Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Σαφές μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη: / Σαφές μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα: Επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία και συμμαχίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη: / Σαφές μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα: Επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία και συμμαχίες

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας για την παραβατική της δραστηριότητα νότια της Κρήτης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Αλεξανδρούπολη. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους της Θράκης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: "Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει στην κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα". Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής και συμμαχιών υπογραμμίζοντας πως πρέπει να σταματήσει η στρατηγική της αδράνειας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής: "Να επαναφέρουμε τον πολιτικό μας λόγο στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχαμε το προηγούμενο διάστημα", είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις κυρώσεις

Μιλώντας στο σταθμό ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση χαρακτήρισε "ανυπόστατη" και "πρωτοφανή μονομερή ενέργεια" τη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη "δόγμα κατευνασμού" και "αδράνειας".

"Είδατε, αυτούς τους πέντε μήνες, η κυβέρνηση να αγωνίζεται ποτέ αυτές οι κυρώσεις να εφαρμοστούν;" υποστήριξε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με πίεση Κύπρου και Ελλάδας, "το τελευταίο στο οποίο συμμετείχα ως πρωθυπουργός", για τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. "Όχι μόνο δεν τις αξιοποιήσαν αλλά δεν απαίτησαν την εφαρμογή τους", είπε μιλώντας στην ανοιχτή συνέλευση το απόγευμα.

Διπλή αποτυχία της πολιτικής κατευνασμού

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί δικής του κυβέρνησης η Ελλάδα ανέπτυσσε στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, “περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας". “Κατευνασμού, γιατί; Γιατί έχουνε την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε να θέτουμε εμείς, φραστικά, την καταδίκη μας γι’ αυτές τις ενέργειες, αν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρνουν περισσότερες ροές”, είπε. "Αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Διπλά να αποτύχει: και σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε ό,τι αφορά το προσφυγικό”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η αδράνεια στις επαφές Μητσοτάκη-Δένδια

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον υπουργό εξωτερικών Ν. Δένδια, τονίζοντας ότι "δεν γίνεται να θυμάται ο ίδιος και η κυβέρνηση την ΑΟΖ με την Αίγυπτο μετά την υπογραφή αυτής της ανυπόστατης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης". "Πέντε μήνες τώρα, γιατί δεν το θυμήθηκε;” διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. Επισήμανε δε πως ούτε ο Κ. Μητσοτάκης το θυμήθηκε όταν βρέθηκε στο Κάιρο μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι. Επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης βρέθηκε στην Ιταλία για να συναντήσει τον ομόλογό του. "Η Ιταλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει μέγιστη επιρροή στην κυβέρνηση της Λιβύης. Και χρηματοδότηση και συνεργασία για να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και έθεσε το ερώτημα: "Τι κατέκτησε η Ελλάδα από αυτή τη συνάντηση, ώστε, λίγες ημέρες μετά, να έχουμε την ανακοίνωση αυτής της ανυπόστατης συμφωνίας;".

Εθνική στρατηγική και συμμαχίες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως “η Τουρκία δεν θα σταματήσει να έχει αυτή τη στρατηγική”, και άρα εξέφρασε την άποψη ότι “η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτό". Εντούτοις σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και ότι πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, "όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL