Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γαϊδουροκαλόκαιρο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαϊδουροκαλόκαιρο...

Όχι, που θα μέναμε ευχαριστημένοι με κάτι. Θα το πω, κι ας είναι άκομψο: λυσσάξαμε! Δεν θα κάνει φέτος χειμώνα; Θα μας φάνε τα κουνούπια. Κολυμπάω στον ιδρώτα. Δεκέμβρη μήνα, γαϊδουροκαλόκαιρο! Τελευταία, μεταφυσική ελπίδα, ο γέρος με τα ελάφια και το έλκηθρο. Και το θαύμα έγινε: ήρθε ο χειμώνας! Μας πήρε η παγωνιά και μας σήκωσε ο αέρας. Χιόνια μέχρι το γόνατο (πάνω από δύο μέτρα για ορισμένους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ), νησιά χωρίς πλοία, κλαδιά δέντρων που φλερτάρουν πιεστικά με καλώδια ρεύματος, τραγικότερες συνθήκες σε καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων. Πάμε ν' ανάψουμε το τζάκι και μας κραδαίνει η Αντικαρκινική Εταιρεία το αναμμένο δαδί απειλητικά. Πάνω που είχαμε ηρεμήσει με τον καβγατζή γείτονα, θ' αρχίσει τώρα να μετράει τους ρύπους από την καμινάδα μας.

Τυλιγμένος με το χράμι χουχούλιασα στην πολυθρόνα για να παρακολουθήσω την κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Τραμπ. Εντάξει, δεν έγινε. Τι θέλετε τώρα; Το επιχείρημα είναι ατράνταχτο: ούτε στη συνάντηση του Τσουδερού με τον Ρούζβελτ είχε γίνει. Αποζημιώθηκα, όμως. Άκουσα τόσες φορές για τις στιλιστικές επιλογές των δύο κυριών, που άρχισα να τις παπαγαλίζω απέξω. Και ας μη μπορώ να ξεχωρίσω το jumpsuit από το playsuit.

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Αυστραλία, πόλεμοι, τρομοκρατία, μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, θάνατοι εκατομμυρίων παιδιών από την πείνα και από έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Οι κακές ειδήσεις ξεφυτρώνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη. Και να 'ταν καλύτερα τα δικά μας; Διαρκείς απειλές από τον Ερντογάν (Ερντοάν κατά την ΕΡΤ), απόπειρα κατάργησης της απλής αναλογικής πριν ακόμα εφαρμοστεί, διολίσθηση σε ευτελισμό της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τον σύγχρονο Μωυσή να παίρνει τα βουνά, κρατική βία, οικονομική ανέχεια, εξαγνισμός της ρουφιανιάς, κοινωνικό κράτος που θα μείνει ανάμνηση.

Στα καλά νέα, τα άλματα της ιατρικής που μετέτρεψαν την άλλοτε θανατηφόρο ασθένεια του AIDS σε χρόνια πάθηση, η αλληλεγγύη που τείνει να γίνει τρόπος ζωής, η αντίσταση σε ό,τι επιχειρούν να μας επιβάλουν, το βιβλίο που ξαναβρίσκει τη θέση που του αξίζει, οι δραστηριότητες νέων δημιουργών στον χώρο του θεάτρου και των εικαστικών, αλλά και ο Ηλίας Μάστορας που μοιράζει ειδικές μπάλες ποδοσφαίρου με ήχο σε τυφλά παιδιά.

Καλημέρα, 2020!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL