Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Πέρκα: Το φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί τους πλούσιους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέρκα: Το φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί τους πλούσιους

Η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε «σήμερα δεν θα μιλήσουμε για το παρελθόν, θα μιλήσουμε για το πώς μοιράζεται η πίτα. Γιατί το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως και ο προϋπολογισμός, συμπυκνώνουν ακριβώς αυτό. Και ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων, περισσότερα από 600 εκ. ευρώ, κατευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις κι αυτό αντιστοιχεί στο 2.5% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, όπως βεβαίως και στα φυσικά πρόσωπα με πολύ υψηλά ατομικά εισοδήματα, άνω των 100χιλ. ευρώ ετησίως».https://www.youtube.com/embed/XJqbzFCC78s

Συνέχισε με αναφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκινώ με τους επιστήμονες, που εδώ που τα λέμε τελευταία δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ καλά, ούτε πολύ επιστήμονες, αφού:

Μετά την ισοπέδωση των πτυχίων τους με απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολλεγίων, την επιβράβευση της «αριστείας» των διοικητών, Υφυπουργών και στελεχών σας, την κατάργηση του ΑΣΕΠκαι την επαναφορά του ρουσφετιούκαι ένα σωρό άλλες διατάξεις που ψηφίσατε αυτό το 5μηνο,το παρόν νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, δεν τους δίνει καμιά ελπίδα. Οι επιστήμονες λοιπόν θα δουν αύξηση στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μαζί) το 2020, λόγω της επαναφοράς του αποτυχημένου μοντέλου των ασφαλιστικών κλάσεων. Το 85% των μη μισθωτών θα πληρώσει υψηλότερη εισφορά κατά 20%.

Σε ότι αφορά στους αγρότες, δυσδιάκριτη η ελάφρυνση, αφού ήδη από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν το γενικό αφορολόγητο. Μόλις το 6% θα έχει φοροελάφρυνση173 ευρώ τον χρόνο. Ενώ η φορολογική ελάφρυνση για την πλειοψηφία μισθωτών/συνταξιούχων δεν ξεπερνάει τα 20 ευρώ τον μήνα και για πάρα πολλούς είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική.

Για ποια λοιπόν αγαπημένη σας μεσαία τάξη μιλάμε; Ας την ορίσουμε. Εάν θέλετε να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ελάφρυνση για τη μεσαία τάξη, τότε πρέπει να πούμε ότι αυτή προσδιορίζεται σε εισοδήματα πάνω από50000 ευρώ και όσο πιο μεγάλο το εισόδημα τόσο πιο μεσαία τάξη, τόσο πιο μεγάλη ελάφρυνση. Έτσι πάει; Εμείς όπως τα μετράμε και τα υπολογίζουμε λέμε όταν ανερυθρίαστα ευνοείτε και με αυτό το νομοσχέδιο τους λίγους, τους πλούσιους, την τάξη άλλωστε που εκπροσωπείτε».

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή. «Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ στο μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα για 3 χρόνια, το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, αφού θα οδηγήσει βεβαίως σε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας για τα επόμενα 3 χρόνια. Μετά την τριετία όμως,θα ακολουθήσει κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα νέα ύφεση. Εκτός εάν παραταθεί το μέτρο και βρεθούμε αντιμέτωποι με φούσκα ακινήτων και άρα και πάλι μεγάλη ύφεση.

Με τη ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός ΕΕ να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, εάν επενδύσουν εδώ ποσά άνω των 500.000 ευρώ (σε ακίνητα κ.ά.). ευνοούνται και πάλι ξεκάθαρα οι πιο πλούσιοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το project του Ελληνικού, καθώς και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα που αποτελούνται από πολυτελή ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες.

Αντί λοιπόν σήμερα και μετά την εμπειρία της πρόσφατης κρίσης να προσανατολίσουμε την οικονομία της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση και να δημιουργήσουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ακολουθούμε την πεπατημένη, την συνάρτηση δηλαδή της αναπτυξιακής πορείας της χώρας με τον τομέα των ακινήτων που παρότι συντελεί σε προσωρινή μεγέθυνση του ΑΕΠ, τελικά μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφετηρία της κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL