Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η κυβέρνηση ντύνει την ανεπάρκεια στο χακί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση ντύνει την ανεπάρκεια στο χακί

Μετά τη μετονομασία του προσφυγικού ζητήματος σε μεταναστευτικό, την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την απορρόφησή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο συνυπάρχουν ένας γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένας ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και ένας αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική χωρίς όμως αρμοδιότητες που αφορούν εν τέλει τη μεταναστευτική πολιτική, πέραν κάποιων διπλωματικών επαφών, η κυβέρνηση χθες αποφάσισε ότι προφανώς δεν αρκεί η αστυνομική διαχείριση του προσφυγικού, αλλά πρέπει να στήσει μια ακόμα δομή με έναν ακόμα εθνικό συντονιστή, που όμως θα δίνει πιο στρατιωτικό τόνο. Σημειώνεται ότι ήδη από την αρχή της εβδομάδας συνολικά οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου έχουν ξεπεράσει τους 40.000.

Έτσι χθες, με μια τροπολογία, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Ναυτιλίας, συστήνεται θέση εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, «ο οποίος είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό» και σύμφωνα με την τροπολογία «με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μπορούν να ανατίθενται οι αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή και σε υφυπουργό».

Παράλληλα συστήνεται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αλλά και επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας. Ωστόσο την ίδια ώρα η τροπολογία ορίζει ότι συναφείς αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών δεν θίγονται με τις διατάξεις του παρόντος!

Σύμφωνα με την τροπολογία ο ΕΝΦΕΣ διοικείται από ειδικό επιτελείο, ενώ για τη στελέχωσή του μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του εθνικού συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία, επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη από το 2014 το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), το οποίο συντονίζει και ανταλλάσσει πληροφορίες με κάθε αρχή που έχει αρμοδιότητα για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με άλλα κέντρα συντονισμού και τη Frontex.

Στις δε αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή βλέπουμε αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν είτε με τις δύο γραμματείες που αφορούν την μεταναστευτική πολιτική είτε τους διοικητές των ΚΥΤ, ενώ περιλαμβάνεται και η έγκριση του πού θα κατασκευάζονται δομές ακόμα και ασυνόδευτων ανηλίκων!

Θυμίζουμε ότι προ δύο εβδομάδων είχαμε τον ορισμό της εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που, όπως φαίνεται, δεν θα έχει την αρμοδιότητα για το πού θα γίνουν οι νέες δομές.

Μπορεί λοιπόν κάποιος να αναρωτηθεί εύλογα αν αυτό που έλειπε, είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ του νέου φορέα και υφιστάμενων υπηρεσιών ή ένα νέο διακριτό επιτελείο ενστόλων.

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη επικάλυψη αρμοδιοτήτων" σημείωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός προσθέτοντας ότι "μπαίνουν στο περιθώριο όλες οι άλλες σημαντικές αρμοδιότητες του Λ.Σ. - ΕΛΛ.ΑΚΤ., όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου κ.ά. Η κυβέρνηση, με τη σημερινή της ενέργεια, επαναφέρει τις άκρως επικίνδυνες και ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο λογικές της επαναπροώθησης και αποτροπής".

Ε. Ζώτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL