Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Σπασμωδικές αντιδράσεις της Ν.Δ. στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα - Ενημέρωση των κομμάτων ζητά ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπασμωδικές αντιδράσεις της Ν.Δ. στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα - Ενημέρωση των κομμάτων ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Τομεάρχη του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου καθώς και Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της ΕΕ, ώστε να πιεστεί η Ιταλία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ζητά να ενημερωθούν τα κόμματα από τον πρωθυπουργό ενώ στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με την Κουμουνδούρου θα πρέπει η χώρα μας να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Νέα πρόκληση της Άγκυρας: Αμφισβητεί επίσημα την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο και της συνάντησης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους»

Σε διάβημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να προχωρήσει όπως ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το 13ο Συνέδριο της Ν.Δ.

Χωρίς πυξίδα και χωρίς στρατηγική χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής τονίζει στην δήλωσή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητώντας παράλληλα να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής» τονίζει ο ίδιος.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Αλ. Χαρίτσης: Η πολιτική του κατευνασμού δεν έχει αποδώσει απαιτείται διεκδικητική πολιτική έναντι της Τουρκίας

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης κατευνασμού και ήπιας αντιμετώπισης της Τουρκίας είναι μια πολιτική που δεν έχει αποδώσει» εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης στον ΑΝΤ1.

Ακούγαμε διθυράμβους από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ότι πήγαν όλα καλά και λύθηκαν τα ζητήματα. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές και τα ζητήματα που προκύπτουν από την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δείχνουν ότι οι εξελίξεις για τη χώρα μας είναι πολύ δυσμενείς.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει ποια είναι η στρατηγική της. Η στάση προς την Τουρκία πρέπει να γίνει πιο ενεργητική και επικριτική. Ο κ. Τσίπρας είχε καταφέρει στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. να υπάρχει αναφορά σε δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία αν συνέχιζε επιθετική πολιτική. Δυστυχώς από εκεί και μετά δεν είδαμε τίποτα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

Υπουργείο Εξωτερικών: Θέλει η Τουρκία να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου;

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημειώνει ο κ. Γεννηματάς.

Και καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL