Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Θολό τοπίο λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θολό τοπίο λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Συγκεκριμένα αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο απέφυγαν να καταδικάσουν την στάση της Τουρκίας στην ενημέρωση του Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν την συνάντηση. Μόνο μετά από επανδιατύπωση ερώτησης από δημοσιογράφο σχετικής με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο και την συμφωνία για την ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προχώρησαν στο σχόλιο: «καλό είναι όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις».

Αντίθετα επέστησαν την προσοχή για το πόσο σημαντικό είναι ότι οι δύο χώρες ΗΠΑ και Ελλάδα διαχειρίζονται διαφορές τους με Τουρκία με τρόπο που να μην επιβαρύνει το ΝΑΤΟ γιατί ο στόχος και των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία στην Δύση.

Σε άλλο σημείο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε: “Όπως έχετε παρατηρήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο Erdoğan καθώς και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κι έτσι προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που έχουμε από κοινού και επιδιώκοντας τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο περιοχή, αντί να εξετάσουμε πού μπορεί να υπάρξει πρόκληση»

Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την προσπάθεια της Ελλάδας να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να τηρεί καλές σχέσεις με τον “μεγάλο και σημαντικό γείτονα” όπως χαρακτήρισε την Τουρκία.

Θετικές αναφορές για τον αγωγό East Med και για τις τριμερείς

Αντίθετα αρκετά θετική ήταν η αναφορά άλλου αμερικανού αξιωματούχου , που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήταν εκπρόσωπος από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, για τον αγωγό East Med και τις στρατηγικές τριμερείς (3+1) της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αναβαθμίστηκαν με την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλούμενος τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πριν από λίγες βδομάδες στην Φλόριντα μίλησε για πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες όπως και τον νόμο που πέρασαν οι ΗΠΑ για τον East Med.

Παραμένουμε σταθεροί στην δέσμευσή μας για τον αγωγό αυτό που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή επεσήμανε ο αμερικανός αξιωματούχος. Στην εισαγωγική τοποθέτηση ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Ελλάδα επι μακρόν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Μεσόγειο κι αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά είναι σημαντικό μετά τις αλλαγές που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL