Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Αφού κατέρριψε τα περί σκευωρίας και αθώωσε τους εισαγγελείς Διαφθοράς / Υπόγεια μηνύματα Μανιαδάκη προς τη Ν.Δ. για τη δίκη του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφού κατέρριψε τα περί σκευωρίας και αθώωσε τους εισαγγελείς Διαφθοράς / Υπόγεια μηνύματα Μανιαδάκη προς τη Ν.Δ. για τη δίκη του

Τις σχέσεις του με τον εισηγητή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη αποκάλυψε χθες ο Νίκος Μανιαδάκης, κατά την τρίτη ημέρα της κατάθεσής του στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε ζήτημα εξαίρεσης του βουλευτή της Ν.Δ. Ο Ν. Μανιαδάκης «συνομιλούσε» με τη Ν.Δ., καθώς

- είναι ο πρώτος μάρτυρας που έβαλε στο «κάδρο» τον βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Πλεύρη λέγοντας ότι είχε συχνές συναντήσεις μαζί του όταν ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας,

- αποκάλυψε ότι συνεργάστηκε στενά με Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη όταν ήταν υπουργοί Υγείας,

- σχεδιασμένα και επιμελώς απέφυγε να αναιρέσει όσα έχει καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων ως προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα «Αναστασίου». Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε ισχύ τις συγκεκριμένες καταθέσεις του ή αν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπαχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου κατηγορούμενου, εκείνος απάντησε «με αιφνιδιάζετε, δεν το έχω σκεφτεί, δεν το αποκλείω, επειδή είμαι κατηγορούμενος δεν θέλω να απαντήσω».

«Μήπως με αυτή την απάντηση στέλνει μήνυμα με αποδέκτες την πλειοψηφία της Βουλής και την κυβέρνηση;» αναρωτήθηκαν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάει αποδέσμευση 300.000 ευρώ

Χάρη στις ερωτήσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη αποκαλύφθηκε ότι, μετά τον Φρουζή, και ο Μανιαδάκης ωφελείται από τη ρύθμιση Μητσοτάκη υπέρ όσων τους έχουν κατασχέσει τα χρήματα ως υπόπτων για ξέπλυμα. «Λόγω της εμπλοκής σας έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί σας. Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, αν δεν κάνω λάθος. Ζητήσατε και σεις αποδέσμευση;» ρώτησε. Η απάντηση του Ν. Μανιαδάκη ήταν μονολεκτική: «Ναι».

Η σχέση με τον Θ. Πλεύρη

Ειδικά η σχέση Πλεύρη - Μανιαδάκη απασχόλησε ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. Η Δ. Αυγέρη ρώτησε τον Ν. Μανιαδάκη αν γνωρίζει τον Θ. Πλεύρη. «Ναι, συνεργαστήκαμε στο υπουργείο Υγείας. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές», απάντησε ο Ν. Μανιαδάκης. Το θέμα απασχόλησε και τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη, στον οποίο ο μάρτυρας φέρεται να απάντησε ότι «συνεργάστηκα μαζί του και επί υπουργίας Γεωργιάδη και επί Βορίδη. Είχαμε συναντήσεις περιοδικά με τον Θ. Πλεύρη. Και οι δύο υπουργοί είχαν πολλούς νομικούς συμβούλους και γίνονταν συναντήσεις για κάποιες αποφάσεις. Σε κάποιες από αυτές είχαν τον Θ. Πλεύρη".

Καραγκούνης: Δηλαδή;

Μανιαδάκης: Για παράδειγμα, τι ήθελε η τρόικα κ.λπ.

Δηλαδή, σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι συναντήσεις με τον Θ. Πλεύρη γίνονταν για να παρθούν αποφάσεις σχετικές με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Νέα συνηγορία Πλεύρη

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες ο Θ. Πλεύρης προσπάθησε να «προστατεύσει» τον Ν. Μανιαδάκη. Μάλιστα προκλήθηκε επεισόδιο όταν παρενέβη, την ώρα που ρωτούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Αν το ξανακάνει, θα ζητήσω να αξιολογηθεί ποινικά», είπε ο Γ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στο προεδρείο της Επιτροπής. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «καθοδήγηση και προστασία» του μάρτυρα από την πλειοψηφία.

"Οι εισαγγελείς Διαφθοράς ενήργησαν στο πλαίσιο της δουλειάς τους"

Πάντως μέσα στο πλήθος των αντιφάσεών του, ο Ν. Μανιαδάκης αθώωσε και τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τους οποίους κατήγγειλε ότι τον πίεζαν! «Οι εισαγγελείς ό,τι έκαναν στη διάρκεια των καταθέσεών, το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο Νovartis» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες. «Στο πλαίσιο της δουλειάς τους ενήργησαν οι άνθρωποι», όπως χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε ο Ν. Μανιαδάκης.

"Με αιφνιδιάσατε και δήλωσα καθηγητής στην Οξφόρδη"!

Ενδεικτικά της αναξιοπιστίας του μάρτυρα, που είναι κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Novartis, ήταν δύο στιγμιότυπα. Ο Γ. Ραγκούσης τον ρώτησε: «Τελικά, είπατε ψέματα ότι ήσασταν καθηγητής στην Οξφόρδη;». «Ναι, αλλά ήταν η αρχή της συζήτησης. με αιφνιδιάσατε, τα έχασα. Και μετά το διόρθωσα. Όπως είπα, με αιφνιδιάσατε», ομολόγησε ο μάρτυρας δίνοντας τη δυνατότητα σε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσουν πως «ως νέος Διαματάρης παραδέχτηκε ότι ουδέποτε ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη, όπως ισχυριζόταν τόσα χρόνια».

Λίγο αργότερα ακολούθησε νέος αιφνιδιασμός του Ν. Μανιαδάκη όταν ο Γ. Ραγκούσης τον ρώτησε: «Δεσμεύεστε ότι στο μέλλον δεν θα υπαχθείτε σε καθεστώς προστατευόμενου κατηγορουμένου ή να επαναφέρετε το περιεχόμενο των καταθέσεων που έχετε δώσει ως προστατευόμενος μάρτυρας;» «Με αιφνιδιάζετε! Δεν το αποκλείω. είμαι κατηγορούμενος, δεν θέλω να απαντήσω», είπε ο Ν. Μανιαδάκης.

"Απείλησα από εκνευρισμό"...

Η Δ. Αυγέρη τον ρώτησε για το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης: «Είπατε ότι όποιος καταθέσει εναντίον μου θα τον σκοτώσω;». «Ναι, αλλά η απάντηση οφείλεται στον εκνευρισμό μου, γιατί με βιντεοσκοπούσαν χωρίς να το γνωρίζω», απάντησε ο Ν. Μανιαδάκης.

Επιμένει ότι δεν ξέρει τον Λοβέρδο

Και χθες ο μάρτυρας επέμεινε ότι δεν γνώριζε τον Ανδρέα Λοβέρδο, παρά τα στοιχεία που προσκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είπατε ότι δεν συνεργαστήκατε με τον Α. Λοβέρδο όμως υπάρχει απόφαση και την καταθέτουμε ότι είχατε διοριστεί στην επιτροπή που είχε αναλάβει τις συζητήσεις με την τρόικα επί υπουργίας Λοβέρδου. Τι απαντάτε;», ρώτησε ο Γ. Ραγκούσης. Ακολούθησε ολιγόλεπτη παύση και ο Ν. Μανιαδάκης απάντησε: «Ήμουν πρόταση του Σαλμά!».

Ο Γ. Ραγκούσης επέμεινε «ξεθάβοντας» όσα είχε καταθέσει: «Ως Μανιαδάκης -και όχι ως 'Αναστασίου' που δεν θέλετε να απαντήσετε- καταθέσατε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι την περίοδο 2010-11 οριστήκατε επί υπουργίας Λοβέρδου μέλος εντεκαμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης τον Οκτώβριο 2010 οριστήκατε από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Νικόλαο Πολύζο πρόεδρος επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη δική σας κατάθεση, τον Φεβρουάριο του 2011 οριστήκατε πάλι από τον κ. Πολύζο ως υπεύθυνος για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων". «Πιέστηκα για να τα πω» είπε ο Ν. Μανιαδάκης.

Ραγκούσης: Γιατί λέτε ότι δεν ξέρετε τον Α. Λοβέρδο αφού με απόφασή του μπήκατε στην Επιτροπή Σοφών; Είναι κακό που τον ξέρατε;

Μανιαδάκης: Γιατί δεν μπήκα στην Επιτροπή Σοφών μετά από πρόταση Λοβέρδου. Η επιτροπή ήταν διακομματική και εμένα με πρότεινε για την Επιτροπή ο Μάριος Σαλμάς. Ήταν μια πρωτοβουλία που συμμετείχαν και άλλα κόμματα και πρόεδρος ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος. Θέλετε με το ζόρι να πω ότι ήξερα τον Λοβέρδο; Δεν τον ήξερα.

Ο μάρτυρας αποκάλυψε στον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κυρανάκη ότι είναι γείτονας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου!

Μανιαδάκης: Είμαστε γείτονες. Τόσο γείτονες που τα σκυλιά μας παίζουν μαζί. Τον έχω συναντήσει και στον μπαρμπέρη μας και στο μπακάλικο (γέλια).

Κυρανάκης: Γιατί γελάτε;

Μανιαδάκης: Είναι μια διαβολική σύμπτωση. Δεν έχουμε όμως κάποια σχέση. Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL