Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
a la Καρτ / Ο Τραμπ κι ο τραμπαρίφας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

a la Καρτ / Ο Τραμπ κι ο τραμπαρίφας

Κι αν λάβει κανείς υπόψη, πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός μας είναι απόφοιτος του Κολούμπια και δεύτερον ότι ο έγκυρος Κύρτσος επιβεβαιώνει ότι οι Αμερικανοί έπαθαν πλάκα με τα αγγλικά του, τότε ίσως και να του μπουν ψύλλοι στ’ αφτιά για τα ελληνικά του.

Διότι, σε όποιο λεξικό κι αν ψάξεις, αυτό το δύστροπο predictable επιμένει να μεταφράζεται προβλέψιμος, προβλέψιμη, προβλέψιμο. Άρα, επειδή έχουμε πάθει κι εμείς την πλάκα μας με τις εν λόγω δηλώσεις, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Έδωσε, απλούστατα, στον Τραμπ τα αναμενόμενα και predictable γην και ύδωρ. Και ύστερα, ειδικά για τους ιθαγενείς, έκανε την απάτη στη μετάφραση. Διότι ξέρει ότι από τον Τραμπ της Αμερικής μέχρι τον τραμπαρίφα της Ελλάδας είναι ένα predictable δρόμος. Μην τον πάρουν οι ιθαγενείς και στο ψιλό.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα, θα πει ο εθνικός παπαγάλος, να χαρακτηρίζετε τον πρωθυπουργό ΜΑΣ τραμπαρίφα. Ενώ είναι σοβαρά πράγματα, λέμε εμείς, όταν ο πρωθυπουργός μας φωτογραφίζεται σε αγώνα ΝBA εν μέσω επίσημου ταξιδιού.

Ή όταν απολαμβάνει τα κλικ με χαμόγελο Φόρεστ Γκαμπ στο πλάι του Τραμπ. Ή όταν δεν ανοίγει το στόμα του να πει μια κουβέντα για τις τουρκικές προκλήσεις τη στιγμή που ο Τραμπ τον καρπαζώνει α λα τούρκα.

Ή όταν το ανοίγει εκεί που έπρεπε να το κρατήσει κλειστό - στα κλέη των ΗΠΑ με το Ιράν.

Το θέμα με τον πρωθυπουργό, που έχει επιλέξει να δοξάζεται φωτογραφιζόμενος, είναι ότι αποδεικνύεται τραμπαρίφας σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Σταθερότητα στις διεθνείς συμμαχίες της και όχι “σφάξε με αγά ‘μ”. Διότι άλλο σύμμαχοι, και άλλο προβλέψιμοι. Δεδομένοι. Δουλικοί, εν αναμονή κάποιου ανταλλάγματος που ποτέ δεν έρχεται.

Ο κανόνας είναι σκληρός και πολλαπλά επιβεβαιωμένος: αν είσαι προβλέψιμος, τότε είσαι εκμεταλλεύσιμος. Το παράδειγμα του Ερντογάν κάτι λέει επ’ αυτού.

Ανησυχητικό συμπέρασμα: απέναντι στον Ερντογάν μαινόμενο, εμείς τελικά έχουμε τον Μητσοτάκη φωτογραφιζόμενο. Ο Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL