Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Υπερεξουσίες στον «Υπεραρχηγό» και στρατιωτικοποίηση του κράτους μετά την αποτυχία διαχείρισης της Ν.Δ. στο προσφυγικό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερεξουσίες στον «Υπεραρχηγό» και στρατιωτικοποίηση του κράτους μετά την αποτυχία διαχείρισης της Ν.Δ. στο προσφυγικό (Video)

Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και  αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση παραδέχεται την παταγώδη και πλήρη αποτυχία της να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και αναθέτει την ευθύνη της διαχείρισής του στο στρατό και σε έναν «Εθνικό Συντονιστή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων (ΕΝΦΕΣ)»

Η κυβέρνηση χωρίς δεύτερη σκέψη παρακάμπτει την διάκριση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει την στρατιωτική οργάνωση και ιεραρχία στρατού, ναυτικού, αεροπορίας, αστυνομίας, λιμενικού αλλά και τη διάκριση αρμοδιοτήτων των Πολιτικών Υπηρεσιών με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε μια «στρατιωτικοποίηση του κράτους».

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «μετά την απόπειρα δημιουργίας αστυνομικού κράτους η κυβέρνηση επιχειρεί και τη στρατιωτικοποίηση του κράτους και μάλιστα στο όνομα του προσφυγικού. Επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και αν μη τί άλλο υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους! Ποια θέση έχει στο σχήμα αυτό ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού και οι αντίστοιχοι Υπουργοί που προΐστανται αυτών;» και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.

Σε πανικό η Ν.Δ. μετά την αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού

Ο κος Μητσοτάκης, σε πανικό, στρατιωτικοποιεί το κράτος δήλωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι: Είναι πρωτάκουστο να παρακάμπτεται η αυτονόητη διάκριση μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας και να παραβιάζεται ευθέως η ιεραρχία και των δύο με το ορισμό ενός εθνικού συντονιστή που θα έχει τη δυνατότητα να εντέλει όλα τα σώματα. Παραβιάζονται τα αυτονόητα του συντάγματος, των νόμων και της ίδιας της δημοκρατίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Βούτση, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας:

«Κύριε Πρόεδρε πραγματικά με κατάπληξη είδα ότι μας μοιράσατε μια μείζονα ρύθμιση νομοθετική, η οποία ονομάζεται τροπολογία, με την οποία δημιουργείτε το στάτους του εθνικού συντονιστού για τα σύνορα της χώρας παρά τω πρωθυπουργώ. Η τροπολογία περίπου είναι φωτογραφική και σωστά απ' ότι κατάλαβα ως προς αυτό για τον νυν υφυπουργό άμυνας, πλην όμως δημιουργείτε και ολόκληρη δομή πέραν των υπαρχουσών δομών των γενικών επιτελείων της εθνικής άμυνας ιδιαίτερη δομή φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας».

Να αποσύρει την τορπολογία για τη θέση εθνικού συντονιστή διαχείρισης του μεταναστευτικού ζήτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΥΠΕΘΑ», προσθέτοντας ότι «μας κοροϊδεύετε».

«Με την κατάθεση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης ‘έχει πέσει ένας πύραυλος μέσα στην αίθουσα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τροπολογία για τη θέση εθνικού συντονιστή διαχείρισης στο προσφυγικό, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κερασάκι στην τούρτα… της τροπολογίας η ανήκουστη δήλωση Παναγιωτόπουλου για το στρατό υπεύθυνο της "εσωτερικής ασφάλειας"!

Ανατριχιαστική ήταν η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου από το βήμα της Βουλής ότι:

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει τον κίνδυνο για τη Δημοκρατία και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει.


Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Να διαψεύσει ο Μητσοτάκης την ανατριχιαστική δήλωση Παναγιωτόπουλου (Video)

Αρβανίτης: Επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση η πραξικοπηματική τροπολογία της Ν.Δ.

Δημ. Τζανακόπουλος: Ο κος Μητσοτάκης, σε πανικό, στρατιωτικοποιεί το κράτος (Video)

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζητεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Δ.Βίτσας προς ΝΔ: Πετάξετε την τροπολογία για τον εθνικό συντονιστή στο προσφυγικό
 

Ν.Βούτσης: Nα αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για τη θέση εθνικού συντονιστή διαχείρισης του μεταναστευτικού (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL