Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν / Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ουδέν νεώτερον, πέρα από τις διαφωνίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν / Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ουδέν νεώτερον, πέρα από τις διαφωνίες

Η συνάντηση κράτησε πολύ και μάλλον έγινε σε βαρύ κλίμα, αν κρίνει κανείς από το σκυθρωπό πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σύντομης δήλωσης που έκανε μετά το πέρας της. Και ήταν εκ προοιμίου μια συνάντηση δύσκολη, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει... ανέβει πίστα στις προσπάθειές του να επιβάλει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Επί της ουσίας δύο πράγματα έμαθε το πανελλήνιο μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρώτον, ότι “κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες”. Και, δεύτερον, ότι “οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας”. Πρόκειται για τα ίδια ΜΟΕ που “πάγωσαν” για ένα δίωρο μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν με πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας, για να “ξεπαγώσουν” μόλις το αντιλήφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είχε μια “ανοιχτή συζήτηση” με τον Ερντογάν, στην οποία έθεσε “όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες”.

Ενδιαφέρον έχει ότι απέφυγε να χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες -είναι “παράνομες”, είναι “προκλητικές”;-, όπως ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση που διατύπωσε ότι, “εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή θέληση”, οι δυσκολίες στη σχέση της χώρας μας με την Τουρκία, οι οποίες “υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν”, τελικά μπορούν να ξεπεραστούν.

Από την παραπάνω διατύπωση του Μητσοτάκη -εάν δεν ήταν μια ατυχής παραδρομή του λόγου του- εγείρονται δύο ερωτήματα: Θα δείξει καλή θέληση η Τουρκία; Και θα δείξει καλή θέληση η Ελλάδα;

Υποθέτουμε ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο πως το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη, που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε μια ταραγμένη γειτονιά, όπως είχε προαναγγείλει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση έγινε και αναλυτική συζήτηση για το προσφυγικό, με τον Μητσοτάκη να τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό Λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης, που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, θα ενημερωθούν τα κόμματα από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Χαμόγελα Τραμπ - Ερντογάν

Λίγο πριν από το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πιθανώς στο πλαίσιο της ανάγκης που είχε ο Τραμπ να πει δυο κουβέντες με τον “καλό του φίλο”, που καταλαβαίνει από μπίζνες. Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα, ήταν “πολύ παραγωγική”, σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία, και “γεμάτη χαμόγελα”, σύμφωνα με τον Τραμπ.

Επικεντρώθηκε “στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη Συμμαχία, στην περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισ. δολάρια, στις προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια", σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Εικάζεται ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης δεν αποτελεί “πρόκληση για την περιφερειακή ασφάλεια”, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε προχθές επ’ αυτού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νέες γεωτρήσεις ανήγγειλε η Άγκυρα

Στο μεταξύ η Τουρκία σχεδιάζει να διεξαγάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Φατίχ Ντονμέζ.

“Με τη συμφωνία με τη Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού" είπε ο Ντονμέζ προσθέτοντας ότι τα οικόπεδα θα παραχωρηθούν μετά την έγκριση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι το -λέμε τώρα- Κοινοβούλιο της Λιβύης ενδέχεται να μην εγκρίνει τη συμφωνία.

Ασυνήθιστη παρέμβαση του Ισραήλ

Η πιο σκληρή αντίδραση για τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο ήρθε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι “παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας” και υπογραμμίζει ότι “η αγνόηση του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή”.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει “την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL