, Πρόνοια, Εφορία, Πολεοδομία κ.λπ.). Τόσο αυτά όσο και η κλιμακούμενη ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που ελέγχονται από ένα ολιγομελές καρτέλ αποτελούν τη μάστιγα της καθημερινότητας για τα πενιχρά εισοδήματα.

β. Η επικοινωνιακή πολιτική. Η τέχνη -γιατί περί αυτού πρόκειται- να κάνεις κοινωνούς τους πολίτες στο κυβερνητικό έργο, τη σκοπιμότητά του και τους στόχους του. Η τέχνη τού επικοινωνείν, όπως έλεγε κάποιος μεγάλος δημοσιολόγος, ισοδυναμεί με την τέχνη του κυβερνάν. Πολύ περισσότερο όταν το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης που απλώνεται γύρω σου είναι εχθρικό.

γ. Τη διαμόρφωση ενός νέου στρατηγικού δόγματος που θα επανακαθορίσει τη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι με όρους ασφάλειας και σταθερότητας για τον ελληνικό λαό και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

δ. Τη δυναμική συμμετοχή της χώρας στη μάχη ενάντια στις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

ε. Επίλυση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος, ως προβλήματος ευρωπαϊκού χαρακτήρα στο πλαίσιο του ανθρωπισμού, με πίεση στην Ε.Ε. για δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες - μέλη.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, το ένα εκατομμύριο οκτακόσιες περίπου χιλιάδες ψηφοφόροι του περασμένου Ιουλίου, το 32% του εκλογικού σώματος, δεν πρέπει να νιώθουν απογοητευμένοι από την εκλογική ήττα. Η κυβέρνησή τους μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη κατόρθωσε να βελτιώσει όλους σχεδόν τους δείκτες της οικονομίας, να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, που λύνει το πρόβλημα που επί δεκαετίες δεν μπόρεσαν να λύσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς ξόδευσαν άσκοπα πολύτιμο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους, διαμορφώνει ένα κομματικό κράτος, βολεύει αφειδώς ημετέρους και, το χειρότερο, συγκροτεί ένα αστυνομικό κράτος. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δέσμιοι της Ακροδεξιάς. Χάρη σε αυτήν κατόρθωσαν να επανέλθουν στην κυβερνητική εξουσία, όπως και χάρη στα συμφέροντα των ολιγαρχών που κατέχουν τεράστιο πλούτο και ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης. Δίνουν την εντύπωση ότι αναρριχήθηκαν στην εξουσία εφ' όρου ζωής, ως φυσικοί ιδιοκτήτες.

Ας μην τρέφουν αυταπάτες όμως. Ο ελληνικός λαός έχει πια μια σημαντική και πολύτιμη εμπειρία από την "πρώτη φορά Αριστερά" στη διακυβέρνηση του τόπου. Και αυτή η εμπειρία είναι ούριος άνεμος για τη νικηφόρα πάλη του ενάντια στη συμμαχία Δεξιάς - Ακροδεξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL