Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μήνυμα του πρ. πρωθυπουργού στην Άγκυρα από την Τυνησία: / Μήνυμα του πρ. πρωθυπουργού στην Άγκυρα από την Τυνησία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του πρ. πρωθυπουργού στην Άγκυρα από την Τυνησία: / Μήνυμα του πρ. πρωθυπουργού στην Άγκυρα από την Τυνησία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

"Θα πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι οι σχέσεις δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην 34η Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών στην Τυνησία.

"Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στη Μεσόγειο να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα δε αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών", ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Όπως υπογράμμισε, "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει και στον άλλον", υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός έθεσε το θέμα τις επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε κάθε συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τις αρχές του 2016. "Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006", σημείωσε.

"Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα η γείτονάς μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο", είπε. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας παράλληλα με τον αγώνα για έξοδο της χώρας από την κρίση και το τέλος των Μνημονίων. "Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και την κρίση αποσταθεροποίησης στην περιοχή".

"Δυστυχώς, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ", ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ανοιχτούς τους διαύλους, "ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές, για να αποτραπούν τα χειρότερα και μπορέσαμε να επανεκκινήσουμε τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ από τις δύο πλευρές".

Αναγκαία μια νέα συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο από την Ε.Ε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο "με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Ιορδανία, καθώς και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ μαζί στο σχήμα 3+1", αλλά και στις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις, όπως η κινεζική επένδυση στον Πειραιά, η γαλλική επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η αμερικανική επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου κ.λπ. Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο "η Ε.Ε. και η νέα Επιτροπή να προωθήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο", από τη "δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού" μέχρι "μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό". Τέλος, έθεσε το ζήτημα της νεολαίας, τονίζοντας την ανάγκη πολιτικών ανακοπής του brain drain.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ Α. ΓΚΙΟΥΛ:

Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική των αρχών του 2000

Απευθυνόμενος στον πρώην Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ που έδωσε το παρών στην διάσκεψη, εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλε στις αρχές του 2000 με τον τότε πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να βγει η χώρα από τη δύσκολη οικονομική θέση που βρισκόταν τότε, "να απεξαρτηθεί από το ΔΝΤ και τους δανειστές, να μειωθεί η φτώχεια, να σταθεί η Τουρκία στα πόδια της με μια ισχυρή οικονομία, να υπάρξει προσέγγιση με την Ε.Ε. και ειδικά με την Ελλάδα και να εμβαθυνθεί η δημοκρατία, όπως, για παράδειγμα, με τη μείωση της εξουσίας του στρατού και πολύ περισσότερα δικαιώματα για τις μειονότητες".

Στο περιθώριο της διάσκεψης μάλιστα είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι ο Α. Γκιούλ βρίσκεται πλέον απέναντι από τον Ρ. Ερντογάν, στον οποίο εξαπέλυσε επίθεση τονίζοντας ότι τα κράτη κρίνονται από το κύρος και τον σεβασμό που εμπνέουν "και όχι από την επίδειξη σκληρής ισχύος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL