Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Η καρμπόν και ψεύτικη συγγνώμη της πατριαρχίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η καρμπόν και ψεύτικη συγγνώμη της πατριαρχίας

"Ατυχέστατη και τελείως λάθος η αναφορά μου προς τις εργαζόμενες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τρόπο που ούτε με εκφράζει, ούτε με χαρακτηρίζει, για οποιαδήποτε γυναίκα. Γι’ αυτό και η συγγνώμη μου είναι απολύτως ξεκάθαρη και ειλικρινής".

Τάφε έφη Απόστολος Τζιτζικώστας στην, αναμενόμενη μετά τον σάλο, προσπάθεια να απολογηθεί για τις χυδαίες και βαθιά σεξιστικές αναφορές του προς τις εργαζόμενες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις γυναίκες που πρότεινε χασκογελώντας να παίξουν σε ταινία πορνό κάνοντας και σχετική χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο, μην τυχόν και δεν το κατάλαβαν με την πρώτη. Ως περήφανος Έλλην και “μακεδονομάχος” μάλιστα, αναφέρθηκε σε ελληνική εταιρεία παραγωγής. Τι νομίζατε; Θα έστελνε τις γυναίκες σε τίποτα "Σκοπιανούς" που δεν έχουν DNA Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Το ύφος και το "χιούμορ" του Τζιτζικώστα αντανακλά ακριβώς το ήθος, τον πολιτισμό και τις αντιλήψεις που επικρατούν στη δεξιά και συντηρητική παράταξη. Από τους φοιτητές της ΔΑΠ και τις αφίσες με ημίγυμνα κορίτσια για τις εκδηλώσεις στα μπουζούκια έως το πορνό του περιφερειάρχη δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Η "συγγνώμη" του κύριου Τζιτζικώστα κάθε άλλο παρά ειλικρινής είναι. Τουναντίον. Είναι απολύτως υποκριτική και τυπική. Αν και υποστηρίζει πως "δεν τον εκφράζει", ποιος μπορεί να το πιστέψει;

Αν δεν εκφράζουν κάποιον η χυδαιότητα, ο σεξισμός και η υποβάθμιση της γυναίκας -η οποία ποιον άλλον ρόλο θα μπορούσε να παίξει εάν όχι της πορνοστάρ;-, δεν κάνει... χιουμοράκι. Και φυσικά δεν θα άνοιγε ρουθούνι εάν δεν κυκλοφορούσε το βίντεο. Τραβηγμένο από κινητό, όχι από τηλεοπτικό συνεργείο. Κάτι που έκανε, όπως φαίνεται, τον κύριο Τζιτζικώστα να αισθανθεί άνετα χωρίς τις κάμερες και να εκφραστεί πιο ειλικρινά.

Εξάλλου, η δήλωση "απολογίας" μοιάζει καρμπόν με κάθε αντίστοιχη δήλωση που διαβάζουμε όποτε κάποιος παράγοντας ή ανθυποστέλεχος ξερνάει ρατσισμό, σεξισμό και χυδαιότητα. Μόνο εάν έχει κυκλοφορήσει δημόσια βέβαια. Κάτι που ουκ ολίγες φορές έχουμε δει με στελέχη της Ν.Δ. Το ότι οι άνθρωποι όταν ακούν πολιτισμό τους έρχεται στο μυαλό πορνό φάνηκε και από την απόφαση για το κομμάτιασμα των αρχαίων στη Θεσσαλονίκη.

Ούτε λάθος, ούτε άτυχη στιγμή, ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Για την παράταξη της Δεξιάς, που έχει απολέσει κάθε ίχνος φιλελευθερισμού στο κοινωνικό, το "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια" αποτελεί ένα κεντρικό στοιχείο της ιδεολογικής της ταυτότητας.

Με τη γυναίκα να είναι πάνω απ' όλα σύζυγος, μητέρα και φυσικά νοικοκυρά που κάνει τις δουλειές στο σπίτι κατά Κυριάκο Μητσοτάκη. Η γυναίκα που πέφτει θύμα "εγκλημάτων πάθους", που "προκάλεσε με τα ρούχα της" τον βιαστή. Μόλις λίγες ημέρες πριν ο Άδωνις Γεωργιάδης τουίταρε το φονταμενταλιστικό πρωτοσέλιδο κατά των εκτρώσεων για το "αγέννητο παιδί".

Καθόλου "ατυχείς" τοποθετήσεις. Την ώρα που ο νεοσυντηρητισμός, η πατριαρχία, το υβρίδιο ρατσισμού, σεξισμού και θρησκευτικού σκοταδισμού εξαπλώνονται διεθνώς, η τάση αυτή έχει ξεκάθαρο εκφραστή στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL