Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Τρέξε, τρέξε, μικρούλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρέξε, τρέξε, μικρούλη

Στην εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντικό ο αντίπαλος να μην «σε έχει». Να μην μπορεί να σε μετρήσει ή να σε ελέγξει. Να μην έχεις, για παράδειγμα, οικονομικές ή επιχειρηματικές ή τραπεζικές δραστηριότητες στη χώρα του. Το ίδιο σημαντικό είναι και εσύ να μην φοβάσαι τον αντίπαλο - αυτό είναι και θέμα χαρακτήρα.

Από εκεί και μετά, δηλαδή όταν δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες «επισφάλειες», ξεκινά αυτό που λέμε «επαγγελματική σχέση και ανταγωνισμός». Στα εθνικά θέματα, που έχει σημασία η ισχύς του αντιπάλου, εκείνο που μετρά είναι τι κάνεις εσύ. Ο άλλος θα κάνει τα δικά του αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά του.

Η Τουρκία διαχρονικά προσθέτει αυγά στο ελληνοτουρκικό καλάθι για να οδηγήσει την Ελλάδα σε διμερή διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα. Ο Ερντογάν Τούρκος είναι, για την Τουρκία ενδιαφέρεται. Έχει όμως την «καλοσύνη» να ανακοινώνει τις κινήσεις του μερικούς μήνες ή και χρόνια πριν. Επομένως μια σοβαρή κυβέρνηση γνωρίζει. Μπορεί να μην γνωρίζει το «πότε», αλλά γνωρίζει το «τι» θα γίνει. Άρα μπορεί να προετοιμαστεί.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο καθηγητής και βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος είχε παρουσιάσει στη Ν.Δ. ως πιθανό ενδεχόμενο τη συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία. Γιατί τότε κατελήφθη η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξ απήνης;

Τι έκανε για να το αποτρέψει; Εκείνος ο μορφωμένος διοικητής της ΕΥΠ είχε ενημερώσει ή τα διάβασε στα site; Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιήσει τη Λιβύη να μην προχωρήσει;

Μήπως, αντί να τρέχει κυριακάτικα στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να είχε μεριμνήσει νωρίτερα να πάρει αποφάσεις με τον Σίσι για το τι μπορεί να γίνει στη Λιβύη;

Γιατί δεν προχωρά η κήρυξη ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, που θα δημιουργούσε τετελεσμένα στην περιοχή;

Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν τιμά ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση. Τρέχουν εκ των υστέρων να αλλάξουν τα δεδομένα που δημιούργησε η συγκροτημένη και ενεργητική τουρκική πολιτική. Σαν την διαφήμιση του Βλάχας εβαπορέ: «τρέξε, τρέξε, μικρούλη, γίνε άντρας, μικρούλη, άντρας ωραίος, γερός».

Οι άλλοι παίζουν επίθεση και ο Μητσοτάκης διώχνει όπως - όπως την μπάλα στην εξέδρα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας, αντί να καλέσουν στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Λιβύης, που είναι το αδύνατο μέρος της συμφωνίας, κάλεσαν τον πρέσβη της Τουρκίας!

Και τρέχει εκ των υστέρων μια κυβέρνηση η οποία την ίδια ώρα, λόγω της δεξιάς της ιδεοληψίας, πανικοβάλλεται από την παρόξυνση του προσφυγικού που οφείλεται στα γούστα του Ερντογάν. Αυτό η Τουρκία δεν το βλέπει; Άρα «σε έχει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL