Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Πάνος Ρήγας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: / Πάνος Ρήγας: Ατελέσφορη και με παλινωδίες η πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Ρήγας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: / Πάνος Ρήγας: Ατελέσφορη και με παλινωδίες η πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

«Έχουμε επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την τακτική κατευνασμού, που εφαρμόζει τους πρώτους πέντε μήνες της διαχείρισης της χώρας, τακτική η οποία στην πράξη αποδεικνύεται αν μη τι άλλο ατελέσφορη» επισημαίνει στην «Αυγή» ο Πάνος Ρήγας σε σχέση με την ένταση με την Τουρκία.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας υπογραμμίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές ότι η παραβίαση της νομιμότητας έχει συνέπειες και κόστος, κόστος εμπορικό, διπλωματικό και φερεγγυότητας» ζητώντας να ασκηθεί πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για «κυρώσεις στην πράξη».

Ο Π. Ρήγας επισημαίνει ότι «είναι λάθος ο δημόσιος διάλογος να κινείται μεταξύ αφενός όσων προκρίνουν ‘στρατιωτικού τύπου’ αντιδράσεις σε μια πιθανή περαιτέρω όξυνση της συμπεριφοράς της Τουρκίας και αφετέρου όσων με όρους επιδερμικούς θέτουν το ζήτημα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης».

Ο Π. Ρήγας σημειώνει ότι «στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και αν αυτές αποτύχουν, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», κάτι που όμως «προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών».

Ο Π. Ρήγας προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να αποσαφηνίσει ότι μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαφορετικά «θα υπάρξει αποσταθεροποίηση όχι μονάχα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αλλά και βόρεια της χώρας». Όσον αφορά την αναβάθμιση των F16, ο Π. Ρήγας θύμισε ότι «η συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 έγινε την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνοντας ότι «σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας καταφέραμε να κρατηθεί το αξιόμαχο και η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης στην περιοχή της αν. Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει να κερδίσει ως «παίχτης» στην αν. Μεσόγειο ή ο λόγος της αυξημένης εμπλοκής της είναι τα συμφέροντα της Κύπρου;


Η ενεργός και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο είχε σαν αποτέλεσμα να καταστεί η χώρα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής, τόσο της διεθνούς κοινότητας συνολικά όσο και των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων ξεχωριστά. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που έχουμε επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την τακτική κατευνασμού, που εφαρμόζει τους πρώτους πέντε μήνες της διαχείρισης της χώρας, τακτική η οποία στην πράξη αποδεικνύεται αν μη τι άλλο ατελέσφορη.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν θα έπρεπε να έχουν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, ιδίως με τις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο.

Καθιερώθηκε ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ.

Προωθήθηκε ο αγωγός East Med, που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, με τη στήριξη των ΗΠΑ και τη δημιουργία του σχήματος 3+1.

Έχει γίνει ισχυρός παίκτης και αυτό είναι προς όφελος της χώρας, αλλά και της ειρήνης, της αρμονικής συνύπαρξης και της συνανάπτυξης στην περιοχή.

Δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να απουσιάζει από τη συζήτηση που αφορά τον νέο ενεργειακό χάρτη, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρεί ότι περιθωριοποιήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όταν επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε προτείνει στον Πρόεδρο Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών από το 2016, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επιπλέον, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο forum για το φυσικό αέριο του Καΐρου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι προφανές ότι στηρίζουμε σταθερά και αταλάντευτα τα αναφαίρετα δικαιώματά της, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις.

* Είναι κατάλληλη η στιγμή για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών όπως προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι λάθος ο δημόσιος διάλογος να κινείται μεταξύ αφενός όσων προκρίνουν “στρατιωτικού τύπου” αντιδράσεις σε μια πιθανή περαιτέρω όξυνση της συμπεριφοράς της Τουρκίας και αφετέρου όσων με όρους επιδερμικούς θέτουν το ζήτημα της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης.

Στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και αν αυτές αποτύχουν, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό όμως προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών.

Θεωρώ πως η πρώτη επιδίωξη αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι να επαναφέρει, μέσω διπλωματικής πίεσης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, τη γείτονα χώρα στις ράγες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές ότι η παραβίαση της νομιμότητας έχει συνέπειες και κόστος, κόστος εμπορικό, διπλωματικό και φερεγγυότητας. Θα πρέπει δε να πιέσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου οι συνέπειες αυτές να αφορούν και πρόσωπα και εταιρείες που είτε προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Κυρώσεις δηλαδή όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί εγκαίρως η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, προκειμένου η Τουρκία να γνωρίζει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών της.

* Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει "αυτοπαγιδευτεί" στα εθνικά θέματα; Πιστεύετε ότι η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών "εκπαίδευσε" την κοινωνία στον εθνικισμό;

Οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης δίχασε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλει να τιμήσει. Ήταν απέναντι σε μια Συμφωνία η οποία είναι επωφελής για τη χώρα. Ήταν απέναντι σε μια θέση που το δικό του κόμμα δημιούργησε εδώ και 15 χρόνια. Βρέθηκε απέναντι ποτίζοντας την ελληνική κοινωνία με δηλητήριο. Μετέτρεψε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων.

Αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αποσαφηνίσει ότι μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα υπάρξει αποσταθεροποίηση όχι μονάχα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, όπου ήδη υπάρχει αποσταθεροποίηση, αλλά και βόρεια της χώρας. Αυτό είναι μεγάλη εθνική ευθύνη. Με δεδομένη την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα είναι αποσταθεροποίηση με τους βόρειους γείτονές μας.

Εμείς συνειδητά πορευτήκαμε μέσα από τις δυσκολίες και υπερασπιστήκαμε τα εθνικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια Συμφωνία που είναι πατριωτικά επωφελής. Εμείς δεν τηρήσαμε μια στάση που ξέραμε ότι ζημιώνει την πατρίδα μας, με μοναδικό στόχο να κερδίσουμε λίγες ψήφους.

* Την Παρασκευή ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F16. Φοβάστε ότι η ένταση με την Τουρκία θα οδηγήσει σε μια νέα "κούρσα" εξοπλισμών;

Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 έγινε την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας καταφέραμε να κρατηθεί το αξιόμαχο και η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό, άνδρες και γυναίκες, αξιοποίησαν και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είναι σε όλους γνωστή η διασπάθιση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τα εξοπλιστικά προγράμματα και ποιοι είχαν την ευθύνη. Η σημερινή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τη γνώση και την επάρκεια να σχεδιάσει την αμυντική θωράκιση της χώρας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL