Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πλιάτσικο με σημαδεμένη τράπουλα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλιάτσικο με σημαδεμένη τράπουλα...

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 21ο ετήσιο φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη με θέμα «Επενδύστε στην Ελλάδα», αποκάλυψε τις προθέσεις της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες του ακροατηρίου ότι: «Η κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα»!

«Η ΜΟΝΗ ερώτηση που έχουμε από τους ψηφοφόρους μας (είπε) είναι γιατί δεν το κάνουμε πιο γρήγορα, γιατί αργήσαμε τόσο πολύ, γιατί δεν πουλάμε πιο πολλά, γιατί δεν ιδιωτικοποιούμε τα πάντα. Και πρέπει να σας καθησυχάσω ότι η όρεξή μας είναι τόσο τεράστια, κάθε μήνας που περνάει γίνεται μεγαλύτερη». Περί ορέξεως πρόκειται δηλαδή!

ΔΕΝ ΕΧΕΙ σημασία ότι προεκλογικά, στις προγραμματικές υποσχέσεις της, η Ν.Δ. δεν ανέφερε τίποτα περί τόσο μεγάλης ορέξεως. Πολιτεύτηκε μόνο με ψέματα και έκρυψε τις αλήθειες για τις επιβαρύνσεις - μεταξύ των οποίων και αυτή που μας αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης.

«ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΡΟΥΣ θα πληρώνουμε;» ρώτησαν οι υποψήφιοι Αμερικανοί επενδυτές. «Όσο θέλετε εσείς» μαντεύω την απάντηση. «Η εργασία είναι ακριβή στην Ελλάδα;» Εδώ αντί απάντησης ο υπουργός χαμογέλασε με νόημα. «Θα αντιμετωπίσουμε απεργίες;» «Κανένα πρόβλημα, τις έχουμε απαγορεύσει και όποιος ξεφύγει έχουμε τον καλύτερο υπουργό Δημόσιας Τάξης να τον συλλαμβάνει και να τον συμμορφώνει» - επίσης μαντεύω την απάντηση.

«ΠΟΙΟΙ είναι οι κανόνες ανταγωνισμού στην οικονομία σας;» «Δεν υπάρχουν. Δική μας είναι πλέον η επιτροπή Ανταγωνισμού και κάνει ό,τι της πούμε» θα μπορούσε να απαντήσει ο υπουργός μας στη συγκεκριμένη ερώτηση. Άλλωστε δεν θα έλεγε και ψέματα.

ΟΠΩΣ καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για νέες επενδύσεις όπου οι Αμερικανοί επιχειρηματίες προσκαλούνται να στήσουν νέες βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Να αγοράσουν από την υπάρχουσα δημόσια περιουσία προσκαλούνται, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση και μελέτη για κόστη και οφέλη του Ελληνικού Δημοσίου από τις νέες ιδιωτικοποιήσεις.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο Άδωνος ως μέγας κρουπιέρης, παίζει με σημαδεμένη τράπουλα, όπως κατήγγειλε ο ένας εκ των δύο επενδυτών για το καζίνο στο Ελληνικό. Ο πρόεδρος της Hard Rock International κ. Τζιμ Άλεν, που δήλωσε στον ANT1 (!) ότι: «Ενημερώσαμε την ελληνική επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού καθώς και την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, ότι υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι που δεν συμβουλεύουν απλά την επιτροπή, αλλά συμβουλεύουν και τον άλλο συμμετέχοντα, τον ανταγωνιστή. Προφανώς αυτό μας ανησύχησε πολύ και το επισημάναμε στους υπουργούς Γεωργιάδη και Σταϊκούρα που είδαμε εδώ στη Νέα Υόρκη».

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ποιοι και πώς υπερασπίζονται το εθνικό και δημόσιο συμφέρον; Ποιοι κάνουν κουμάντο και για λογαριασμό ποιων το κάνουν; Ποιοι θα κερδίσουν από το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Με έξυπνους «κουλοχέρηδες» θα γίνουμε πλούσιοι και ανταγωνιστικοί στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης;

ΠΟΙΑ ανάπτυξη λοιπόν; Όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» ο καθηγητής Νίκος Λέανδρος, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Η έννοια της ανάπτυξης είναι από τις πιο κακοποιημένες έννοιες στη χώρα μας. Πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε πως η ανάπτυξη πρέπει να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.

ΠΡΩΤΟΝ, να είναι βιώσιμη οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά και δεύτερον, να είναι ανθρωποκεντρική, δηλαδή να αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας των ανθρώπων να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν. Συνεπώς, ο άνθρωπος είναι το βασικό μέσο και ο στόχος της ανάπτυξης». Υποθέτω ότι αν το άκουγε αυτό ο κ. Άδωνις, θα ξεκαρδιζόταν στα γέλια.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ εξήγησε: «Η αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή η οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας, είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη της ανάπτυξης. Μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ και μέχρι το 2008 είχαμε αρκετά υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Όμως αυτό δεν υποδήλωνε αναπτυξιακή δυναμική, καθώς κυρίως βασίζονταν στη διόγκωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και των ελλειμμάτων, δηλαδή δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη».

ΤΟΥΤΟΙ εδώ δεν έχουν κανένα σχέδιο να οδηγήσουν τη χώρα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία. Τούτοι εδώ στην ουσία οργανώνουν το μεγάλο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, αφήνοντας τη χώρα με βάρη που ποτέ δεν θα μπορέσει να σηκώσει. Όσο για τους Αμερικανούς επενδυτές που άκουσαν τον Άδωνι, υποθέτω ότι ψάχνουν στον χάρτη για να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα είναι πράγματι ευρωπαϊκή χώρα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL