Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία / Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Ομόφωνη έγκριση της Πολιτικής Διακήρυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία / Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Ομόφωνη έγκριση της Πολιτικής Διακήρυξης

Με την ομόφωνη έγκριση της Πολιτικής Διακήρυξης (η οποία είχε εγκριθεί ομόφωνα και στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε.) και της εισηγητικής τοποθέτησης του Αλ. Τσίπρα, η πρώτη σύνοδος της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτέλεσε το επόμενο βήμα προς τη διεύρυνση, στον δρόμο προς το συνέδριο. Σήμερα συνεδριάζει η Π.Γ. του κόμματος.

Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, που είτε ξαναβρέθηκαν μετά από χρόνια είτε βρίσκονταν για πρώτη φορά, έδωσαν το “παρών” το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, για να ομονοήσουν και να διακηρύξουν ότι “εδώ είναι το κοινό σπίτι μας”. Και ο στόχος κοινός: “Όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου”.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ένα “νέο, σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την Αριστερά και το προοδευτικό κίνημα”, για διαδικασία “μετασχηματισμού και αλλαγής, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής”. Στόχος της ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της πολιτικής συμμαχίας σε σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς, η διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τα προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας και των ανθρώπων του μόχθου. “Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε μια δύναμη συστημικής εναλλαγής”, διαμήνυσε και τόνισε ότι “ο μετασχηματισμός, όχι μόνο δεν καταργεί τα βασικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες και τις αξίες μας, αλλά ίσα-ίσα φιλοδοξεί να εμποτίσει μ' αυτές όλο το κοινωνικό σώμα”.

Στη δευτερολογία του, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες, ο Αλ. Τσίπρας έλαβε υπόψη όλη την πλούσια συζήτηση που είχε προηγηθεί κατά τις δύο μέρες. “Δεν υπάρχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να ανοίξει το κόμμα”, τόνισε, παραπέμποντας και στη μέτρηση της Palmos Analysis που δημοσίευσε η κυριακάτικη "Αυγή". Επισήμανε ότι “όλοι μαζί εκπονήσαμε” την πολιτική διακήρυξη, που αποτελεί τη “βάση της πολιτικής μας συνύπαρξης” σήμερα, και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα μετατόπισης και ότι ο κίνδυνος απώλειας “της αριστερής ψυχής μας” υπάρχει μόνο “αν δεν αντιστοιχηθούμε με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ”. Είπε ότι δημοκρατία σημαίνει “να τολμήσουμε πρώτα απ’ όλα να δώσουμε χώρο και ρόλο στα μέλη του κόμματος” και σ’ αυτούς που θέλουν να ενταχθούν στην προσπάθειά μας σημαίνει “να μην φοβηθούμε να πάμε σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο”, που θα είναι προγραμματικό, καταστατικό και απολογιστικό.

Π. Σκουρλέτης: Ώριμο βήμα

“Ώριμο βήμα” χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης την πρωτοβουλία ένωσης δυνάμεων “από διαφορετική προέλευση”, που όμως “συγκλίνουν και εκφράζονται” από την κοινή διακήρυξη της ΚΕΑ. Σημείωσε ότι στόχος δεν είναι “να επανασυσπειρώσουμε το 32%”, αλλά μέσα από “συζήτηση και αυτοκριτική” να μιλήσουμε σε βάθος με την κοινωνία που δεν ήρθε στην κάλπη, με θάρρος και τόλμη και για τα λάθη. Τόνισε ότι “δεν πρέπει να κάνουμε το χατίρι στις δυνάμεις που θέλουν να χωρέσουν τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του σημερινού δικομματισμού”.

Ν. Βούτσης: Χωρίς ρίσκα δεν επικοινωνείς με την Ιστορία

Την αισιοδοξία του για το εγχείρημα κατέθεσε ο Ν. Βούτσης. “Πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, χωρίς αυτά δεν επικοινωνείς με την Ιστορία”, είπε και σημείωσε ότι "πρέπει από κοινού να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τα λάθη για έναν φόβο ιδεολογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενσωμάτωσης σε αυτό που λέγεται 'δικομματισμός'”. Είπε ότι εξελίσσεται “δηλητηριώδης στρατηγική εναντίον της Αριστεράς” και “σκηνικό τρομακτικής καθεστωτικής προσπάθειας από το νέο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να αποσυρθεί από πολιτειακός πρωταγωνιστής των εξελίξεων η αξιωματική αντιπολίτευση".

Ν. Παππάς: Χωρίς αποκλεισμούς, για τη μεγάλη παράταξη της Αριστεράς

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του, υποστήριξε ο Ν. Παππάς. Το εγχείρημα πρέπει να είναι ανοιχτό και να “χωράει” όλους όσοι συμφωνούν στη διακήρυξη και στο πρόγραμμα. Έτσι “προχωράμε στον μετασχηματισμό του κόμματος, στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της Αριστεράς”. “Μας ενώνουν ιδέες”, είπε αναφερόμενος στην ιδέα της προοδευτικής Ευρώπης, στον ρόλο των κινημάτων και την ιδέα “ότι τα προγράμματα συγκροτούν πλειοψηφίες, γιατί διαφορετικά παραμένουν χαρτιά”.

Ευ. Τσακαλώτος: Χτίζουμε το νέο κόμμα πάνω σε τρεις διαχωριστικές

Για τις τρεις διαχωριστικές γραμμές “πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το νέο κόμμα μας" και που αποδεικνύουν ότι παραμένει πάντα ο διαχωρισμός Αριστεράς - Δεξιάς μίλησε ο Ευ. Τσακαλώτος: Οι ανισότητες (του φύλου, περιφερειακές, στα κοινωνικά αγαθά). Διαφορετική πράσινη ανάπτυξη (“πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις εξορύξεις”). Δικαιώματα, δημοκρατία, πρόσφυγες. Τόνισε την αναγκαιότητα για κοινωνική γείωση, που “να μπορεί να ανεβεί προς τα πάνω ακριβώς για να μη γίνουμε κόμμα - καρτέλ”. Σημείωσε ότι έχουμε ένα εγχείρημα για την Αριστερά της εποχής μας, που θα πρέπει να παλεύει και στο πρόγραμμα και στην ιδεολογία και στα κινήματα. Ολοκλήρωσε με τη φράση “αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω”.

Ν. Φίλης: Αρχές και προγραμματικές επανατοποθετήσεις

“Για να μην καταντήσει ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, χρειάζονται αρχές”, είπε ο Ν. Φίλης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης. Είναι θέμα φυσιογνωμίας του κόμματος και αναδεικνύει την ανάγκη για προγραμματικές επανατοποθετήσεις, μακριά από μνημονιακούς καταναγκασμούς, είπε.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι κάποιος εντάσσεται σε ένα κόμμα με βάση το πρόγραμμα και την ιδεολογία και ότι, ιδιαίτερα όσον αφορά δημόσια πρόσωπα, θα πρέπει να έχουν επανατοποθετηθεί και για το παρελθόν τους.

Γ. Σταθάκης: Χρειάζονται όλες οι απόψεις

Με μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοθούν απαντήσεις και στα προβλήματα που σχετίζονται με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, είπε ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης. Τόνισε ότι χρειάζονται όλες οι οπτικές και απόψεις απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και των δικαιωμάτων.

Π. Πολάκης: Το τριπλό σχέδιο της Ν.Δ.

Ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. έχει σχέδιο με τρεις στόχους: “να δώσουν το ασφαλιστικό και τα κερδοφόρα 'φιλέτα' του Δημοσίου, να πάρουν κάποια δισ. από το πλεόνασμα, υπέρ των τραπεζών, να τα φάνε με 5-10 χιλιάδες κολλητούς τους και να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα που τους βγάλαμε στη φόρα”. “Εμείς απαντάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, που όμως έχουν κοινό όραμα, την κοινωνική απελευθέρωση”, τόνισε.

Π. Λάμπρου: Αυτή η υπόθεση θα έχει ταυτότητα και θα είναι αριστερή

Την άποψη ότι “δεν χωράνε όλοι” στο “συλλογικό εμείς” εξέφρασε ο Π. Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Είπε ότι δεν μπορεί στον “πυρήνα” της νέας προσπάθειας να βρίσκεται η οικολογία και ταυτόχρονα να περιλαμβάνει “αυτούς που παίζουν ρόλο στις εξορύξεις χρυσού”. “Δεν μπορεί να είναι με ολίγην Αριστερά, ολίγη Κεντροδεξιά, Κεντροαριστερά ή Κέντρο”. “Αυτή η υπόθεση θα έχει ταυτότητα και θα είναι αριστερή”, σημείωσε.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Σύγχρονη πληθυντική Αριστερά

“Αποδεικνύουμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή" είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος. Μιλώντας για τη διαδικασία μετασχηματισμού είπε ότι “ξεκινάμε για τη σύγχρονη πληθυντική Αριστερά, όπου οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής Οικολογίας θα μπολιάσουν τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά”. “Να αγκαλιάσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο και να μη χαρίσουμε το δημοκρατικό Κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη” πρόσθεσε.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά

Το εγχείρημα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί “νέα αφετηρία, ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους προοδευτικούς, αριστερούς πολίτες”, οι κοινές αξίες (ισότητα, αλληλεγγύη, το όχι στον νεοφασισμό και τον νεοφιλελευθερισμό) ενώνουν όσους συμμετέχουν, τόνισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Υπογράμμισε ότι “με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απελευθερωθήκαμε από τα Μνημόνια” και πρόσθεσε ότι “ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά και στην παράδοση της Αριστεράς”.

Κοινός στόχος και ενότητα

“Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόσημη ιδεολογική ταυτότητα σε όλους, όμως το πρόγραμμα είναι εκείνο που θα οριοθετήσει την προγραμματική συμφωνία των μελών του κόμματος”, είπε ο Φ. Κουβέλης. “Να βάλουμε προμετωπίδα την ενότητα”, τόνισε ο Αντ. Κοτσακάς.

Ο αναγκαίος μετασχηματισμός, είπε ο Ν. Μπίστης, δεν συνιστά μετατόπιση προς το Κέντρο, αλλά αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα εν κινήσει και εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο. “Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το 'χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς”, ανέφερε.

“Η μεγάλη προοδευτική παράταξη της χώρας και η Αριστερά είναι πλέον κυβερνώσα, η Αριστερά είναι στο κέντρο των εξελίξεων και όχι στο περιθώριο και αυτό είναι πολύ απειλητικό για τη συντήρηση που κυβερνά και τόσο ελπιδοφόρο για τους προοδευτικούς πολίτες”, τόνισε η Μ. Ρεπούση. Την άποψη ότι η αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στον αριστερό, προοδευτικό χώρο έχει προηγηθεί από την κοινωνία εξέφρασε ο Στ. Τζουμάκας. Τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, ανέφερε ο Π. Κόκκαλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL