Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΕΦΗΜΕΡΑ / Η κανονικότητα του... δεσπότη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΗΜΕΡΑ / Η κανονικότητα του... δεσπότη

Σ' αυτό το νομοσχέδιο - σκούπα μεταξύ άλλων με διάταξη (άρθρο 49) συστήνεται νέα Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ - ΥΠΕΣ).

Αυτή η υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και θα διαχειρίζεται όλα τα αναπτυξιακά και ειδικά προγράμματα των ΟΤΑ που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Εκεί θα ενταχθούν και έργα που συγχρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Κοντολογίς, η υπηρεσία αυτή θα έχει υπό τον έλεγχό της όλα τα προγράμματα καθώς και τα έργα του "Φιλόδημου", που πριν από λίγο καιρό καταργήθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, συνεπώς, γίνεται ο απόλυτος δερβέναγας της υλοποίησης έργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα πάντα σ' αυτόν τον κομβικό τομέα για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα περνούν από το γραφείο του υπουργού. Εκεί θα αποφασίζεται ποια έργα θα προχωρήσουν και ποιων δημάρχων θα "ικανοποιηθούν τα αιτήματα". Τι σημαίνει αυτό;

Ανάσυρση από το παλιό βαθύ κράτος του κομματισμού και της Δεξιάς της πιο αποτελεσματικής πρακτικής για την εκτέλεση -στην κυριολεξία- του αναπτυξιακού και δημοκρατικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Και, κυρίως, κάθε προσπάθειας για αποκέντρωση των εξουσιών και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πού οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση μ' αυτές τις πολιτικές οι επιτελικοί συνεργάτες και σύμβουλοι του Κ. Μητσοτάκη; Στην υλοποίηση της κανονικότητας όπως πάντα την αντιλαμβανόταν και την υλοποιούσε η συντηρητική παράταξη. Κανονικότητα του κομματισμού, κανονικότητα του ποιος δήμαρχος είναι ημέτερος, έχει "μέσο" και "διασύνδεση" για να εξασφαλίσει την έγκριση ενός έργου από τον υπουργό - δεσπότη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μ' αυτή την αντίληψη, τέτοιες πολιτικές και πρακτικές άλλων εποχών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παύει να είναι Αυτοδιοίκηση. Μετατρέπεται σε "τοπικό παραμάγαζο" της κεντρικής εξουσίας, εξαρτημένο πλήρως από το κομματικό και γραφειοκρατικό επιτελικό κράτος που επιδιώκουν να οικοδομήσουν οι κήρυκες -παλιοί και νέοι- της επιστροφής στην κανονικότητα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL