Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Οτιδήποτε δημόσιο πρέπει να απαξιωθεί!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οτιδήποτε δημόσιο πρέπει να απαξιωθεί!

Των Μαρίας Σπανού, Κατερίνας Επιτροπάκη*

Βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση σε οτιδήποτε δημόσιο, κοινωνοί του οποίου είναι οι λιγότερο προνομιούχοι, που αμβλύνει τις ταξικές διαφορές και δημιουργεί συνθήκες ισότητας. Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία, τα δημόσια πανεπιστήμια, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το μένος να εξαφανιστεί οτιδήποτε «χτίστηκε» εκ νέου, μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια περικοπών και λιτότητας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές και απροκάλυπτο.

Στη δίνη αυτής της καταστροφής βρέθηκαν οι θεσμοί της εκπαίδευσης. Έτσι, μια σειρά πράξεων και αναβολών αποτυπώθηκε γλαφυρά στον προϋπολογισμό για την παιδεία, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης:

Στο σχέδιο προϋπολογισμού, όπως και στην εισηγητική έκθεση, για το 2020 δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πραγματοποίηση των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή, παρά μόνο η αναφορά (σελ. 40) ότι θεσμοθετείται ειδικό αποθεματικό για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητας, που αφορούν κυρίως τους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας των πολιτών.

Διαψεύδεται η κυβέρνηση, που είχε δεσμευτεί για πραγματοποίηση των εν λόγω διορισμών μέχρι το τέλος του 2019, ώστε να απορροφηθούν οι πιστώσεις ύψους 22 εκατ. ευρώ, που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μόνιμοι διορισμοί στη Γενική Εκπαίδευση ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι οι πιστώσεις ΕΣΠΑ επαρκούν για ακόμα ένα σχολικό έτος, ενώ στο επόμενο ΕΣΠΑ (2021- 2027) υπάρχει πρόβλεψη μόνο για πρόσληψη αναπληρωτών σε δομές της Ειδικής Αγωγής και προσλήψεις Νηπιαγωγών, λόγω της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ δεν υπάρχει «οικονομική κάλυψη» για πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών.

Για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Αγωγή υπήρξε σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεσμεύει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιά από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το αίτημα απεστάλη στο ΑΣΕΠ για την έκδοση της προκήρυξης. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, υπήρξε η προφορική ακύρωση των εν λόγω διορισμών, χωρίς κάποια επίσημη έγγραφη απόφαση, με το πρόσχημα του προσδιορισμού των αναγκών. Πώς είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται η ανάγκη για 10.500 διορισμούς όταν οι προσλήψεις αναπληρωτών φτάνουν φέτος τις 37.000;

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι αποφάσεις διαλύουν οικονομικά τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς καταργήθηκαν τα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ., ενώ θεσμοθετήθηκε η αυτοματοποιημένη αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων, που συνεπάγεται την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αυτό σημαίνει ότι στρέφει τους ενδιαφερόμενους αποφοίτους προς την ιδιωτική εκπαίδευση και στα αντίστοιχα διετή προγράμματα των ΙΙΕΚ, καθώς και στην καταβολή διδάκτρων.

Επιπροσθέτως, αναστέλλεται η λειτουργία 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, όπως και των 65 διετών προγραμμάτων σπουδών. Οι θεσμοί αυτοί είχαν την έκκριση των αντίστοιχων Συγκλήτων και η αναστολή τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.

Τέλος, δεν ήταν τυχαία η τοποθέτηση της Ζωής Γείτονα, εκπαιδευτικού και αντιπροέδρου γνωστού ιδιωτικού σχολείου, ως τακτικού μέλους στο Δ.Σ. του ΙΕΠ, καθώς όλα έχουν τον συμβολισμό τους και προμηνύουν το άμεσο μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ο στόχος είναι εκπαίδευση για τους λίγους και τους έχοντες. Ίσως ακόμα δεν μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τις συνέπειες αυτών των πολιτικών αποφάσεων, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει να προετοιμάσει την τρέχουσα σχολική χρονιά.

* Η Μαρία Σπανού είναι εκπρόσωπος της Ένωσης Νηπιαγωγών, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

* Η Κατερίνα Επιτροπάκη είναι πολιτικός επιστήμονας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL